top of page

Pozitivni učinki branja tiskanih knjig - Oz.zakaj rada berem!

Pri založbi Mladinska knjiga je izšla knjiga dr. Mihe Kovača Berem, da se poberem! Za vse, ki dr.Mihe še ne poznate je profesor založniških študij na ljubljanski Filozofski fakulteti, ki se že vrsto let ukvarja s preučevanjem branja in bralnih navad, zadnjih pet let pa je sodeloval tudi v mednarodni mreži strokovnjakov Eread Cost, namenjeni raziskovanju sprememb, ki jih v bralnih navadah in razumevanju prebranega povzročajo zaslonske tehnologije.


Všeč mi je, da se je v svoji prvi poljudni knjigi lotil aktualnega vprašanja, ali ima branje tiskanih knjig v digitalnih časih sploh še smisel?

Ima, je nedvoumen dr. Miha Kovač in ob tem navaja 10 razlogov za branje knjig v digitalnih časih. Knjige in digitalni mediji morajo sobivati, in ne tekmovati med sabo, saj eno brez drugega ne gre, če želimo preživeti v sodobnem svetu, polnem izzivov, ki od nas zahtevajo kompleksno, poglobljeno razmišljanje (kakršnega dobimo le z branjem knjig) o nešteto temah (v čemer nas urijo digitalni mediji).

Knjigo odlikuje pregleden, prikupen, slikovit in zelo oseben način, kako Kovač naniza deset razlogov za branje knjig v digitalnih časih, znotraj njih pa še dva, zaradi katerih velja ohraniti slovenščino kot osrednji jezik naše skupnosti, ter en razlog, zaradi katerega je dobro biti bralno dvo- ali večjezičen. Dodana sta še medklica o zgodovini branja in medijskih tehnologij ter nekaj ilustrativnih pregledov z dodatnimi zanimivostmi.


Knjiga Berem, da se poberem, je namenjena širokemu krogu bralcev, zlasti pa ljudem, ki se poklicno ukvarjajo s knjigo oziroma promocijo branja, učiteljicam in učiteljem, vzgojiteljicam in vzgojiteljem, staršem (pomenu branja otrokom je posvečeno celo poglavje) in sploh vsem, ki potrebujejo nekaj spodbude, da posežejo po dobri knjigi, oziroma namigov, da bodo lažje našli svoje razloge za branje in se prepričali o smiselnosti tega početja. Kajti kot pravi Miha Kovač, prihodnost bo knjižna – ali pa je sploh ne bo.


O knjigi so povedali:

Renata Zamida, direktorica Javne agencije za knjigo RS: »To je knjige, ki jasno in argumentirano zapre usta vsem bralnim skeptikom.«

Gregor Pečan, predsednik združenja ravnateljic in ravnateljev: »Brez visoko zveneče znanstvene  latovščine vam bo knjiga na nevsiljiv in humoren način natrosila kopico razlogov, zakaj je pametno (in potrebno) brati KNJIGE. Skrajni čas, da je nekdo napisal tako knjigo.«

Tadej Golob, pisatelj: »Miha Kovač tehtno, argumentirano, berljivo in zabavno govori o tem, zakaj je treba brati knjige, zakaj se branja ne da nadomestiti z ničimer in zakaj bo tako, dokler bo ta svet stal. Ne, z ničimer!«


Knjigo lahko naročite tudi TUKAJ!


Comments


Ne spreglejte:

bottom of page