top of page

Poletno branje!

Čas morja, dopustov, poležavanja na plaži…

Priznam, da sem vsako poletje (preden je k nam prišla Kiana) zajadrala v lahkotne romane, kriminalke, ljubezenske zgodbe. S seboj sem si vedno prinesla celo torbo žepnic, ki so me kar posrkale s svojimi zgodbami. Zato mi je poletno branje še posevej v veselje! Moj mož se je vedno znova čudil, koliko knjig sem bila pripravljena vzeti na morje v zameno za kakšne oblekce.

Zdaj, ko je Kiana že nekoliko večja, pa sem končno spet našla čas, za vse pisane besede, ki jih najraje čitam v knjigah.

Če sem iskrena sem še vedno ena tistih, ki veliko raje v roko prime knjigo, kot da bi jo brala na kakšnem elektronskem pripomočku. Ni lepšega občutka, ko listaš knjigo, vonja po papirju in črk, ki se prelivajo. Ko ob pavzi med branjem vstaviš kazalnik in ko nato knjigo znova vzameš v roke.

Že vrsto let me tudi spremlja založba Mladinska knjiga, kjer so vsako leto (v času poletja) imeli različne knjižne uspešnice. In jaz sem si za letos izbrala sledečo literaturo:

 


Poletno branje je moje najljubše opravilo!
Poletno branje

ZLU ZA PETAMI

4. DEL ČETRTKOVEGA KLUBA ZA UMORE

Richard Osman 


Četrti del izjemno priljubljene kriminalne serije prinaša nove zaplete članom četrtkovega kluba za umore.

Četrtkov klub za umore doleti strašna novica. Starega prijatelja, ki se je ukvarjal s starinami je nekdo ubil, zginil pa je tudi nevaren paket, ki ga je varoval. Ko se tolpa poda v akcijo, se srečuje s ponarejevalci umetnin, spletnimi goljufi in preprodajalci mamil, pa tudi z bolečino izgube. Število trupel narašča, paket še vedno manjka, težave pa so jim neomajno sledijo. Jim je končno zmanjkalo sreče?

 

Stari znanci

Elizabeth, Joyce, Ibrahim in Ron niso čisto navadni upokojenci. Ne dišijo jim družabne igre, ne zanima jih učenje tujih jezikov in pogovori o boleznih so jim mrzki; veliko raje razvozlavajo stare nerešene umore in tako razgibavajo male sive celice. Medse vabijo upokojene sodnike, kirurge in druge izvedence ter se pri detektivskem delu imenitno zaba¬vajo.

»Zabavno, domiselno in zelo britansko – kakor bi človek pričakoval od Richarda Osmana.«

Adam Kay, avtor uspešnice Tole bo bolelo

 

 

EJ, POSLUŠAJ!

Gulraiz Sharif

Nagrajeni mladinski roman v ospredje postavlja petnajstletnega Mahmuda iz Osla, ki ga čez poletje obišče njegov stric iz Pakistana.

 

Duhovita zgodba, ki razgalja predsodke

Petnajstletni Mahmud si že predstavlja, kako bo poletje preživel z enookim prijateljem Arifom

na klopci svojega živahnega blokovskega naselja. A na obisk prihaja stric iz Pakistana in razkazati mu bo moral Oslo. Izkaže se, da je to pravzaprav zelo zabavno. Stricu je norveški način življena neizmerno všeč, poskuša doumeti, kako deluje življenje v velemestu in bi najraje kar ostal, a kaj, ko to ni tako preprosto …

 

Ej, poslušaj! To knjigo pišem zato, ker norveški Norvežani padajo na to. Všeč jim je, če tujec, po možnosti rahlo podjarmljen in neizbrušen diamant, spiše knjigo ali pa dve. O tem, kako je »v bistvu« biti temnopolt, o vseh brazgotinah, o vseh bolečinah, o vseh tegobah. Saj veš, ker se pač ne upajo pogovarjat z nami.

 

O avtorju

Norveški pisatelj Gulraiz Sharif (1984) je s svojim prvencem, ki se na inovativen način dotika vprašanj identitete in predsodkov, zatresel tla norveške literarne scene. Roman je ob izidu prejel same pozitivne kritike, nominacije za številne nagrade ter med drugim osvojil nagrado, ki jo za prvence mladinske književnosti podeljuje norveško Ministrstvo za kulturo. V domovini je postal prava uspešnica, preveden pa je tudi v več jezikov.

 

 

TIK PRED KONCEM SVETA

Jonas Jonasson

Ko usoda združi prerokinjo konca sveta, prismuknjenega kuharskega genija in petinsedemdesetletno spletno vplivnico, se zgodi, kar se mora zgoditi – hudomušna pustolovščina, polna vrtoglavih preobratov. Trojica očarljivih posebnežev se z avtodomom poda na razburljivo pot po Evropi, Afriki in ZDA, da bi svet spravila v red, še preden ga bo čez nekaj dni konec. Ampak stvari seveda nikoli ne grejo tako, kot si človek zamisli. Niti konec sveta.

 

Pred vami je nova zabavna zgodba priljubljenega švedskega pisatelja Jonasa Jonassona, ki je bralce po vsem svetu očaral z uspešnicami Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil, Analfabetka, ki je obvladala računstvo, Morilec, ki je hotel v nebesa in Maščevanje je sladko, d. o. o. Njegov prvenec, Stoletnik, ki je zlezel skozi okno, je postal svetovna knjižna senzacija. Preveden je bil v 45 jezikov, prodan v 10 milijonih izvodov, po njem pa so posneli tudi film, ki velja za najbolj uspešen švedski film vseh časov.

                 

 

Lea Ypi: Svobodna

Lea Ypi se je rodila v Albaniji v času stalinističnega režima, ko sta deželi vladala komunizem in Enver Hoxha. To je bilo obdobje solidarnosti in upanja, ljudje so bili enakopravni, sosedje složni, otroci pa bodoči graditelji boljšega sveta. Toda to je bil hkrati čas pomanjkanja in nadzora, stalnih vrst, političnih čistk in tajne policije. Konec leta 1990 se je ta svet zamajal. Stalinove kipe so porušili, represivni državni aparat ukinili, ljudje so naenkrat lahko govorili, oblačili in volili, kar in kogar so hoteli. A kmalu so se tovarne začele zapirati, službe so izginjale, država se je znašla na robu bankrota. Upanje stare generacije se je izjalovilo in Lea Ypi se je skupaj z drugo mladino morala soočiti z negotovostjo in pretresi nove dobe.

 

コメント


Ne spreglejte:

bottom of page