top of page

TEŽAVE S HIPERPIGMENTACIJO

Nič več skrivanja temnih madežev na obrazu! Kako preprečevati nastanek temnih madežev na obrazu!


Pred nekaj leti, če sem natančna po nosečnosti in rojstvu hčerke, sem opazila, da so se mi na obrazu začeli pojavljati rjavkasti madeži. Na začetku niso bili tako moteči in nanje nisem polagala večje pozornosti. Potem pa je prišlo obdobje poletja, izpostavljanja soncu in poležavanja na plaži. Sonce je poskrbelo, da so moji madeži postali še bolj izraziti in takrat sem se začela zavedati, da je čas, da naredim nekaj zase. Da preprečim nastanek hiperpigmentacije in da zaščitim svoj obraz.

Ko so se mi na obrazu pojavili temni madeži, ki so nastali kot posledica hiperpigmentacije sem se začela zavedati, da nisem edina, ki ima tovrstne težave. Po pogovoru s številnimi ženskami sem ugotovila, da je neenakomerna pigmentacija kože zelo pogosta. Temne pege, (poznamo jih tudi kot starostne ali sončne pege) se navadno pojavijo na obrazu, rokah in drugih delih telesa, ki so redno izpostavljeni soncu.


Kaj je hiperpigmentacija?

Do tistega poletja nisem vedela, kaj je pomenil ta izraz in kaj sploh to pomeni zame. Izpostavljenost soncu je glavni vzrok za pojav hiperpigmentacije, saj prav sončna svetloba sproži tvorbo melanina. Melanin deluje kot naravna zaščita kože pred soncem – ščiti jo pred škodljivimi UV-žarki.


To je razlog, da na soncu porjavimo. Prekomerna izpostavljenost soncu pa lahko zmoti ta proces in privede do hiperpigmentacije. In ker sem se včasih (v moji mladosti) zelo rada sončila, sprva na to nisem polagala večje pozornosti. In tudi že v osnovi imam nekoliko temnejšo polt, kar pa je tudi razlog, da je hiperpigmentacija pri ljudeh s temno kožo običajno pogostejša kot pri tistih s svetlejšo poltjo, saj je pigmentacija v temni koži močnejša.


Po tem, ko se je hiperpigmentacija pojavila na mojem obrazu, sem spremenila popolnoma vse. Seveda pa na pojav neenakomerne pigmentacije v koži ne vpliva zgolj sonce, ampak nekaj prispeva tudi starost (na žalost nisem več 25, ampak že preko 40), in pa hormoni, s katerimi se ženske po štiridesetim srečujemo.


Hiperpigmentacija in starost

Ko se koža stara, število celic, ki tvorijo melanin (imenovanih melanociti) upada, preostali pa se povečajo in njihova porazdelitev je bolj koncentrirana. Te fiziološke spremembe razložijo povečano nastajanje starostnih peg po 40. letu.


Hiperpigmentacija in hormoni

Hormonski vplivi lahko povzročijo posebno vrsto hiperpigmentacije, ki je znana kot melazma ali kloazma. Posebno pogosta je med ženskami, povzročala naj bi jo ženska spolna hormona estrogen in progesteron, ki spodbujata čezmerno tvorbo melanina, ko je koža izpostavljena soncu.


Melazma in nosečnost

Vrsta hiperpigmentacije je tudi melazma, ki je pogosta pri ženskah v času nosečnosti in po njej. Pojavi se v velikih potemnelih madežih na obrazu. Še posebej na licih, nosnem korenu, čelo, zgornji ustnici in včasih tudi na drugih delih telesa. (Melazma je posledica povečanja tvorbe melanina – pigmenta, ki določa barvo človekove kože) Povečanje melazme navadno sprožijo spremembe ravni hormonov, predvsem zaradi nosečnosti ali kontracepcijskih tablet, in seveda tudi sonce.

Torej trije dejavniki, s katerimi se soočajo številne ženske in tudi sama se. Prejela sem številne nasvete, kako se lotiti težave madežev na mojem licu. Od uporabe citronske kisline, do kemičnih pilingov in laserske terapije. Ampak, ker sem strašen »ne zagovornik« vseh posegov, (še posebej na obrazu) sem se odločila, da preizkusim Eucerinovo linijo. Njihovi izdelki za nego kože so zasnovani tako, da delujejo proti tej težavi in njihova učinkovitost je bila klinično in dermatološko preizkušena.Preprečevanje nastanka hiperpigmentacije

Še pred uporabo sem se zavedala, da je preprečevanje najboljše. Sploh če so pigmentni madeži že prisotni. In z nekaterimi ukrepi si lahko pomagamo, da obledijo oz. preprečijo njihov ponovni nastanek. In tako uspešno jadram skozi nego že zadnjih nekaj let. Preprečujem, da ohranjam neko ravnovesje in da se madeži ne pojavijo v še temnejših oblikah ter s tem kazijo moj obraz. V vsem tem času sem se naučila, da je zimski čas namenjen še posebej skrbni negi s katero preprečujem povečanje temnih madežev. Poletni čas pa je namenjen predvsem negi pred soncem, da se madeži še bolj ne izpostavijo.


