top of page

Naj zadiši po koprivah!

Slastna juha iz mladih kopriv

Tokrat vam predstavljam eno izmed nekoliko nenavadnih juh, ki je v preteklosti veljala tudi za juho »revežev«, v današnjem času, pa zaradi svojih zdravilnih svojstev in enostavnosti ponovno pridobiva širok krog privržencev. Kopriva, ki predstavlja osnovno sestavino te okusne juhe, (znanstveno ime Urtica) je rod rastlin iz družine šipkovcev, kamor uvrščamo med drugim splošno znano veliko koprivo(Urtica dioica), s katero se je že vsakdo od nas »neprijetno srečal« v naravi. Po starem izročilu naj bi božanje s (surovo) koprivo preprečevalo tudi revmatična obolenja, verodostojnost te trditve pa je seveda prepuščena v presojo vsakemu posamezniku. Povsem razumljivo je, da je priporočljivo nabiranje kopriv na krajih, kjer ni v bližini veliko prometa in onesnaženosti.

Foto: shutterstock

SESTAVINE ( zadošča za štiri ljudi )

  • 1 kg mlade koprive

  • ½ kg mladega krompirja

  • 2 stroka česna

  • 2 veliki žlici sončničnega olja

  • 1 jušna kocka

  • poper

  • sol

  • 1 lonček kisle ali sladke smetane

  • 1 rezina masla

PRIPRAVA

  • v posodi segrejemo sončnično olje

  • nato dodamo sesekljano čebulo in česen

  • pražimo (z dodano jušno kocko), dokler vsebina v posodi ne porumeni

  • dodamo rezino masla ter sladko ali kislo smetano

  • dodamo še predhodno skuhano mlado (sesekljano) koprivo

  • po potrebi popramo in solimo

  • na zmernem ognju oziroma temperaturi kuhamo vsaj 15 minut

  • ob koncu primešamo še posebej skuhan in narezan krompir

  • postrežemo segreto v krožniku (juho lahko potrosimo z praženimi bučnimi semeni)

Ne spreglejte:

bottom of page