top of page

Mladoporočencem želi pričarati nepozaben poročni dan!

Nič kaj prijetno ni bilo zadnje leto na podorčju organizacij porok in dogodkov. Številni pari so se zaradi Covid ukrepov morali odreči svojemu najlepšemu dnevu v življenju in posledično so bile odpovedane ali prestavljene številne poroke. Petra Starbek, kot izkušena organizatorica porok je ena tistih, ki so Covid čas izkoristili za nove izzive. Na dogodku Uspešne ženske sem tako spoznala Petro Starbek, ki skrbi za organizacijo številnih porok. Tako zelo me je navdušila, da sva poklepetali in ta pogovor vam objavljam v spodnjem intervjuju! Res je izjemna in uspešna ženska!!!


Petra je svojo strast do organizacije dogokov začutila že v otroških letih, ko ji je oče preko svojega poklica pokazal in jo naučil, kaj pomenijo eleganca, popolnost svečanega pogrinjka, estetika, urejenost in natančnost. Svoje sposobnosti je pridno uporabila že v času študija s sodelovanjem pri organizaciji in realizaciji različnih dogodkov.Zaupajte nam, kako se je začela vaša karierna pot? (Kaj vas je navdušilo, kje se je porodila ljubezen do tega kar počnete...skratka vaši prvi koraki na poti do tega, kjer ste danes. S čim se ukvarjate in kakšni so bili vaši začetki...)

Če se vrnem v svoje začetke, bi lahko rekla, da sem svojo poslanstvo začutila že v otroških letih, ko mi je oče prek svojega poklica pokazal in me naučil, kaj pomenijo eleganca, popolnost svečanega pogrinjka, estetika, urejenost in natančnost. Svoje sposobnosti sem pridno uporabila že v času študija s sodelovanjem pri organizaciji in realizaciji različnih dogodkov. Bolj uradno se je moja kariera začela leta 2006, ko sem še kot študentka delala v podjetju, ki je organiziralo razne dogodke, med njimi tudi poroke, za katere sva skrbeli skupaj z lastnico podjetja. Od takrat dalje so poroke moja strast in moje vse. Ljubezen do vsega lepega, cvetja in strast do organiziranja sta me pred mnogimi leti (leta 2008) pripeljala do tega, da sem odprla tudi svojo poročno agencijo Storija weddings. Resnično nisem iskala izgovorov, ampak sem se vrgla s polnim zagonom v smer mojih misli.Velikokrat me povežejo z igralko Jennifer Lopez, ki igra organizatorko porok v filmu The Wedding Planner. Ta film ni bil pogoj za odprtje agencije, ampak mi je pokazal svet organiziranja porok v tujini. Ne bom lagala, ta film si ogledam na leto vsaj dva do tri krat, ker je res (vsaj zame) navdihujoč. Spomni me na moje začetke v svetu porok - na tisto močno željo, ki je bila hkrati moja poslanstvo in da je vse mogoče če si želiš. Pri delu sem zelo natančna in zato veliko časa posvetim popolni dovršenosti dogodka. Sem ženska, ki se rada uči in izpopolnjuje svoje znanje, zato sem trenutno tudi prva in edina v Sloveniji z mednarodnim NCFE certifikatom, ki sem ga pridobila s končanjem Wedding Academy v Londonu. Sem tudi del David Tutera Mentorship programa, v katerem spoznavam njegove trike in metode organiziranja porok svetovno znanim osebam. Priznam, da so mi tudi najtežje stvari v izziv, saj rada premikam meje domišljije, odkrivam nova področja in se neprestano učim. Vsekakor sama zase pravim, da živim in diham poroke. Do danes sem organizirala preko 400 porok za pare iz Slovenije, Velike Britanije, ZDA, Kitajske, Evrope in drugih delov sveta.Kaj je tisto, za kar bi lahko rekli, da vas danes pri vašem delu najbolj navdihuje?

Navdihuje me veliko stvari, od katerih bi izpostavila dve – pristna čustva in zadovoljstvo parov. Vedno rada povem, da me pri organiziranju porok ženejo pristna čustva mladoporočencev. To so dogodki, ki se zgodijo samo enkrat v življenju in to so čustva, ki so večna. Prav zaradi njih delam to kar delam.

Ko te mladoporočenca na poročni dan potegneta v močan, čustven objem je to največje možno zadovoljstvo, ki si ga je mogoče želeti v mojem poklicu. Prav ti objemi me ganejo, navdihujejo in na nek način povedo, da to kar delam, delam na najboljši možen način.


Ste imeli kdaj dvome preden ste se podali na pot vaše zgodbe?

Seveda! 100%! Podala sem se v svet porok, v svet posebnih dogodkov, v svet, kjer lahko majhna napaka prinese veliko nezadovoljstva… Ko sem se odločala za mojo samostojno pot, sem naredila raziskavo trga in prišla do zaključka, da je moja ideja po eni strani odlična, ker ni veliko ljudi, ki bi to počeli, po drugi strani pa lahko tudi slaba, ker je ta storitev takrat veljala za bolj luksuzno oziroma nepotrebno storitev. Resnično sem hvaležna vsem domačim, še posebno možu, ker so verjeli vame in me spodbujali, da grem na pot, ki mi je popolnoma tuja, še posebno če odpreš svoje podjetje takoj po študiju. Ponosna sem nase, da sem že pri tistih letih vedela kaj je moje poslanstvo v življenju in kaj je tisto, kar bi rada delala noč in dan.

