top of page

Starši smo tisti, ki moramo pomagati!

Težko je gledati, kako otrok trpi zaradi atopijske kože. Zdravila za atopijski dermatitis ni, vendar lahko poleg učinkovitih zdravil naše sončke obvarujemo že s preventivnimi ukrepi. Tole sva naredili midve:

V vlogi matere se vedno znova soočam z izzivi, ki jih prinašajo različna starostna obdobja moje šest letne hčerke Kiane. Lansko leto v času zime, so se na njenih nogah pojavili rdečkasti madeži, ki so jo srbeli. Sprva sva jih mazali z vsestransko uporabno kremico, in v kolikor sva en dan pozabili, je bila srbečica spet močnejša.

Po nekaj tednih skrbi sva za nasvet povprašali pediara, ki nama je povedal, da je to posledica atopijskega dermatitsa, na najino srečo v lažji obliki. Prva misel ob tem, ki me je pršinila so bili kortikosteroidi. O tem sem slišala ob pripovedovanju prijateljic, katerih otroci so imeli podobne ali hujše težave. In zdravili so jih prav s kremicami, ki vsebujejo kortizon. Najin pediater nama je svetoval, naj poskušava brez tega, dokler bo le mogoče. Po nasvet sem se obrnila še k prijateljici, katere oče je upokojen dermatolog in povedala mi je nekoliko več o atopijskem dermatitisu in o tem, kako se naj lotim same nege otrokove kože.


Veliko je različnih oblik, terapij za zdravljenje atopijskega dermatitsta, ampak najpomembnejši del je dobra podučenost nas – staršev in otrok, ter pravilna nega kože. Le na tak način se lahko izognemo morebitnim faktorjem, ki bi srbečico poslabšali.

Že lansko leto sva začeli z uporabo Eucerinove linije AtopicControl in opazila sem se, da so se srbeči madeži bistveno izmanjšali, dokler niso v času poletja popolnoma izginili. Izvedela sem, da je ravno zima najhujši čas za tovrstne kožne težave, saj mrzlo okolje, suh zrak in vsa oblačila še dodatno pospešijo izbruhe.

Zaradi tega je pomembno, da otrokovo kožo negujemo skozi vse leto, ne zgolj takrat, ko je že prepozno. Ko so madeži srbečice močnejši (oz. v t.i. akutni fazi) sva uporabili Eucerin AtopiControl acute negovalno kremo, in jo nanesli na prizadeto mesto. Krema je srbečico pomirila in ublažila. Ostali predel kože pa sva namazali z Eucerin AtopiControl losjonom za nego telesa. Potem sva zamenjali tudi otroške šampone za tuširanje, kajti tudi pri tem ne smemo pozabiti, da so nekateri geli za tuširanje lahko za otrokovo kožo precej agresivni.

Za prhanje in kopel za vsakodnevno uporabo danes uporaljave prav tako linijo čistilnega olja Eucerin AtopiControl, ki ne vsebuje dišav, barvil in konzervansov. Seveda Kiani to najprej ni bilo všeč, ker je bila navajena vonja po jagodah ali vseh ostalih sladkih stvareh, ki jih ponujajo izdelki na trgu, a hitro je sva ugotovili, da je bolje to za njeno kožo in da tako zmanjšave tveganje za draženje. Pred prihodom zime vem, da se bo lahko stanje znova poslabšalo, a pomirjena sem, ker že danes s Kiano skrbiva za preventivo. Da na dnevni ravni negujeve njeno kožo z izdelki, katerim zaupave.



Še nekaj informacij:

Atopijski dermatitis se lahko pri otrocih pojavi kadar koli. Pri mnogih se pojavi, ko so še dojenčki, večina pa bolezen dobi pred petim letom

Med drugim letom in puberteto se atopijski dermatitis običajno izraža v obliki območij suhe, pordele in srbeče kože na vratu, zapestjih, gležnjih, pregibih kolen in komolcev ter v predelu med zadnjico in nogami. Simptomi so pogosto prisotni več kot tri mesece (medicinska definicija za kronično bolezen) in koža na vnetih predelih se lahko odebeli ter dobi usnjato teksturo.


Atopijski dermatitis ima dve izraziti fazi:

  • akutno fazo, ko pride do izbruha in je otrokova koža najbolj razdražljiva.

  • neakutno fazo med izbruhi, ko je koža na pogled in otip pomirjena.

Akutna faza je najbolj obremenjujoča. Otrok lahko občuti veliko neudobje, srbečica lahko postane tako intenzivna, da otrok ne more spati, in bolezen lahko močno vpliva na njegovo kakovost življenja. Bolezen lahko vpliva tudi na kakovost življenja staršev in skrbnikov, ki občutijo nemoč, krivdo in potrtost.


Medtem ko večina otrok preraste atopijski dermatitis do pubertete, lahko bolezen vztraja tudi v odraslosti. Raziskave kažejo, da se pri ljudeh, ki imajo kot otroci atopijski dermatitis, lahko razvijejo druge, sorodne bolezni, kot sta astma in alergijski rinitis.

Če otroka moti stanje kože in ste zaskrbljeni glede simptomov, se posvetujte z zdravnikom.


