top of page

Jesensko branje - za vse ljubitelje knjig - November


Jesensko in zimsko branje ima svoj čar. In ker so dnevi že nekoliko krajši, sem vam pripravila izbor petih knjig, ki so me pritegnile, da jim namenim nekaj več pozornosti. Kar nekaj slovenskih avtorjev nas bo v naboru Mladinske knjige in Cankarjeve založbe presenetilo in vredno jih bo prebrati. Jaz se jih že veselim.


Žačnimo kar z napeto kriminalko, ki vas nebo pustila ravnodušne!


James Patterson, Bill Clinton

Prevod: Maja Lihtenvalner

MKZ


Napeta politična kriminalka je delo enega najbolj priljubljenih piscev kriminalk in enega najbolj priljubljenih ameriških predsednikov, Jamesa Pattersona in Billa Clintona.


Ko nekdanji predsednik vzame stvari v svoje roke

V romanu spremljamo zgodbo predsednika ZDA Mathewa Keatinga, ki ne dobi drugega mandata zaradi spodletele vojaške akcije v Libiji, katere tarča je bil terorist Asad Al Ašid. Z ženo in hčerko se umakne na podeželje, vendar jim ni dano dolgo uživati v miru. Ko Al Ašid, eden najnevarnejših teroristov na svetu, ugrabi Keatingovo hčer, nekdanji predsednik ne čaka na rezultate uradne preiskave, pač pa uporabi zveze iz časov, ko je bil pripadnik mornariških specialcev, znamenitih Tjulnjev. S peščico zvestih privržencev se odpravi na ne povsem zakonito in zelo tvegano reševalno akcijo ...


Druga uspešnica kultnega tandema

Prva knjiga tandema Patterson–Clinton, Kje je predsednik?, se je že povzpela na vrhove lestvic uspešnic po vsem svetu in tudi pri nas. Tudi njun drugi triler Predsednikova hči vas ne bo razočaral, saj spet ponuja vznemirljiv vpogled v zakulisje ameriške politike in do zadnje strani napeto bralsko izkušnjo.


Formula za uspeh

James Patterson, izkušen in priljubljen pisec kriminalk, je zgodbo začinil s preobrati in zapleti, nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton pa s podrobnostmi, ki jih pozna le predsednik in so zato za »navadne smrtnike« prav posebej zanimive. Prepustite se torej napeti kriminalki, ki jo boste prebrali na dušek.


»James Patterson in Bill Clinton sta sanjsko moštvo.«Lee ChilCarsten Henn

Zbirka: Oddih

MKZ


Sprehajalec knjig je velika nemška uspešnica o toplini med ljudmi in ljubezni do knjig. Carl Kollhoff dela v knjigarni kot dostavljavec knjig. Ko se knjigarna zvečer zapre, odnese knjige strankam, ki ne hodijo zdoma. Nikakor si ne zapomni njihovih imen, zato jih poimenuje po knjižnih junakih, na katere ga spominjajo.


Tako se na večernih obhodih oglasi pri samotarskem bogatašu gospodu Darcyju, nuni Amaryllis, ki ne stopi iz samostana, gospe Nogavički, ki ne ve, kaj bi sama s sabo, pri Effi Briest, ki je nesrečna v zakonu. Nekega dne se Carlu na obhodu pridruži živahna devetletnica Saša in mu spremeni pogled na ljudi, ki jim nosi knjige.


Nemec Carsten Henn (1973) je v svoji domovini najbolj znan kot pisec kriminalk. Sprehajalec knjig, hvalnica knjigam in branju, odstopa od njegovega siceršnjega žanra. Avtor se je s toplo zgodbo, ki jo je spletel okoli simpatičnih likov, zavihtel na vrh Spieglove lestvice in tam lani več mesecev kraljeval na prvem mestu.Metod Pevec

Zbirka: Nova slovenska knjiga

MKZ


Metod Pevec se po dvajsetih letih, po Večeru v Dubrovniku, vrača k žanru kriminalke. Truplo v romanu Greh, najdeno na zapornici pri vevški elektrarni, na prvi pogled spominja na brezdomca. Toda kriminalistoma, ki raziskujeta vzrok smrti, že podrobnejši pogled na njegov obraz in na njegove osebne stvari govori o tem, da pokojnik ni imel le ene identitete. Postopoma odkrivata njegovo življenjsko zgodbo, tesno povezano z Rimskokatoliško cerkvijo …
Dama

Dr. Veronika Podgoršek

Zbirka: Ogledalo


Kdo smo ženske? Kakšne smo? In za koga? Dr. Veronika Podgoršek, avtorica uspešnice Ljubezen na terapiji, v priročniku Dama raziskuje načine, na katere se sodobna ženska spoprijema z ženskostjo in pričakovanimi vlogami. Zanimiva, poučna in nadvse koristna knjiga za ženske v vseh življenjskih obdobjih.


