top of page

Modrost volkov

Te dni je na knjižne police Mladinske knjige prišla nova knjiga MODROST VOLKOV, avotorice Elli H.Radinger. Predvsem me je navdušila zaradi tega, ker sem pred nekaj leti sodelovala v prav posebni akciji Ohranimo slovenskega volka.


Volk, ena od treh velikih zveri Slovenije, je na robu izumrtja. V preteklosti so jih ljudje preganjali in skoraj iztrebili, vendar se je trdoživa in iznajdljiva žival uspela obdržati v gozdovih Slovenije. Danes ljudje zaradi nepoznavanja narave in živali volka preganjajo, ker mi še vedno verjamemo zgodbam o Rdeči kapici, starim vražam in gojimo vsesplošen strah proti volkovom.


Takrat smo seamoiniciativno in prostovoljno združili ljudje, ki nam ni bilo vseeno, kaj se dogaja z volkovi in slovensko naravo. Takrat smo se akciji pridružili in postali ambasadorji slovenskega volka: Tinkara Kovač, glasbenica, Sebastian, pevec in plesalec, Urška Majdič, pevka skupine Billysi, Trkaj, reper, Nataša Tič Ralijan, akademska igralka, Uroš Smolej, akademski igralec, Mojca Mavec, televizijska voditeljica, Saša Krajnc, televizijski voditelj, Miša Margan, televizijska voditeljica in novinarka in Tadeja Ternar, model in bivša miss Slovenije.


Z veliko kampanjo Ohranimo slovenskega smo takrat izpostavljali izobraževanja javnosti o pomembnosti volka v slovenskih gozdovih in izpodrinili napačno predstavo o tej lepi, edinstveni živali, nasprotovali smo napačnemu odstrelu le tega, saj se nam odstrel ni zdel potreben, ker obstajajo boljše rešitve. Predvsem pa smo želeli povedati, da nam je mar za naravo, saj smo tudi sami del nje.


EKIPA:

Prav razveselila sem se, ko sem zagledala knjigo Modrost volkov, ki vam jo danes tudi tukaj predstavljam!


KNJIGA MODROST VOLKOV


Ljubi svojo družino, skrbi za tiste, ki so ti zaupani, nikdar ne obupaj in nikoli se ne prenehaj igrati – to so življenjska vodila volkov, ki empatično skrbijo za ostarele in poškodovane člane tropa, ljubeče vzgajajo naraščaj, v igri pa znajo pozabiti na vse naokoli.


V knjigi Modrost volkov nemška specialistka za volkove, Elli H. Radinger, pripoveduje napete zgodbe o čutu za družino, zaupanju, potrpljenju, zmožnosti vodenja, pazljivosti, pozornosti, soočanju z neuspehi ali smrtjo. Ob tem vleče vzporednice iz življenja volkov in življenja ljudi, zlasti glede ključnih vrednot in socialnih struktur. Razkriva osupljiva, do zdaj neznana spoznanja o življenju volkov in zatrjuje, da bi bili volkovi verjetno boljši ljudje od nas. Volkovi namreč razmišljajo, sanjajo, načrtujejo, se med seboj inteligentno sporazumevajo – pri tem pa so nam bolj podobni kot katero koli drugo bitje.


Zanimiva je tudi osebna zgodba avtorice, ki se je odločila, da zapusti varno službo in se preizkusi v povsem novem okolju – v naravnem okolju volkov.


»Prvi volk, ki me je poljubil, je bil Imbo, šestletni samec sivega volka v ameriškem volčjem rezervatu. Svoje življenje odvetnice sem pustila za seboj. Preostanka svojega življenja nisem mogla in želela preživeti na tak način. Končno sem hotela uresničiti svoje življenjske sanje in ljubezen do pisanja povezati z očaranostjo nad volkovi. Brez opravljenega študija biologije, zato pa s polno malho strasti in optimizma sem se prijavila na raziskovalno prakso o vedenju volkov v rezervatu za raziskovanje volkov Wolf Park v ameriški zvezni državi Indiana. Na uvodnem razgovoru mi je vodja raziskave razložil, da o tem, ali bo neki praktikant sprejet, odloča izključno vodilni volk glavnega volčjega tropa.

Pa poskusite ostati mirni ob srečanju s 50-kilogramskim paketom mišic v krznu, ki z rumenimi očmi bolšči v vas. V tem trenutku sem pomislila na svojega nemškega ovčarja, mladostniškega prijatelja in zaupnika. Imbo je bil pravzaprav tudi le velik pes – zelo velik pes.

Volkovi močni zadnji taci sta se počasi skrčili in se pripravili na skok. Ko je letel proti meni in sem se mu uprla z vso svojo silo, ni bilo več poti nazaj. Njegovi šapi v velikosti dlani sta pristali na mojih ramenih, njegovi impozantni čekani so bili le nekaj centimetrov oddaljeni od mojega obraza. Svet se je ustavil. Nato pa me je z jezikom večkrat polizal po obrazu. (odlomek iz knjige)

Elli H. Radinger je specialistka za volkove, raziskovalka narave ter avtorica knjig, v katerih se posveča volkovom, psom in naravi. Nekdaj odvetnica in ustanoviteljica neprofitne organizacije »Society for the Protection of Wolves« je večino odraslega življenja preživljala v ameriškem narodnem parku Yellowstone in opazovala divje volkove. Danes s psičko Shiro živi v Nemčiji in poleg pisanja knjig izdaja tudi revijo »Wolf« ter svoje znanje predaja tudi na seminarjih in predavanjih. Knjiga je prevedena v 17 jezikov. https://www.elli-radinger.de/


EKIPA SLOVENSKE KAMPANJE: OHRANIMO SLOVENSKEGA VOLKA

Fotografija in grafično oblikovanje: Ana Gregorič

Organizacija, ideja in PR: Simon Cirkulan

Ne spreglejte:

bottom of page