top of page

Pomlad, čas branja in knjižnih novosti!

Zajadrajte v svet knjižnih uspešnic! Moj izbor za prvomajske počitnice!

Ste tudi sami ljubitelji knjig in tistega vonja, ko listate in prebirate kakšen dober roman?

Jaz priznam, da zelo rada spremljam knjižne novosti in ne udiejo mi knjige, ki se povzpenjajo na priljubljenih bralnih seznamih. Tokrat sem se odločila, da vam predstavim nekaj knjižnih novosti, ki smo/ ste jih zaradi trenutne situacije morda spregledali.Kot ljubiteljica kriminalk sem se zagledala v naslov Tok-Tok Andersa Roslunda. Prav tako pa nisem mogla mimo znamenitega Jo Nesbø in njegovega Fantoma. Pritegnila pa me je tudi Tess Gerritsen in Igranje z ognjem.

Kot zanimivost naj vam predstavim še Zvestobo – Macro Missiroli, katere pravice za zadnji roman je odkupil tudi Netflix. Kar pomeni, da bomo knjižno izdajo videli tudi na malih zaslonih. Čeprav ne vem, mene ponavadi knjige bolj pritegnejo kot njihove različice na filmskih platnih. Končala pa bi z Zaljubljeno dedinjo pisateljice Lise Kleypas. Priznam, obožujem “limonade”. Romantične zgodbe s srečnimi konci. Sploh Lisa je moja priljubljena avtorica. Najljubše so mi bile njene 4 sage o Travisovih. Te enostavno morate prebrati, če vam je ta žanr všeč.

Jaz upam, da boste dobili navdih za prvomajske praznike in na knjižnih poličkah Mladinske knjige našli tisto pravo za vas. Končno so knjigarne in knjižnice odprte in vabijo, da jih obiščete.

Pa veselo branje vam želim!


Anders Roslund

Prevod: Tina Stanek

Zbirka: Krimi

MKZ


V napeti kriminalki nastopata stara znanca iz nagrajenega kriminalnega romana Tri sekunde.


Pet rdečih svečk na torti. Pričakovanje. Kako naj bi Zana vedela, da ji bo ta dan spremenil življenje? Ewert Grens vstopi v stanovanje sredi Stockholma in vanj udari vonj po pokvarjeni hrani ter nečem veliko hujšem. Tistega, na kar naleti, nikoli ne pozabi.


Skoraj dvajset let zatem se spet znajde v istem stanovanju. Nekdo se je vrnil, nekdo, ki išče Zano. Na drugem koncu mesta Pietu Hoffmanu, Ewertovemu staremu znancu in nekdanjemu policijskemu infiltratorju, grozi nevarnost. Nekdo se je dokopal do kočljivih dokumentov iz časov, ko je sodeloval s policijo, in le še vprašanje časa je, kdaj se bo spravil nad njegovo družino.


Švedskega pisatelja Andersa Roslunda poznamo po nagrajenem kriminalnem romanu Tri sekunde, ki ga je napisal skupaj z Borgejem Hellstromom. Po Hellstromovi smrti Roslund nadaljuje uspešno serijo kriminalnih romanov z inšpektorjem Ewertom Grensom


Jo Nesbø

Prevod: Maja Lihtenvalner in Primož Ponikvar

Zbirka: Žepnice

MKZ


Deveti primer Harryja Holeja.

Po strahotnem razpletu zadnjega primera, ki ga je skoraj stal glavo, Harry Hole odide s polici­je, iz Osla in iz Rakelinega življenja. Domov ga pripelje šele policijska preiskava, zaradi katere je Rakel na robu obupa, a ko se Harry vrne, je primer že zaključen in osumljenec v priporu.


Ker pri policiji ne najde posluha, se odpravi raziskovat po svoje – v svet preprodajalcev in odvisnikov od mamil. Hitro odkrije sledove na­silja in skrivnostnih izginotij, ki za policijo niso zanimiva. Kamor se obrne, naleti na molk. Toda za ta primer se ne zanima le on. Od trenutka, ko izstopi iz letala, nekdo spremlja vsak njegov korak.


