top of page

KAKO OČISTITI MADEŽ BUČNEGA OLJA – Bučno olje na domači srajci

Priljubljeno bučno olje
Ni skrivnost, da je bučno olje že od nekdaj na prehrambenem seznamu zdravih živil precej visoko. Mnogi ga uporabljajo v kuhi in pripravi različnih jedi. Čeprav je sprva veljalo, da je bučno olje nepogrešljivo pri pripravi različnih solat. Temu lahko le potrdimo in dodamo, da se v zadnjih letih priljubljenost bučnega olja širi tudi na druge, še nam nepoznane kulinarične mojstrovine. Najbolj zmotno je prepričanje, da bučnega olja ne smemo uporabljati pri kuhanju in pečenju, ki je še vedno v nevednosti širše javnosti. Ob naših popotovanjih po svetu, so različni vrhunski kuharski Chefi naše bučno olje uporabljali pri različnih kuhanih jedeh in na solato niso niti pomislili. S tem smo dobili še eno potrditev, da je uporaba bučnega olja neomejena in da so ti predsodki o uporabi zgolj na solatah zasidrani le v naši starodavni mislenosti.
Je pa res, da se nihče ne razveseli madeža bučnega olja. Še posebej če se le ta znajde na kakšnem lepem ali novem oblačilu. Ampak brez skrbi. Rešitev, kako očitstite tak madež je kar nekaj.

Zakaj zelena brava?
Štajersko prekmursko bučno olje je jedilno nerafinirano rastlinsko olje, proizvedeno s stiskanjem praženih bučnih semen, katera so pridobljena iz buč (Cucurbita pepo ) in predelana na območju Štajerske in Prekmurja. Je temno zelene do rdeče barve, z značilnim aromatičnim vonjem in okusom.

Predniki so cenili buče zaradi vsestranske uporabnosti v prehrani ljudi in živali. Buče so sejali kot vmesni posevek med sončnice in koruzo. Zadnja desetletja pa narašča sajenje buč za pridobivanje olja v čistem posevku in je sestavni del poljedelskega kolobarja.
Bučna semena so brez čvrste olesenele semenske lupine in jih ni treba luščiti. Seme je prevlečeno le s tanko kožico, da barva notranje strani te kožice preseva na zunanjo stran, zato je seme značilno olivno do temno zelene barve.
Zrela posušena bučna semena vsebujejo okoli:
· 35 – 55 % olja,
· 25 – 30 % beljakovin,
· 4 – 8 % ogljikovih hidratov,
· 4 – 5 % mineralov in mikroelelmentov (K, Ca, P, Mg, Fe, Cu, Mn, Zn, Se),
· vitamine, sterole, redke aminokisline (citrulin, curcurbitin), naravno barvilo (klorofil).*


Kapljica bučnega olja – nočna mora ali zgolj nasmešek na obrazu?
Zagotovo pa ne ena ne druga kapljica bučnega olja ne bodo razveselila tistga, ki si bo med jedjo zapackal svoja oblačila. Ampak da vas pomirimo. Že stare domače vraže so iz trika svojih zakladnic pripeljale skrivnosti gospodinji, ki so uspešno očistile še tako zahtevne madeže!
Kar nekaj raziskovalnih nalog je bilo narejenih na temo bučnega olja in njegovega obnašanja na različnih vrstah tekstila.
· Volna – je zelo debela tkanina. Posledično se kapljica bučnega olja dobro vpije v obliki kapljice, ampak je ne premoči.
· Lan – prav tako olje zelo dobro vpija. Madež se pri lanu porazdelil po celotnem blagu. Ker pa je tkanina tanka, se madež lahko razleze tudi na ostale materiale.
· Platno - bučno olje vpijalo enako dobro kot lan, le madež je nekoliko drugačne oblike.
· Poliester madež razporedil po celotni tkanin. Tkanina je zelo tanka (umetni saten), zato se bučno olje ne vpija dobro. Posledično velik delež bučnega olja ostane na stiku blaga s kožo.
· Viskoza / (poliamidna vlakna) - tako kot poliester slabo vpija bučno olje.

Iz katerih materialov najlažje odstranimo bučno olje?
· Volna – najslabše zbledijo madeži (ker je najdebelejša tkanina, ki dobro vpiva bučno olje) Morda nasvet: ko jeste jedi z bučnim oljem morda ni najboljše da ste občečeni v volnena oblačila ;)
· Lan – madež bo vidno zbledel in postal svetlo zelene oz.rumene barve. Po šestih dneh sončenja bodo madeži skoraj zbledeli.
· Poliester – se prav tako odlično znajde na soncu in vaš madež bo skoraj v celoti izginil in blago bo skoraj belo.
· Viskoza (polamid) – madeži bodo ostia rahlo vidni a kljub vsemu bodo zbledeli.


