top of page

O fantu, ki premika meje!

Danes se že čedalje več mladih odloča, da zapustijo rodno Slovenijo in se odpravijo v svet. Vleče jih iskanje novih možnosti, ki jih tujina zagotovo ponuja. Veliko bolj, kot pri nas. Tudi Jožef Sraka je eden tistih, ki so že pred časom zapustili deželo pod Alpami in se podali novim avanturam naproti. Seveda ni esnotavno, a z močnimi cilji in ambicijami so številni vzgled, da se lahko uspe. Tudi Jožef dokazuje slednje. Več o njegovem delu pa mi je zaupal v spodnjem intervjuju!

Jožef, že nekaj časa živite v Londonu. Kako ste sprejeli novo življenje in novo prestolnico?

Tako je, sedaj ze nekaj let zivim v Londonu. Menim, da sem se dokaj hitro privadil na drugacni zivljenski slog v tej svetovni prestolnici. Vsekakor drugacno zivljenje, kot sem ga bil navajen doma, v Sloveniji.

Bi lahko rekli, da je življenje v Angliji bolje kot v Sloveniji?

Odvisno od stalisca in zelja posameznika. Zame je bolje, saj ponuja vec moznosti, drugacnosti, sirsih obzorij… Nauci te drugacnega razmisljanja. Na nek nacin te izoblikuje.

V Angliji je veliko priseljencev. Kako so sprjeti in se čuti kakšna napetost?

Ja, v Londonu je veliko priseljencev, vsekakor. Verjetno je v Londonu danes vec kot domacinov (haha). Menim, da smo dobro sprejeti. Se pa, kot povsod najdejo izjeme.

Kaj pa glede Angleške problematike izstopa iz EU? Ste morda dobili kakšne odzive domačinov glede tega?

Generalno London nikoli ni delil enakega mnenja kot Anglija o Brexitu. Izolirani primeri neprimernih ali rasisticnih izjav, ki jih vcasih beremo v medijih so vsekakor predstavljene prevec senzacionalno. Britanci se zacenjajo zavedati skode, ki jim jo bo Brexit prinesel in cuti se nekaj negotovosti, saj ni znano kaj bo Brexit zares prinesel…

Skupaj z Marjanom Krnjićem smo vas spoznali kot ustvarjalca blagovne znamke MK exlusive. Imeli ste (oz imate) svojo linijo lesenih metuljčkov. Nam zaupate kaj o tem?

Tako, pred leti mi je Marjan ponudil priloznost, da lahko sodelujem tudi v vlogi oblikovalca kolekcije metuljckov, ki smo jo poimenovali Mr. Joseph – Bow Tie in tako je sedaj to postalo stalnica. Vsako leto izdam svojo kolekcijo metuljckov pod znamko hise MK exclusive. Kot je znacilno za MK exlusive, so narejeni iz najboljsih dobavljivih materialnov, narejeni rocno v Sloveniji in posuti z kristali Swarovski.

Kako pa glede mode. Vemo, da ste se tudi sprehajali po modnih pistah in da z Marjanom ustvarjata zanimive modne kose. Kaj pripravljata?

Ja, sprehajal sem se tudi po modnih pistah, med drugim na Crnogorskem tednu mode. Znamka MK exlusive je vedno v pogonu in pripravlja nekaj posebnega . Nic kaj konkretnega (se) ne morem izdati.

Nedavno sta bila tudi v družbi manekenke Naomi Campbell. In prav ona je bila nekakšna inspiracija za knjigo, ki ste jo napisali. Kako je sprejeta “Fashionable Ann”, ki je že na Amazonu označena kot “besteler”?

Res je, izkusnja z Naomi Campbell je vsekakor bila izjemna. Njena karizma je neverjetna in je upraviceno kraljica modnih brvi in dvomim, da bo kdorkoli lahko zapolnil njene cevlje. Kot si omenila, je Fashionable Ann postala bestseller, kar je izjemno in neopisljivo. Tako je na voljo v vec kot 200 drzavah sveta v tiskani in digitalni izdaji. Izjemno me veseli, da jo berejo otroci in tudi tisti ta vecji!

Ste precej vsestranski in nisem vedela, da tudi pojete. Presenetil me je odličen video in pesem Skyscraper (Demi Lovato), ki ste jo odpeli. Nam zaupate kako je prišlo do tega, da ste stopili pred mikrofon?

Hvala! Glasba mi je od malih nog blizu, vedno sem rad pel, med drugim 8 let v mladinskem pevskem zboru. Menim, da ko je enostavno cas prinesel pravo priloznost in je je ‘poklopilo’.

Video spot je delo Slovenske ekipe. Ni skrivnost, da tudi v Angliji povezujete slovenske ustvarjalce. Nam še zaupate kaj na to temo? (ljubezen do glasbe, petje… ste že prej peli?)

Res je, videospot je bil posnet v Londonu in je delo nasega slovenskega montazerja Zlatjan Cucko. Menim, da je super, ce se ustvarjalci povezujemo… Kot pravi rek ‘vec glav…’, velja enako v umetnostih.

Imate večje ambicije glede glasbenega ustvarjanja?

Pripravljamo nekaj novega in svezega… Upam, da bom lahko ze kmalu pokazal! Ambicije so vsekakor velike, zelim si se vec svoje glasbe deliti z svetom.

Pa si poglejte! mene je navdušil ;)

Ne spreglejte:

bottom of page