top of page

Majsko branje - za vse ljubitelje knjig

Dodobra smo zakorakali v mesec maj in kmalu se bo prelevil v drugo polovico. Včasih se mi zdi, da ko se zakadim med knjižne novosti, da mi je celo žal, da preberem kakšno knjigo, ki bi si jo pustila za branje na plaži. Ampak po drugi strani pa sem vedno znova v napetem pričakovanju s čim nas bo presenetilo poletje in kakšne knjige se bodo zvrstile na prodajne poličke Mladinske knjige.


Kot ljubiteljica kriminalk in napetih romanov sem tokrat naredila izbor petih, ki smo me sprva pritegnile s krajšimi opisi. Predvsem pomembno mi je, da me opis knjige pritgene, preden se zakadim v samo branje. Razen recimo pri avtorjih, ki so me že prej navdušili s svojimi deli.Tokrat sem izbrala Josepha Knoxa in njegov krimi Sirene, češkega pisatelja Tomaša Zmeškala in roman Ljubezensko pismo v Klinopisu.

Jo Nesbo pa nas je prepričal že s številnimi deli. Poznan kot eden najboljših piscev kriminalk na svetu. Njegovi romani z glavnim junakom detektivom Harryjem Holom so dosegli uspeh na rodnem Norveškem kot tudi drugod po svetu. Navdušili so kritike, knjigarnarje in bralce. Njegove knjige so prevedene v štirideset jezikov, pogosto so nagrajene ter se redno uvrščajo na lestvice najbolje prodajanih knjig.


Aja, pa da ne pozabim še ponatis, ki je prišel v knjigarne in sicer Patricka Nessa z delom Na begu.

Ameriški pisatelj Patrick Ness (1971) živi v Londonu. Na Oxfordski univerzi je poučeval kreativno pisanje, zdaj pa piše za časopis Guardian.Za svoj prvi roman za mladino Na begu je prejel številne nagrade, med drugim Booktrustovo nagrado za mladinsko leposlovje (2008) in Guardianovo nagrado za otroško leposlovje(2008).


Aidan Waits je preiskovalec na manchestrski policiji. Šef ga pošlje, da se infiltrira v združbo Zaina Carverja, ki v mestu obvladuje trg z mamili. Ob tem mora iz njegovih krempljev rešiti še Isabelle Rossiter, hčer pomembnega politika. Toda ta naloga se zdi nemogoča, Carver je namreč fascinanten moški, ki dekleta zvabi v svoj krog in jih ne izpusti. Kaj kmalu se Waits zave, da je zabredel pregloboko, poleg tega policija dvigne roke nad njim in je prepuščen lastni iznajdljivosti.


»Sirene so najboljši britanski prvenec med kriminalkami zadnjih petih let.«

Crimescene MagazineČeški pisatelj Tomáš Zmeškal (1966) v svojem uspešnem prvencu iz leta 2008 na ozadju burne zgodovine druge polovice dvajsetega stoletja splete ljubezensko zgodbo med Josefom in Květo. Pisateljeva pozornost je osredotočena na to, kako zgodovinske silnice vplivajo na življenje posameznika in kakšne osebne drame lahko to povzroči.


Zaradi zanimive pripovedne in časovne strukturiranosti je ta duhoviti roman, ki preskakuje s klasične prvo- ali tretjeosebne pripovedi, življenjepisa do legende, pravljice in zgodovinske razlage ter po zgradbi nekoliko spominja na filme tipa Šund, leta 2011 dobil nagrado Evropske unije za književnost.


Harry Hole je policist s precej burno preteklostjo, tako policijsko kot osebno. Dobi nalogo, da Sverreja Olsena, nastopaškega neonacista, ki se je zaradi birokratske napake izmuznil obsodbi, spravi nazaj za rešetke, vendar naloga kmalu preraste v tekmo s časom in političnim atentatom. Medtem ko Hole skuša obvladati neonaciste, pripoved pelje bralca med zamere in maščevanja iz časov druge svetovne vojne, med Hitlerjeve norveške borce. Da se obe zgodbi spleteta, mora Hole narediti konec peklenskemu načrtu, ki se je kalil v jarkih vzhodne fronte. Z mojstrskim suspenzom avtor osvetli ne le domnevno norveško nacistično preteklost, pač pa tudi njeno sodobno neonacistično subkulturo.
Varnostne kamere ujamejo moškega, ki vkoraka v oselsko banko, ženski za okencem prisloni pištolo na glavo in ukaže, naj šteje do petindvajset. Ker svojega denarja ne dobi pravočasno, pritisne na sprožilec - ženska umre, moški pa skupaj z dvema milijonoma norveških kron izgine brez sledu.


Po pijani noči z nekdanjim dekletom Anno se Harry Hole prekrokan zbudi v svojem stanovanju brez mobilnega telefona in brez spomina na prejšnjo noč. Še isti dan najdejo Annino truplo, Harry postane glavni osumljenec v primeru, ki ga vodi njegov osovraženi nasprotnik Tom Waaler. Med tem se surovi bančni ropi nadaljujejo, kar vodi Holea iz Oselskih ulic v soparno Brazilijo s poskusom, da bi rešil dva primera in opral svoje ime. A Waaler še ni dokončno opravil s svojim dolgoletnim sovražnikom.


NA BEGU - ŽEPNICA

Patrick Ness

Todd Hewitt je zadnji deček v Prentisstownu. Toda Prentisstown ni tak kot druga mesta. Vsi lahko slišijo misli vseh v neprekinjenem, neustavljivem hrupu, ki se nikoli ne neha. Nobene zasebnosti ni. Nobenih skrivnosti. Ali pač?


Le mesec dni pred rojstnim dnevom, ko naj bi Todd postal moški, naleti na mesto, kjer je popolna tišina. Kar ni mogoče. Prentisstown mu je lagal. In zdaj bo moral Todd bežati ...Jaz vam se znova oglasim z naborom junijskih knjižnih novosti. In zaupam vam lahko, da bomo lahko brali nov roman Mojce Širok. Če še niste, hitro preberite njeno POGODBO, kajti junija prihaja njena Evidenca (trilogija Rim-Ljubljana-Bruselj, 2. knjiga).


Več pa lahko najdete na EMKA.siKomentarze


Ne spreglejte:

bottom of page