top of page

Zakaj je olje oljne ogrščice tako zdravo?

Danes sem se odločila, da vam povem nekaj o olju oljne ogrščice!

Za vse, ki še niste vedeli, hladno stiskano olje oljne ogrščice je za prehransko uporabo izredno priljubljeno in iskano, saj ima izredno ugodne sestave maščobnih kislin in velike vsebnosti vitamina E. Njegova velika vrednost so omega 3 maščobne kisline, ki so zelo redke in v zdravi, varovalni prehrani zelo cenjene.

Prav zaradi tega sodi olje oljne ogrščice v svetu med najbolj iskana rastlinska olja. Priporočljivo je za uporabo v vsakdanji kuhi, saj ga lahko segrejete tudi do 220 stopinj Celzija. Tako je obstojnejše od sončničnega olja, tudi po večkratnem pogrevanju.


Olje oljne ogrščice za uvajanje goste hrane pri dojenčkih!

Ogrščično olje je zelo koristno za organizem. Nadomesti lahko vsa druga malce manj vredna oziroma vsa ostala nekakovostna olja. Prav zaradi njegove sestave, je odlično pri uvajanju goste hrane pri dojenčkih. Ob prvi zelenjavi je za malčke kot nadomestek maščob najboljše, saj vsebuje razmeroma malo nasičenih maščobnih kislin.

Olje oljne ogrščice je odličen krepitelj imunskega sistema, znižuje raven povišanega holesterola, znižuje povečane maščobe v krvi, zmanjšuje nastanek srčnih bolezni in krepi imunski sistem. Olje oljne ogrščice lahko uporabljate za pripravo solat, hladnih in toplih jedi. Na splošno tam, kjer ste do sedaj uporabljali druga olja.


Za vse, ki vas zanima še kaj več:

Iz česa je pridobljeno olje oljne ogrščice?

Olje oljne ogrščice se proizvaja iz črnih semen rastline oljne ogrščice, (Brassica napus L.var. napus.) Iz iste družine (Brassica) izhajajo tudi plodovi kot so kolerab, brokoli, zelje in cvetača, katerih ugodni vplivi so poznani sem ljudem. Rastlina razvije sončno rumene cvetove okoli pomladi.


Razlika med oljno ogrščico in oljno repico:

Čeprav sta si po videzu ogrščica in repica močno podobni, so genske razlike med njima tolikšne, da spadata vsaka v svojo botanično vrsto. V primerjavi z ogrščico sta pridelek in vsebnost olj v semenu repice manjša. Sestava olj v repičnem semenu je veliko slabša in zdravju škodljiva. (Iz ozimne repice stiskajo olje za tehnične namene, jaro repico pa večinoma pokrmijo svežo ali jo silirajo).


Zgodovina:

Industrijsko stiskanje olja iz semen ogrščice se je razširilo šele v šestdesetih letih 20.stoletja, ko so uvedli v pridelavo sorte, iz katerih pridobivajo jedilno olje z malo ali brez (za zdravje ljudi škodljivih primesi) tj. Eruka kislin, glukozinolatov in lonolenove kisline. Ogrščica je tako postala v Evropi gospodarsko pomembna poljščina.


Način pridobivanja:

Olje oljne ogrščice oljarne Kocbek se pridobiva s t.i. hladnim stiskanjem. Olje se stiska iz semen pri temperaturah pod 40 ° C, kar zagotavlja, da se ohrani popolno bistvo in značaj olja. To pomeni, da se ohranijo vse naravne sestavine v semenih. Ko je olje »usede«, se prefiltrira, da se zagotovi čistost, in nato ustekleničeno. Torej brez segrevanja, brez rafiniranja - samo čisto, zdravo olje.


Več na www.kocbek.si


Ne spreglejte:

bottom of page