top of page

Moji beli zobki

Pot do zdravega nasmeha, ki izžareva samozavest človeka, ni težka, dnevno od nas zahteva le nekaj minut, zanjo pa ni potrebno v fitnes ali po nakup kakšne drage naprave. Če si priznamo ali ne, sta zobna ščetka in nitka življenjskega pomena.

Slaba in nepravilna ustna higiena se ne kažeta le na zdravju naših zob, dlesni ali slabem zadahu, posledično lahko pripeljeta do možganske kapi, infarkta, prezgodnjega poroda… Potrebno je le nekoliko samodiscipline, katero nagradi bleščeč nasmeh.

Pri vsakodnevnem ščetkanju moramo paziti na pravilno trdost ščetke: najboljše so tiste, ki vsebujejo veliko število čim tanjših poliesterskih vlaken. Za čiščenje medzobnih prostorov uporabljamo zobno nitko, ki ne odstranjuje samo ostankov hrane ampak tudi vse zobne obloge, ki lahko pripeljejo do vnetja dlesni in medzobne gnilobe. Z njo preprečimo tudi nastanek zobnega kamna.


Skeleč in boleč občutek v zobeh v stiku s hladnim ali vročim ponavadi nastane zaradi razgaljenih zobnih vratov, katere povzročijo pretrde zobne ščetke, premočno pritiskanje ali celo nepravilne tehnike umivanja. Vsak od teh dejavnikov nekoliko pripomore k odmikanju dlesni od zob. Zobe ščetkamo pravilno, kadar dlesni ne odmikamo vstran od zoba, najpogostejša pa je krožna tehnika ščetkanja zob.


Veliko ljudi se spopada tudi s slabim zadahom, katerega pa basanje z različnimi mentolovimi bonboni in žvečilnimi gumiji, ne bo odpravilo. Omilimo ga z rednim ščetkanjem jezika, redno ustno higieno in pravilno prehrano. Lep nasmeh vedno privablja poglede množice – vredno se je potruditi!

Vesela sem, da sem svoje zobe uredila in jih postavila tudi v "vrsto", za kar je poskrbela tudi ekipa Dental Estetic Studia v Zagrebu. Dobro leto dni sem tako nosila estetski fiksni ortodontski aparat, pod vodstvom prof.dr.sc.Senke Meštrovič.

Vsakodnevno aktivnost, ki kaj kmalu preraste v rutino, je treba otroku približati že v zgodnjem otroštvu. Morda je ravno pravljica Sapramiška (Svetlana Makarovič) prava spodbuda za redno ščetkanje – poskusite! Pri nama s Kiano to deluje!

Ne spreglejte:

bottom of page