top of page

Moja bučna kuhinja – predstavitev nove knjige

V sredo, 15. novembra 2023, je v Mestni knjigarni Mladinske knjige Maribor potekala predstavitev nove knjige Moja bučna kuhinja avtorice Mihaele Margan Kocbek.

Obiskovalci so lahko prisluhnili zanimivemu pogovoru, ki ga je vodil Denis Škerget v družbi avtorice in urednice Cankarjeve založbe Nine Žitko Pucer. Ob sproščenem druženju so gostje lahko okušali še pisane dobrote, ki so bile pripravljene z bučnim oljem in bučnimi semeni.

Moja bučna kuhinja
Moja bučna kuhinja

Miša Margan Kocbek ima veliko vlog. Kot sanjsko žensko smo jo spoznali v resničnostnem šovu, beremo lahko njene novinarske prispevke in zapise na blogu, napisala je ljubezensko kriminalko Mesto prevar, njen najnovejši projekt pa je kuharska knjiga v kateri ima glavno vlogo bučno olje in je nedavno ugledala luč sveta. »Ta knjiga je nastala v želji, da bučno olje in bučna semena z njegovo pestro uporabo v kulinariki približamo čim večjemu številu bralcem in ljubiteljem kuhe. Ob čudovitih receptih pa je v knjigi velik poudarek tudi na sami raznolikosti uporabe buč, njihove zgodovine in zgodovine predelave bučnega olja. Na svetu poznamo 825 vrst buč (čeprav je zgolj ena tista, ki nam da bučna semena primerna za bučno olje) so buče zelenjavnica, ki jo lahko uporabimo na sto in en način. Od predjedi, juh, glavnih jedi, solat in celo sladic. V knjigi izvemo tudi vse, kar nas je od nekdaj zanimalo o bučnem olju, saj babica in dedek s svojimi namigi in nasveti knjigi dodata novo dimenzijo. Dodala sta svoje neprecenljivo znanje, tradicijo, hkrati pa v knjigo vnesla hudomušnost in humor,« je povedala Mihaela.

Miša Margan Kocbek
Miša Margan Kocbek

Iz Cankarjeve založbe se je dogodka udeležila tudi urednica Nina Žitko Pucer, ki je gostom podala nekaj zanimivih odgovorov ob ustvarjanju nove kuharske knjige. »Vsaka knjiga je nekaj novega, nov svet. O bučnem olju in oljarstvu sem vedela zelo malo. In najlepše pri knjigi je, da ti odpre nov svet, razširi obzorje. To velja za vse knjige od romanov do kuharskih knjig. Verjamem, da bo Mišina knjiga približala bučno olje številnim ljudem. Lepo je soustvarjati take zgodbe,« je zaupala Nina, ki pa je še izpostavila, da so prav bralci tisti, ki sooblikujejo izdaje kuharskih knjig. »Kriteriji za izdajo kuharskih knjig se spreminjajo in postajajo vse bolj zahtevni, oblikujejo jih naši bralci, torej trg. Ključni so: kakovostna vsebina, uporabni recepti, močna, zanimiva zgodba in prepoznaven avtor ter seveda estetika. Mišina knjiga izpolnjuje vse, recepti so krasni, vsebina je novost, zgodba ima že skoraj stoletno tradicijo in je domača, ob fotografijah se vam pocedijo sline … Upam, da bo knjiga našla pot v čim več slovenskih domov.«


Miša Margan Kocbek, Denis Škerget, Nina Žitko Pucer
Miša Margan Kocbek, Denis Škerget, Nina Žitko Pucer

Ob uvodu v predstavitev so gostje lahko okusili slastni bučni pesto s salamo z bučnimi semeni, nato so se spoznali z razlikami med toplim in hladno stiskanim bučnim oljem, bučnim namazom in sladicami, med katerimi je bila tudi tradicionalna bučna rulada.

»Recept bučne rulade od babice (moje tašče) Silve je edinstven. To rulado postrežemo na naših degustacijah kot predlog, kakšno sladico lahko pripravijo z bučnim oljem in bučnimi semeni. In prav to rulado smo pokušali tudi na predstavitvi knjige ob sodobni modernejši različici bučnih cake popsov, ki pa jih je iz testa rulade pripravila moja mama Marinka. Manjkali niso niti bučni makroni,« je še dodala Mihaela.

Mojo bučno kuhinjo bodo pobližje lahko spoznali tudi obiskovalci prihajajočega knjižnega sejma in sicer v petek, 24.novembra ob 16.uri, ko bo poseben dogodek na Glavnem odru Gospodarskega razstavišča v Ljubljani z naslovom:

Prihodnost kuharskih knjig.


Comments


Ne spreglejte:

bottom of page