Dvom pa je prisoten tudi sedaj, ko smo v tako čudnem obdobju in mojega dela ne moram opravljati v polnosti. To je nekaj kar te spravlja v razmislek o poslovni ideji in iskanje drugih načinov oziroma idej, ki bi ti delo in poslovanje olajšale.Kje ste iskali navdih za vaše delo? In s kakšnimi težavami ste se soočali?

Navdih sem črpala iz želje po spremembi na poročni sceni v letu 2008 in v želji, da bom nekega dne postala uveljavljena organizatorka porok in tako pomagala parom, do njihovega popolnega dne.


Morda je težko razumeti, da so tudi v svetu porok lahko težave. Tako kot v vsakem poslovnem svetu, se tudi v naši panogi srečujemo z njimi. Na začetku sem se najbolj lovila z marketingom in uvrščanjem moje storitve na trg. Ljudem sem morala razložiti, da je moja storitev sicer za vse pare, primarno pa je namenjena parom, ki:

- jim delovnik ne dopušča časa za organiziranje poroke

- si ne želijo, da bi jih organizacija poroke ovirala pri vsakdanjem življenju

- vedo kaj hočejo, hkrati pa jim zelo veliko pomeni čas, ki ga lahko preživijo z družino

- jim iskanje pravih ponudnikov povzroča nočno moro

- cenijo kvalitetne trenutke in radi ustvarjajo nepozabne spomine


Hkrati pa sem si morala priznati, da obstajajo tudi pari, ki me nikoli ne bodo najeli, saj se jim to zdi nepotreben strošek. To je podobno kot v drugih panogah – vedno so ljudje, ki te sicer spremljajo, a te ne bodo najeli.

V nekem obdobju sem se srečala tudi s preobremenjenostjo in skoraj izgorelostjo, saj se resnično v polnosti predajam mojemu delu. Takrat sem prišla do spoznanja, da moram delati pametneje in ne čim več. Poenostavila sem si način dela, tako da sem prišla do hitrejših rezultatov. S tem sem si pridobila čas tudi zadružino in počitek, ki sta tako zelo pomembna.Kako danes gledate na to, kar počnete? Kaj vam daje navdih, da ustvarjate? Kaj je tisto najlepše na vašem delu, da vas osrečuje?

Kot sem že omenila, me osrečujejo in navdihujejo ljubezen, pristna čustva, močni objemi ter odzivi zadovoljnih parov in svatov po samem dogodku.


Sebe doživljam kot eno izmed kvalitetnih poročnih organizatorjev, ki je poslovno uspela s poštenim delom in vztrajnostjo. Kljub temu, da me imajo mnogi za uspešno podjetnico, sebe vidim drugače, saj vedno pravim, da sem »le preprosta Petra iz vasi, ki uživa v tem kar dela.« Kazalec uspešnosti mojega dela pa je zadovoljstvo para po samem dogodku, ki to zadovoljstvo širi naprej v krogu svojih prijateljev.


Kako bi vašo ljubezen do tega kar počnete približali vsem bodočim mladoporočencem?

Najlažje bi bilo, če bi kar prišli in bili poleg mene na poročni dan. Videli bi vse tiste vesele obraze, prečudovito dekoracijo, zadovoljno nevesto in ženina, zvrhano mero ljubezni, … Kaj hitro pa bi lahko tudi ugotovili, da je delo organizatorja porok mnogo več, kot samo to, kar se vidi navzven. Vsekakor pa bi me sedaj (če bi se pogovarjali v živo) videli, da vam vse to razlagam z iskrico v očeh in neznanskim nasmehom, saj je to kar sama opravljam poklic, ki ti ogreje srce/dušo in veš, da izpopolnjuješ poslanstvo, ki ti je bilo dano. Tega poklica dolgoročno vsekakor ne moreš opravljati, če to delaš le za denar ali zato, ker se sliši zanimivo oziroma filmsko.Kaj si želite v prihodnosti, kakšni so vaši cilji, kakšne ambicije imate?

Verjetno si v tem trenutku vsi ponudniki poročnih storitev v prvi vrsti želimo le eno: Naj se poroke končno začnejo! V prihodnje pa si vsekakor še naprej želim osrečevati čim več parov in jim pričarati nepozaben poročni dan. Želim si, da mi bosta zdravje in telesna pripravljenost tudi čim dlje omogočala, da delam to kar me veseli. Hkrati pa tudi že kujem nove načrte za prihodnost, ki pa naj zaenkrat ostanejo še skrivnost.
Foto: ANA GREGORIČ PHOTOGRAPHY

Commentaires


Ne spreglejte:

bottom of page