top of page

Zala Tamala

ZALA TAMALA, Priročnik o negi in uporabi ženskih spolnih organov, ki bi ga morala prebrati vsaka ženska!

No vsaj takšno je moje mnenje, ko sem odprla knjigo in se vrgla v prebiranje prav zanimivih tem. Zdi se ti, da ti je vse poznano, da vse veš... a na koncu ugotoviš, da le in zgolj površinsko. Koliko tem je, ki ti odprejo nova obzorja, nove poglede na nekaj, kar je lahko čudovoito. Govorim o spolnosti, seksu in vagini, ki jo imamo ženske, da lahko z njo uživamo...

Norveški zdravnici Nina Brochmann in Ellen Støkken Dahl sta še kot študentki medicine pisali nadvse priljubljen blog o spolni vzgoji, v katerem sta na sproščen način posredovali preverjeno znanje ter rušili tabuje o spolnosti.

Iz bloga je zrasel zabaven in nadvse koristen priročnik o ženskih spolovilih in spolnem zdravju, ki je postal velika mednarodna uspešnica, prevedena v 35 jezikov.

Zala tamala je prava superjunakinja: močna in modra, vabljiva in iskriva, nabrita in duhovita. Razsvetljuje in odpravlja zadrege, zmote in predsodke. Razkrila nam bo vse, kar moramo ženske vedeti, da lahko dobro poskrbimo za svoje zdravje in užitek – nedvomno pa bo ustvarjalno navdihnila tudi moški spol!


Knjiga je napisana kot priročnik, zato jo lahko beremo od začetka do konca ali pa postopno, le posamezna poglavja. Razveselile se ga bodo ženske vseh mladosti in starosti, saj opisuje vse od prvega spolnega odnosa do začetka menopavze.

Zala tamala, podobno kot Čarobno črevesje nemške avtorice Giulie Enders, z zanimivimi podatki in sočnim humorjem razbija tabuje o telesu in spolnosti.


Avtorici ugotavljata, da se danes sicer res veliko piše o spolnosti, vendar pa številni mladi veliko časa namenjajo gledanju pornografije. Včasih je to tudi njihov prvi (v)pogled v spolnost. Posnetki seksa so na voljo skoraj povsod, najstniki pa tistim, s katerimi so v zvezi, pošiljajo slike otrdelega penisa in nabreklih prsnih bradavičk. »Nekateri bi rekli, da živimo v najbolj spolno odprti družbi v zgodovini. To je ustvarilo velikansko dvojnost. Do navdiha in podatkov o pohoti, poželenju in človeškem telesu imamo večji dostop kot kdaj prej. Samo klik z miško, in že je znanje na voljo. Toda ta odprtost ni okrepila naše samozavesti – pravzaprav je verjetno prav nasprotno.«


O vsebini knjige najbolje pričajo naslovi in podnaslovi poglavij:


  • SPOLNI ORGANI (Vulva ali čudovita češplja, Nožnica – osupljiva raztegljiva cev, Ščegetavček – ledena gora, Krvava deviškost, Druga luknja, Kosmati nasveti, Notranji spolni organi – skriti zakladi, Spol, spol in spol)

  • IZCEDEK, MENSTRUACIJA IN DRUGE TEKOČE ZADEVE (Vaginalne prhe in plešoče muce, Menstruacija – kako krvaveti in preživeti, »Omadona, mi je šlo skozi?« vse o higienskih vložkih, tamponih in menstrualnih skodelicah, PMS – Preklemani Morilski Sindrom, Kolo večnosti – hormoni in menstrualni cikel, Kdaj dejansko lahko zanosiš?)

  • SPOLNOST (Oh, kako nam je nerodno!, Prvi seks, Analni seks, Čisto »normalno« spolno življenje, Ko poželenje usahne, Veliki O, Biblija orgazmov)

  • KONTRACEPCIJA (Zaščita ni od včeraj, Hormonska kontracepcija, Nehormonska kontracepcija, Kontracepcija v nujnih primerih – panika, So nekatere oblike kontracepcije boljše od drugih?, Menstruacija med hormonsko kontracepcijo, Kako prestavim menstruacijo?, Kako je najbolje jemati kontracepcijske tabletke?, Je hormonska kontracepcija nevarna? , Normalni stranski učinki hormonske kontracepcije, Redki stranski učinki, O čem nisva prepričani, Čas za hormonsko razstrupitev?, V bran hormonski kontracepciji, Vodnik po kontracepciji, Splav)

  • TEŽAVE S PODVOZJEM (Spolno zdravje, Štala z menstruacijo, Endometrioza – krvave čarterske počitnice, Sindrom policističnih jajčnikov – ko se tvojim hormonom strga, Miomi – maternica z buškami, Vulvodinija – nepojasnjene bolečine v spolovilih, Vaginizem, Klamidijska okužba, gonoreja in nujne daljne sorodnice, Herpes: adijo, seks?, Močno srbenje in nemile vonjave – genitalne težave, s katerimi se boš zagotovo srečala, Ko je lulanje boleče, Kapljanje in curljanje – vse o uhajanju seča, Hemoroidi in kožne gube ob zadnjični odprtini, Rak materničnega vratu in kako se mu izogneš, Spontani splav – od facebooka do resničnosti, Ura teče, nič ne reče – kako dolgo lahko odlašaš z materinstvom?, Pohaba spolovil, Dizajnerske genitalije – zakaj dajemo vulvo pod nož).


Pa še priporočilo urednice Sande Šukarov:

Drage bralke, ljubi bralci,

se še spomnite knjige Čarobno črevesje, ki nas je pošteno zabavala in odlično poučila o skrivnostih našega drobovja in »zadnjem« izhodu iz telesa? Tudi dvema norveškima zdravnicama se je zdela tako imenitna, da sta sklenili enako koristno knjigo napisati o ženskem podvozju. Še posebno o ženskem spolnem zdravju je namreč toliko vprašanj, mitov, zmot in nepopolnih informacij, da zanj ne poskrbimo tako dobro, kot bi lahko. Spolnost, užitek, menstruacija, kontracepcija, ginekološke težave – ko o tem pišeta Nina Brochmann in Ellen Støkken Dahl, imamo občutek, da kramljamo z dobro prijateljico, ki je povrhu še ginekologinja in psihoterapevtka. In ima odličen smisel za humor. In veliko mero zdrave pameti. Vem, da je prežvečeno, ko rečem, da bi Zalo tamalo morala vzeti v roke vsaka, ki hoče lepo poskrbeti za svojo zalo tamalo, a kaj, ko je res. Naj vam bo branje v zabavo in korist!


Ne spreglejte:

bottom of page