Ko se odpravim od doma vedno poskrbim (ne glede na letni čas) kakšno zaščito uporabim za svoj obraz. Morda se bo slišalo grozno, pa vendarle ni. Jutranja rutina je postala del mojega vsakdana in nega obraza je še kako pomembna. Tekom dneva smo izpostavljeni sončni svetlobi in zato je zaščita najpomembnejši ukrep, s katerim lahko preprečiš nastanek hiperpigmentacije. Sončni žarki so na našem obrazu tudi, ko je oblačno, zato si ga je potrebno zaščititi res vsak dan.

Eucerin nega Anti-Pigment

Jutranja nega in dnevna zaščita:

Sama si v jutranji negi obraz namažem z Eucerin Anti-Pigment dnevno kremo z zaščitnim faktorjem 30. Ta nudi učinkovito UVA in UVB zaščitp (ZF 30), preprepčuje pa tudi nastanek dodatnih pigmentnih madežev zaradi sonca.

Kljub vsemu, pa imam v torbici še dodatno zaščitno kremo in sicer Eucerin Sun Pigment Control fluid z zaščitnim faktorjem ZF 50+. Ta krema je za vse tipe kože in prav tako preprečuje hiperpigmentacijo zaradi sonca. Učinkovito pa zmanjšuje temne madeže in prepreči, da bi se ponovno pojavili.


Prvotno pri zaščiti temnih madežev je, da omejite izpostavljanje soncu, sploh v urah, ko je najbolj intenzivno. Sama nenehno nosim tudi kapo, senčnik in se skrivam za sončnimi očali. Redno pa nanašam kremo z zaščito.


Eucerin Anti-Pigment dvojni serum

Nega pred spanjem

Eucerin linija Anti-Pigment je bila posebej zasnovana za zmanjšanje hiperpigmentacije. Ob dnevni kremi ob večerih uporabljam nočno kremo in serum z dvojim delovanjem ter korektor.

Kreme vsebujejo Thiamidol, učinkovito in patentirano sestavino, ki deluje na sam vzrok hiperpigmentacije, tako da zmanjša tvorbo melanina. Klinično in dermatološko je potrjeno, da linija zmanjša temne madeže in preprečuje njihov ponovni nastanek. Prvi rezultati so vidni po dveh tednih in se z redno uporabo stalno izboljšujejo.


Anti-Pigment dvojni serum - Učinkovito zmanjša temne madeže in prepreči, da bi se ponovno pojavili. Izboljša videz kože. Serum z dvojnim delovanjem, ki vsebuje Thiamidol in koncentrirano hialuronsko kislino, za enakomerno in sijočo kožo.


Anti-Pigment korektor Učinkovito zmanjša temne madeže in prepreči, da bi se ponovno pojavili Korektor s Thiamidolom, ki nudi natančno rešitev za majhna območja hiperpigmentacije. Koža je videti enakomernejša.

Dejstvo je, da me ogovarjajo številne ženske in sama jim povem, kako se stvari lotevam. Najpomembnejše je to, da se zavedate, da je potrebno za obraz skrbeti vsak dan. Ne izpustite jutranje in ne večerne nege. Očistite si obraz, nanesite si korektor (počakajte da se vpije) in si nato nanesite še nočno ali jutranjo kremo. Sama počakam, da se vse vpije in nato nadaljujem z ličenjem obraza, v kolikor je jutro in me čakajo številne obveznosti. Tekom dneva pa si predel madežev namažem še s kremo z ZF 50+ (Eucerin Sun Pigment Control fluid).


Madeži sicer ne bodo popolnoma izginili, boste pa jih zelo omilile. Rezultat pa bo viden že po nekaj tednih. Sama vam prilagam tudi moje fotografije pred uporabo, po enem mesecu in po treh. Da boste videle, kakšna je razlika.

Anti-Pigment dvojni serum

OKVIRČEK

Kaj povzroča in/ali sproži hiperpigmentacijo?

Hiperpigmentacijo povzroča povečanje količine melanina. Melanin je naravni pigment, ki naši koži, lasem in očem daje barvo. Povečanje tvorbe melanina lahko sprožijo številni dejavniki, toda glavni so izpostavljenost soncu, hormonski vplivi, starost in poškodbe ali vnetja kože.


Comments


Ne spreglejte:

bottom of page