top of page

Mojstrovina japonskega literarnega zvezdnika!

Pri založbi Mladinska knjiga so te dni predstavili novo mojstrovino japonskega literarnega zvezdnika Harukija Murakamija Uboj Komturja. Roman, ki je v slovenskem jeziku izšel v dveh knjigah, je prevedel Domen Kavčič.Uboj Komturja, štirinajsti roman svetovno znanega japonskega pisatelja Harukija Murakamija, prinaša vse, kar so njegovi zvesti bralci tako vzljubili: samotnega protagonista, duhovno popotovanje po krajini, naseljeni s prikaznimi neke druge, vzporedne resničnosti in refleksijo o perečih vprašanjih umetnosti in družbe.

Kaj čaka človeka, ki pri šestintridesetih letih ostane brez žene, brez kariernih ambicij in z občutkom, da mu je v življenju povsem spodletelo?


Neimenovani protagonist štirinajstega Murakamijevega romana se v svoji stiski odpravi na popotovanje in po krajšem vandranju poišče zatočišče v prijateljevi gorski hiši, kjer je do nedavnega bival prijateljev oče, slovit japonski slikar. Kmalu po vselitvi na podstrešju odkrije skrivnostno slikarjevo delo, poimenovano Uboj komturja. Nepričakovana najdba sproži mehanizem nenavadnih dogodkov in pred bralcem se razgrnejo nadnaravne sfere, v katerih ima vsaka resnična prvina svoj odmev v vzporednem svetu senc.V prvem delu romana Haruki Murakami načne vprašanja o zdravilni moči umetnosti in uničujoči moči nasilja, o tem, kako preživeti osebne stiske in kolektivne travme in kako v krutem svetu ostati zvest samemu sebi.


V drugem delu romana pa svoje skrivnostno literarno vesolje naseli s celo paleto zgodb, junakov in ugank ter jih počasi poveže v spoznanja o uničujoči moči krivde, odgovornosti in ranah zgodovine, o strahovih, ki nas razjedajo, in o tem, kako jih premagati.


コメント


Ne spreglejte:

bottom of page