top of page

IČIGO-IČIE ─ japonska umetnost doživljanja nepozabnih trenutkov

Pred dobrim letom je pri Mladinski knjigi izšla knjiga Ikigaj, ki govori o tem, da vsakdo rabi eno strast, ikigaj, ki mu prinaša zadovoljstvo, srečo in daje smisel življenju. Knjiga je prevedena v 42 jezikov in po svetu je prodanih več kot milijon izvodov. Tudi pri nas je med največjimi uspešnicami, saj med bralci kroži več kot 3700 izvodov.

Pravkar pa je izšla nova knjiga istih avtorjev IČIGO-IČIE ─ japonska umetnost doživljanja nepozabnih trenutkov.

Najboljši trenutek življenja je vedno zdaj!

IČIGO-IČIE ─ japonska umetnost doživljanja nepozabnih trenutkov je prijazna knjiga s sporočilom, da živimo tukaj in zdaj, saj je vsak trenutek neponovljiv. Če ga zamudimo, žal nismo bili prisotni in se ne ponovi. Avtorja Héctor García in Francesc Miralles priporočata, da v vsakem trenutku opazujmo tisto, kar je okoli nas in samo bodimo.

Pravice za knjigo so bile še pred izidom prodane v 19 držav. Slovenska izdaja je med prvimi na svetu.

IČIGO-IČIE ─ japonska umetnost doživljanja nepozabnih trenutkov je navdihujoča pripoved, ki nas uči, kako: se otresti preteklosti in prihodnosti, da bo vsak trenutek nekaj edinstvenega; sinhronost razumeti kot pripomoček zavestne čarobnosti; ustvariti nepozabna srečanja v osebnem in poklicnem življenju; v življenje vključiti zen, ki se ga je Steve Jobs naučil od japonskega učitelja in je bil ključen za njegov uspeh; s čuječnostjo izboljšati odnose; odpreti vrata ustvarjalnemu toku, kadar ga potrebujemo.

Odlomek iz uvoda v knjigi:

Tisto popoldne, ko se je rojevala ta knjiga se je na gionskih ulicah razdivjala nevihta. V osrčju Kjota, domovanju zadnjih gejš in drugih čudežev, sva poiskala zavetje v čašicuju, čajnici, ki je bila zaradi slabega vremena prazna.

Avtorja te knjige sva sedela za nizko mizico ob oknu in opazovala, kako v ozki uličici veter med nalivom razpihuje češnjeve cvetove. Pomlad je bila v razmahu, počasi se bo umaknila poletju in kmalu ne bo več belih cvetov, ki obnorijo Japonce. Med čakanjem na vroč čajnik in skodelici sva izmenjevala vtise o stari japonski prestolnici. Molče sva poslušala štropotanje dežja po kamnitih tleh. Ko se je gospa vrnila s pladnjem, naju je dišeči čaj iztrgal iz kratke, sladke lenobnosti. Dvignila sva skodelici, si ogledala intenzivno zeleno barvo napitka, potem pa si privoščila prvi požirek, ki je bil grenek in sladkast obenem. Tisti hip se je mimo čajnice na kolesu pripeljalo dekle z odprtim dežnikom, nama namenilo sramežljiv nasmeh, potem pa se v nevihti oddaljilo naprej po ulici. Takrat sva oba dvignila pogled in na rjavem stebru zagledala leseno tablo z napisom: 一期一会 . Razvozlala sva pismenke, ki se izgovorijo ičigo-ičie, in v tistem je v vlažnem vetru zacingljal zvonček, ki je visel z napušča čajnice. Zavedela sva se: to, kar doživljava zdaj, se ne bo ponovilo, zato morava vsak trenutek ceniti kot veliko dragocenost.

O avtorjih:

Héctor García ima dvojno državljanstvo: na Japonskem živi že 14 let, rodil pa se je v Španiji. V Švici je delal kot računalniški programer, potem pa se preselil na Japonsko, kjer je razvil software na podlagi glasovne razpoznave in tehnologijo, ki jo uporabljajo start-upi v Silikonski dolini, da lahko vstopijo na japonski trg. Je avtor knjižnega bestsellerja »A Geek in Japan« in avtor popularnega bloga kirainet.com.

Francesc Miralles je večkrat nagrajeni avtor knjig za samopomoč in inspirativnih knjižic. Rodil se je v Barceloni, študiral angleško in nemško literaturo ter delal kot urednik, novinar in umetnostni terapevt (art therapist). Dandanes predava po vsem svetu in o psihologiji in duhovnosti piše za različne poljudne medije. Njegov roman »Love in Lowercase« je preveden v 28 jezikov.

Héctor García in Francesc Miralles: IČIGO-IČIE ─ japonska umetnost doživljanja nepozabnih trenutkov

Ne spreglejte:

bottom of page