top of page

Božičkove zanimivosti!

Kako se jih vsako leto veselimo – božično-novoletnih praznikov! Ko dom odenemo v rdečo in zlato, ko zadiši po snegu, piškotih in slavnostnih jedeh, ko prižgemo lučke in postavimo jelko. In pod njo darila! Kaj letos postaviti pod drevesce najdražjim?

Meni veliko pomeni, če se dobim s prijateljicami, gremo v kino ali si privoščimo kakšno večerjo, kjer obdelamo vse teme po dolgem in počez. Takšna druženja so največje darilo, ki mi v tem času najvelj pomeni. To pa zato, ker med letom nimamo časa (no to so si cer vedno znova izgovori)...

Pa kljub vsemu me vedno znova razveseljuje december. Mesec veselja in radosti. Zato sem našla nekaj zanimovosti, ki se navezujejo na ta čas praznikov.

Veste, kdaj so postavili prvo božično drevo? Leta 1510 na trgu pred mestno hišo v Latviji. Namesto bleščečih okraskov in lučk, kakršne poznamo danes, so ga okrasili s suhim sadjem in oreščki.

In katero je bilo največje božično darilo na svetu? Tega so na božični dan leta 1886 prejele Združene države Amerike od Francije, govora je seveda o Kipu svobode, ki tehta kar 225 ton. Prisrčen pa je tudi podatek, da ima božiček v Kanadi celo svojo poštno številko – H0H 0H0, na katero otroci letno pošljejo tudi 1,5 milijona pisem. Lepo, kajne?

Običaji podarjanja božično-novoletnih daril po svetu so različna

Dajemo jih pod okrašena božična drevesa, pa v nogavice in celo v škornje pred domača vrata. Nekateri na božični večer, drugi na božično jutro ali na Silvestrovo. A ne glede na to, kakšno darilo prejmemo, kdaj in kje nas pričaka, je najbolj pomembno, da darilo prihaja iz srca.

Hvala trgovini Mömax v Mariboru, da nam vsako leto odstopijo svojo dnevno sobo v kateri nastanejo te čudovite slikice.

MUA & Hair: Denis MAČEK

DRESS: H&M

Shoes: Princess

Photo: Aleš Kocbek

Ne spreglejte:

bottom of page