Vse to smo sodobne ženske. In vse to lahko postanemo.

Dama je celostni vodnik za sodobne ženske, s katerim nas avtorica, priljubljena psihoterapevtka dr. Veronika Podgoršek, vodi skozi različne vzorce, vloge in pričakovanja, ki opredeljujejo naše življenje in nam ga pomaga osmisliti, da bomo lahko zaživele zadovoljno, mirno in izpolnjujoče v vseh življenjskih obdobjih. Različna starostna obdobja so osvetljena z različnih plati, avtoričina strokovna spoznanja pa dopolnjujejo prispevki uglednih strokovnjakov z različnih področij.


»Odločila sem se napisati knjigo za ženske. Z njo bi rada spodbudila razmislek o tem, kako je biti ženska v enaindvajsetem stoletju, in pojasnila, kako v prepletu vlog ženske, žene, mame, karieristke ipd. opredelimo sebe. Izbrala sem teme, ki smo jih s pacientkami na terapijah največ obravnavale; nekatere sem v knjigah že opisovala, druge so nove. V tej knjigi se bomo torej sprehodile čez različne vloge, ki jih opravljamo sodobne ženske, in v vsaki iskale – sebe.«


Kako si ostati zvesta v poplavi informacij in pričakovanj družbe

Avtorica v knjigi ugotavlja, da smo ženske v najbolj emancipiranem trenutku zgodovine Zahoda še vedno podvržene nekaterim starim vzorcem patriarhalnega razmišljanja. Po eni strani bi bile rade enakopravne, po drugi strani čakamo princa na belem konju. Razglašamo se za močne in neodvisne, vendar nas obenem prav te lastnosti spravljajo v konflikt z družbo, v kateri živimo. Priročnik nas uči, kako lahko v poplavi informacij, predlogov in ponudb, včasih pa tudi prisil, s katerimi nas oblega svet, najdemo sebe. Kako se najdemo in si ostanemo zveste.


Osebnostna rast je v vsem, kar počnemo

Kako se sprejemamo, kako popravimo, kar nam pri sebi ni všeč, kako komuniciramo, kako se vedemo, kako se oblačimo, kako se uredimo zase in za okolico, kako vzgajamo otroke, s kakšno kariero se zadovoljimo in kako uresničujemo svoje potrebe ter želje na družbenem področju. Dama je knjiga za odpiranje in podpiranje te osebnostne širine. Ko odkrijemo, kaj smo, kakšne so naše želje in poslanstvo, ne dovolimo, da nam kdo poreže krila. Še posebej pa jih ne porežimo same sebi! Letimo! Postanimo in ostanimo DAME.


O avtorici: Veronika Podgoršek je doktorica znanosti s področja družinske in zakonske terapije. Več kot petnajst let je opravljala delo samostojne terapevtke. V tem času je delovala tudi kot predavateljica, kolumnistka in publicistka. Pred Damo je izdala pet knjig, med njimi uspešnico Ljubezen na terapiji. Je poročena in ima štiri otroke.Prevod: Daša Perme Jurjavčič

CZ


V romanu Elene Ferrante, najbolj brane sodobne italijanske pisateljice, spremljamo ločenko srednjih let, ki na letovanju na ionski obali sreča mlado mamico Nino. Ta v njej sproži plaz spominov …

Zgodba intelektualke, ločenke in mame

Leda se na počitnicah prepušča nenadejanemu občutku svobode, potem ko sta odrasli hčeri odšli živet k očetu v Toronto. A kmalu jo povsem obsede Nina, mlada mama, ki jo sreča na plaži in se z njo zaklepeta. Usodno srečanje v Ledi sproži spomine in občutke, ki jo vodijo do nerazumnega dejanja …


Ferrantejeva spet navdušuje

Izgubljena hči je ljubezenski oziroma družinski roman, prepleten s psihološko srhljivko, ki je – znova – ne boste mogli odložiti. To je Ferrantejeva, kakršno poznamo in imamo najraje: odkrita, neposredna in nepozabna.


Izgubljena hči zdaj tudi v filmu

Po romanu je Maggie Gyllenhaal za Netflix posnela svoj režijski prvenec, ki bo eden glavnih favoritov za letošnje oskarje. V njem v glavni vlogi Lede blesti odlična Olivia Coleman.


Skrivnostna italijanska literarna zvezda

Elena Ferrante je psevdonim pisateljice, ki je zlasti s svojim Neapeljskim ciklom (Genialna prijateljica, O novem priimku, O tistih, ki bežijo, in tistih, ki ostajajo ter O izgubljeni deklici) obnorela svet. V slovenščini imamo še Dneve zavrženosti in Zlagano življenje odraslih.

Comentários


Ne spreglejte:

bottom of page