Prvovrstno spoznavanja Pomurja skozi vodeni ogled družinske oljarne, kjer spoznavate tradicionalno predelavo bučnega olja, ki se skozi tri generacije ohranja vse od leta 1929.
Male skrivnosti družinske oljarne pri predelavi prvovrstnega bučnega olja
Bodite del tradicije, kjer se bučno olje še vedno po istih postopkih predeluje na več kot stoletje starih družinskih strojih. Okusite vrhunsko bučno olje kot slovensko kulinarično posebnost v njegovih številnih izvedbah.
Multisenzorično izkustveno doživetje predelave bučnega olja
Podajte se na multisenzorično potovanje v oljarni, kjer že tretja generacija nadaljuje tradicijo predelave bučnega olja, te zaščitene kulturne dediščine Slovenije. Raziskovali boste zgodovino buč, vse od njihovega zorenja na poljih do pobiranja, čiščenja bučnih semen in mletja. Presenetili vas bodo z okušanjem lokalnih jedi, ki vsebujejo bučno olje. Ob tem boste lahko tudi ustvarjali svojo kulinarično izkušnjo z bučnim oljem in tako postali del družinske zgodbe.
Kako poteka doživetje:
Sprejem in pogostitev s prvim kulinaričnim pozdravom iz oljarne.
Predstavitev zgodbe in tradicije oljarne ter podajanje informacij o sami zgodovini buč, njihove uporabe, predelave olja in pomembnosti zaščitene geografske označbe.
Predstavitev okusnih jedi, ki se lahko pripravijo iz bučnega olja. Gostje poskusijo bučno rolado (tipično za naše kraje), bučni namaz, salamo z bučnimi semeni, testenine z bučnimi semeni, piškotke z bučnimi semeni...). Nekatere jedi si bodo gostje lahko pripravili sami.
Voden ogled oljarne, kjer se gostom predstavi potek dela, stroje za stiskanje, mlin, prešo in ponve, v katerih pražijo bučna semena.
Degustacije bučnega olja in obisk degustacijskih prostorov, kjer se gostje lahko sproščeno družijo ob kozarčku vina ali penine.
Urnik: Od 1.januarja do 30.junija in od 20.avgusta do 24.decembra (potrebna predhodna najava).
Lokacija: Oljarna Kocbek, Stara gora 1, 9244 Sv.Jurij ob Ščavnici
Več info na: info@kocbek.si
Obiščite oljarno, kjer že tretja generacija prideluje prvovrstno bučno olje
Spoznajte tradicionalen način predelave geografsko zaščitenega bučnega olja v eni prvih slovenskih oljarn ter odkrivate uporabnost olja v kulinariki.
Comments