top of page

Z vrta na mizo

S svojimi oddajami Z vrta na mizo se nam je najprej prikupil na nacionalki. Z njimi kot prvi in edini Slovenec kuha tudi na priljubljenem mednarodnem kuharskem kanalu 24 Kitchen, kjer smo lahko uživali še ob serijah Žar turneja s Primožem in V kuhinji s Primožem.

Svoje najboljše recepte je končno zbral v knjigi, ki prisega na domače in pristne slovenske jedi in jo je poimenoval preprosto Z vrta na mizo.

V njej najdemo recepte za tradicionalne slovenske dobrote, pa tudi jedi za sladokusce in poznavalce, ki jih je avtor popestril še s premisleki o hrani in ljudeh ter svojimi fotografijami.

V svetu, kjer se zdi, da bi morali vsi kuhati čim hitreje, da bomo potem to lahko čim hitreje pojedli, Dolničar navdušuje s svojim umirjenim in premišljenim pristopom. Prisega tudi na doma pridelano hrano in zelo spoštuje bogato in raznoliko slovensko kulinarično tradicijo.

»Odraščal sem v družini, kjer se je kuhalo vsak dan, in to iz domačih, svežih in sezonskih sestavin. Hrana je imela perfekten okus in celo obliko, tako da si vedno vedel, kaj ješ. Okus te domačnosti se mi je zasidral globoko v srce, zato so moje jedi preproste, v njih uživam in jih z veseljem in ponosom ponudim tudi najbolj prefinjenim gostom« pravi Primož v uvodu k svoji kuharski knjigi.

Primož Dolničar se poleg kuhanja že leta ukvarja tudi s fotografijo in mizarstvom. V svojem kuharskem studiu in mizarski delavnici neumorno ustvarja številne kulinarične dobrote, pa tudi čudovito pohištvo iz masivnega lesa. Tako v njegovi kuharici Z vrta na mizo najdemo celo »recept« z navodili za izdelavo čisto prave lesene deske.

Še nasvet za konec: Ko pripravljate zelenjavno juho, zelenjavo vedno najprej popražite, da dobi dišečo zlato rumeno skorjico, in šele nato zalijte z vodo. S tem boste juho dvignili na popolnoma novo raven. Ne bo vam žal.

In tukaj še dva zanimiva recepta, ki sem jih izbrala iz Primoževe knjige!

Ne spreglejte:

bottom of page