Norveški pisatelj Jo Nesbø (1960) se je proslavil s serijo kriminalk o inšpektorju Harryju Holeju. Romane, ki so se po svetu prodali že v več kot 45 milijonih izvodov in mu prinesli naziv kralja skandinavskih kriminalk, odlikujejo napete in zapletene zgodbe z nepričakovanimi preobrati. Vsaj delno je k uspehu prispeval tudi sam lik Harryja Holeja – sposobni in trmasti, a tudi problematični zapiti policist se bralcu takoj usede v srce.


Tess Gerritsen

Prevod: Tina Stanek

Zbirka: Žepnice

MKZ


Julia je violinistka iz Bostona. Ko s kvartetom glasbenic obišče Rim, med brskanjem po starinarnicah naleti na notni zapis čudovitega valčka. Ob vrnitvi domov ga prvič zaigra in skladba v njeni triletni hčeri sproži nasilne izbruhe. Julio dogajanje močno pretrese in odpravi se v Italijo raziskat preteklost avtorja skladbe.


Benetke, 1938. Lorenzo je mlad, zagnan violinist. Starši prepoznajo njegov talent in ga pošljejo na tekmovanje skupaj z lepo in nadarjeno čelistko Lauro. Toda Lorenzo je Jud in črnosrajčniki, ki spodbujajo protijudovsko razpoloženje, jima hočejo nastop preprečiti …


Tess Gerritsen, ki jo poznamo po seriji kriminalk z likoma policistke Jane Rizzoli in patologinje Maure Isles, je napisala napet psihološki triler, v katerega je vpletla še elemente zgodovinskega romana. Gerritsenova, tudi sama pianistka in violinistka, je napisala skladbo, ki nastopa v knjigi.


Marco Missiroli

Prevod: Janko Petrovec

Zbirka: Žepnice CZ


Se lahko imamo za zveste samo zato, ker smo se uprli skušnjavi? Zvestoba je sidro, ki nam pomaga, da nas čustvene nevihte ne odnesejo s sabo, in hkrati zrcalo, v katerem se lomijo obrisi naših vrednot. Ko zgodba prehaja med značajsko različnimi junaki, ki jih v medsebojna razmerja povezujeta temeljni vprašanji skušnjave in zvestobe, razkriva mavrice njihovega čustvovanja in čutenja.


Missirolijeva pisava je vseobsegajoča, pa hkrati globoka in prevzemajoča. Z zgovornimi premolki in zadržanimi izpovedmi mojstrsko izriše čustveni zemljevid milanske metropole. Vendar v Zvestobi ne gre za svet nekje tam zunaj: v njej boste našli predvsem zgodbo o sebi in svojih bližnjih. Roman se je leta 2019 uvrstil med pet finalistov za najpomembnejšo italijansko književno nagrado Strega ter osvojil nagrado Strega Giovani 2019.


Marco Missiroli (1981) je eden najuspešnejših mlajših italijanskih romanopiscev. Že s svojim prvim romanom Senza coda (2005) je osvojil nagrado Campiello. Odtlej je napisal še pet romanov: v slovenščini lahko beremo tudi predzadnjega Opolzkosti v zasebnosti. Zvestoba (Fedeltà, 2019) je njegov zadnji roman. Pravice za snemanje nadaljevanke je odkupil Netflix.

Lisa Kleypas

Prevod: Neža Kralj

Zbirka: Žepnice

MKZ


V petem delu serije o Ravenelovih spremljamo zgodbo lepe Phoebe, vdove po lordu Henryju Clarskem, ki na bratovi poroki spozna čednega in nadvse očarljivega neznanca, ob katerem se ji zašibijo kolena … Ko Phoebe izve, da je čedni očarljivec West Ravenel, najprej noče niti slišati več zanj, saj ve, da je v otroštvu ustrahoval njenega moža. West Ravenel ima omadeževano preteklost, vendar zanjo ne išče izgovorov in opravičil. Obžaluje jo šele tedaj, ko spozna Phoebe, saj se zave, da je zanj nedosegljiva. Ker se želi Phoebe naučiti osnov vodenja posestva, se West z veseljem ponudi za svetovalca. Nemudoma se prikupi Phoebejinemu sinku Justinu in počasi odtaja srce tudi njej ...


Lisa Kleypas je slavna in po vsem svetu priljubljena ameriška avtorica zgodovinskih in sodobnih ljubezenskih romanov. Prvega je izdala pri enaindvajsetih letih, zdaj je število njenih knjig že preseglo petdeset.


VEČ o knjigah lahko najdete TUKAJ.コメント


Ne spreglejte:

bottom of page