top of page

POLETNO BRANJE 2-del

Pravijo, da ko imaš starješe otroke, veliko lažje zajadraš v poletno branje. Vsaj v času dopustov. Nekateri pa še takrat ne najdejo tega časa. Sama se nekako uvrščam med tiste, ki jim je branje v času dopsuta nekakšna sprostitev. In ob dobri knjigi me potegne vrtinec dogajanja. V naboru letošnjih poletnih knjig sem našla še nekaj dobrih, ki so me sprva navdušili po njihovem opisu. Zato vam moj izbor treh podajam zdaj še tukaj:

Monika Žagar KOŠČEK ČOKOLADE V PASJI DLAKI

Prvoosebna pripovedovalka Paula ni prav nič zavita v samopomilovanje, ker nima bioloških otrok: raje se skupaj s partnerjem spopada z najrazličnejšimi izzivi, ki jih prinašajo mednarodne posvojitve. RomanKošček čokolade v pasji dlaki odslikava mobilnost in naključnost sodobnega globalnega sveta, hkrati pa je razmišljanje in pripoved o varnosti in ljubezni sestavljene družine.


Monika Žagar je po diplomi na ljubljanski Filozofski fakulteti nadaljevala študij na kalifornijski univerzi v Berkelejyu, kjer je leta 1994 tudi doktorirala iz skandinavskih študij. Po dolgih letih ustvarjanja v glavnem v tujini zdaj spet živi v Ljubljani. Starejši slovenski bralci se je spominjajo po prispevkih v Razgledih, v akademskih krogih pa je cenjena zlasti njena knjiga o norveškem pisatelju Knut Hamsun: The Dark Side of Literary Brilliance, ki je izšla pri ameriški akademski založbi Washington University Press. Njena romansirana biografija o družini Žagar Dva brata, trije svetovi (2015) je bila nominirana za najboljši literarni prvenec, po njej pa se pripravlja še igrano-dokumentarni film.


J. K. Rowling ZELO DOBRA ŽIVLJENJA, O postranskih koristih neuspeha in moči domišljije

Navdihujoče misli J. K. Rowling, avtorice knjig o Harryju Potterju.

Slavni govor, s katerim je Rowlingova leta 2008 nagovorila študente Harvarda, ene najbolj elitnih svetovnih univerz, je zdaj na voljo tudi v knjižni izdaji. V govoru pisateljica spregovori o tem, da je za uspešno in dobro življenje nujno doživeti tudi neuspeh, pomaga pa tudi dobra mera domišljije.


Tabea Bach Otok kamelij

Sylvia in Holger sta uspešen par, ona finančna svetovalka, on nepremičninski posrednik. Ko Sylvia izve, da ji je teta, s katero vrsto let ni imela stikov, v oporoki zapustila propadajočo vrtnarijo v Bretanji, se odpravi v Francijo. Otoček z nasadom kamelij in čudovita bretonska pokrajina ob Atlantiku jo na mah očarata. Toda Holger ima z otokom druge načrte. Sylvia se znajde pred težko odločitvijo, ko se zave, da jo ta košček raja privlači tudi zaradi čednega vrtnarja Maëla …


Preden se je Tabea Bach posvetila pisanju, je delala kot operna dramaturginja. Odraščala je v južni Nemčiji in Franciji ter med študijem živela v Münchnu in Firencah. Z možem sta si ustvarila dom v idilični vasici v Schwarzwaldu, od koder se rada odpravita na potovanja. Kraji, ki jih obiskujeta, so pogosto kulisa za njene pripovedi. Otok kamelij je avtoričin prvenec, ki bo kmalu dobil nadaljevanje.

Ne spreglejte:

bottom of page