Atopijski dermatitis je najpogostejša kožna bolezen pri otrocih in prizadene približno 15–20 % otrok.


Simptomi – suha, pordela, srbeča in razdražena koža – so lahko izjemno neprijetni za otroke in lahko povzročijo veliko stisko staršem in skrbnikom.


Kaj povzroča in sproži atopijski dermatitis pri otrocih?

Atopijski dermatitis je povezan z oslabljeno funkcijo bariere kože in motnjo imunskega sistema. Dermatologi so odkrili več dejavnikov, ki povzročajo in vplivajo na atopijski dermatitis:

Genetska predispozicija Za razvoj atopijskega dermatitisa obstajata dva glavna dejavnika tveganja:

1) genetska okvara gena filagrin (FLG) in

2) družinska anamneza atopijske bolezni.

Otroci lahko okvaro filagrina podedujejo od obolelih staršev.11Če ima eden izmed staršev atopijski dermatitis, ima otrok 40-odstotno možnost, da ga podeduje. Če imata oba starša to bolezen, ta možnost naraste na 60–80 % Dokazano je tudi, da je atopijski dermatitis povezan z alergijami.

Družinska anamneza senenega nahoda in/ali astme poveča verjetnost, da bo dojenček dobil atopijski dermatitis.

Prizadeti imajo tudi nepravilen imunski odziv (znan kot atopija), zaradi katerega koža bolj intenzivno reagira na okolje in je dovzetna za vnetje.

Ljudje z družinsko anamnezo atopijskega dermatitisa imajo večje možnosti, da zbolijo.

Izbruhi atopijskega dermatitisa lahko povzročijo neprespane noči pri otrocih.

Podnebje/onesnaženost Rojstvo v razvitih državah, hladnem podnebju ali onesnaženem mestu naj bi povečalo tveganje za pojav atopijskega dermatitisa. Tudi vremenske razmere lahko sprožijo simptome.

Občutljivost za alergene Oslabljena funkcija bariere olajša morebitnim alergenom, kot so cvetni prah, hišni prah in živalske dlake, da razdražijo kožo. Vloga, ki naj bi jo imele alergije na živila na atopijski dermatitis, je sporna2 vendar nekateri ugotavljajo, da določena živila naredijo otrokovo kožo občutljivejšo in bolj nagnjeno k izbruhu.


Drugi zunanji škodljivi dejavniki: Grobe tkanine, močna čistila in kemikalije, ki se uporabljajo v bioloških pralnih praških, lahko poslabšajo stanje občutljive mlade kože. Raziskava je dokazala, da je pasivno kajenje izjemno škodljivo za mlada pljuča.

Praskanje. Ker je koža suha in srbeča, se otroci praskajo. Praskanje poškoduje zaščitno bariero kože in bakterija Staphylococcus aureus se lahko razmnoži ter okuži kožo. Ta okužba povzroči vnetje in srbečico, ki poslabšata stanje, koža pa postane še bolj razdražljiva in srbeča: začarani krog atopijske kože.


Kako negovati atopijsko kožo pri otroku?

Dobra novica je, da lahko učinkovito zdravljenje z zdravili in dobra nega kože ublažita večino neudobja med izbruhom atopijskega dermatitisa in pomagata podaljšati obdobja med izbruhi. Otroška koža je tanjša in manj pigmentirana kot koža odraslih. Več o strukturi mlade kože preberite v članku Koža dojenčkov in otrok. Koristi ji nežna nega glede na trenutno fazo:

  • med neakutno fazo, potrebuje vsakodnevno vlaženje, ki ublaži suhost in podaljša obdobje med izbruhi;

  • med akutno fazo oz. med izbruhom potrebuje poleg običajnega vsakodnevnega vlaženja še medicinske in nemedicinske izdelke, ki pomirijo in ublažijo simptome.

Pravi vlažilni izdelki ter redna in skrbna nega imajo ključno vlogo pri zaščiti in pomiritvi otrokove atopijske kože.


Kako zmanjšati izbruhe:

Skušajte beležiti, kdaj se na otrokovi koži pojavi izbruh, in se o tem pogovorite z zdravnikom. To bo pomagalo odkriti morebitne sprožilce in določiti najboljše zdravljenje. Čeprav je vsak človek drugačen, obstaja nekaj stvari, ki jih lahko storite, da zmanjšate vpliv morebitnih sprožilcev:

- Ne kadite v bližini otroka. (Pasivno kajenje lahko poslabša simptome.)

- Izberite nežne, koži prijazne tkanine (Bombaž in lan sta manj groba kot sintetične tkanine. Izogibajte se grobi volni. Nova oblačila operite, da odstranite vse kemikalije, ki so morda ostale po proizvodnem procesu).

- Alergije na živila. (Če menite, da živila, ki jih otrok uživa, sprožajo simptome ali poslabšajo atopijski dermatitis, se posvetujte z zdravnikom, preden te morebitne sprožilce izločite iz otrokove prehrane. Pomembno je, da otrok dobi kalcij, energijo in beljakovine, ki jih potrebuje za rast in razvoj.)

- Preventivno poskrbite za otrokovo kožo s pravilno nego.


Več si lahko preberete TUKAJ.


Ne spreglejte:

bottom of page