Bučno olje najlažje odstranimo iz umetnih tankih materialov, kot je poliester, saj olja ne vpije dobro. Olje je lahko odstraniti tudi iz tankega naravnega materiala, kot je platno. Laneno tkanino in tkanino iz viskoze in poliamida so nekateri detergenti očistili dobro, volneno tkanino pa najslabše, ker je bila najdebelejša in je bučno olje dobro vpila. Platno pa je zagotovo druga najboljša tkanina za odstranjevanje madeža od bučnega olja.
Volna je olje najbolje vpila, bučno olje pa se je najbolje porazdelilo po poliestru, vendar slabo vpilo. Naravni materiali, kot so volna, bombažno platno in lan, najbolje vpijejo olje. **
Kako se torej najlažje znebimo madeža bučnega olja? V prvi vrsti moramo vedeti na kakšni tkanini se je znašla kapljica bučnega olja.

**Vpijanje oljnega madeža na volni, lanu, platnu, poliestru in viskozi–poliamidu. (Vir: Detiček A., 2016)

Bučno olje, madeži in sonce – mit ali legenda?
Madežev olja se nikoli ne lotimo z vodo, ampak oblačilo postavimo na sonce, kjer se bo madež pobelil, saj je olje izjemno občutljivo na svetlobo. Te stare vraže so poznale že naše mame in babice.


Oljne madeže je v prvi vrsti dobro pustiti na soncu, ker zelena barva zbledi na vseh tkaninah.
Domneve zakaj bučno olje na soncu zbledi izhajajo iz spreminjanja kemisjke vezi v nenasičenih maščobnih kislinah. Razbarvanje zelenega bučnega olja je povezano s kvarjenjem maščob. Maščobe so kvarijo zaradi staranja in pri višji temperaturi. Zlasti hitro se kvarijo, če jih hranimo odprte na svetlem in toplem mestu. Žarkost maščob povzročajo tudi bakterije in plesni, zato jih moramo hraniti v temi in na hladnem, kot je priporočljivo za samo bučno olje. V žarkem bučnem olju verjetno ne bomo našli plesni, vendar je pokvarjeno, ker je prišlo do oksidacije na nenasičene maščobne kisline.

Bučno olje na sončni svetlobi zbledi, ker se začne kvariti, poteče fotooksigenacija – ob svetlobi poteče reakcija med nenasičeno maščobno kislino in kisikom. Dejavniki, ki pospešujejo oksidacijo, so: stik maščoba – zrak; svetloba; temperatura; vsebnost vode; prisotnost katalizatorjev; encimi. Najprej nastanejo peroksidi in hidroperoksidi (nehlapni), nato ti razpadejo na aldehide, alkohole in hlapne ogljikovodike, zato zavohamo žarke maščobe. (Žarkost maščob, 2016)

Sončeva svetloba pospeši vezavo kisika na nenasičene maščobne kisline v bučnem olju. Če vitaminov E in C ni, bučno olje postane žarko, zato zelena barva olja zbledi.

Bučno olje lahko očistimo brez razloga za skrb
Raziskave so pokazale, da se madeži na volnenih oblačilih najslabše odzivajo sončni svetlobi. Sledita viskoza in polamid, že veliko bolje reagirajio madeži na sonce iz tkanin lana in platna. Najbolje pa bo sonce pomgalo poliestru. Tam bodo zeleni madeži bučnega olja skoraj povsem izginili. Barve se boste tako rešili, potem pa bo potrebno oblačilo še oprati, da se bo izločila še maščoba.


Preden se odločite za čiščenje madeža, ki ga je pustilo bučno olje, najprej poglejte kakšno oblačilo ste imeli na sebi in iz česa je to oblačilo sestavljeno. Seveda poglejte tudi navodila o pranju oblačila. Previsoke temperature pranja in agresivni čistilni odstranjevalci lahko poškodujejo vaše oblačilo.

Najbolje je volnene stvari in svilo odnesti v kakšno profesionalno čistilnico, kjer bodo madeže odstranili po suhem postopku s pelklorom.
V kolikor sami niste dovolj samozavestni za premagovanje madeža bučnega olja pa ga pustite in takoj odnesite v čistilnico. Tam vam bodo lažje pomagali, če madeži že ne bodo oprani, saj se potem težje odstranijo iz tkanine.
Kljub vsemu pa naj vas potolažimo. Veliko tkanin boste brez težav rešili pred madežem bučnega olja.

Kako temperature vode vpliva na čiščenje madeža bučnega olja?
Pri večini tkanin boste madeže odstranili najbolje, če ga boste oprali pri temperaturi vode 60 ali 90 °C. Upoštevati je potrebno navodila za pranje na etiketi obleke. Res pa je, da trdovratnejše madeže lažje odstranimo pri visokih temperaturah z ustreznimi detergenti. Za učinkovito odstranjevanje madežev bučnega olja morate izbrati detergent, ki dobro razmaščuje. Tako boste tudi s tem lahko uspešno rešili temnega madeža, ki ga bo na vašem oblačilu pustila kapljica bučnega olja.VIRI:
· Vpijanje oljnega madeža na volni, lanu, platnu, poliestru in viskozi–poliamidu. (Vir: Detiček A., 2016)
· Povzetek iz potrjene specifikacije za Štajersko prekmursko bučno olje št.324-55/01/58 GIZ Golica), potrjenega s strani Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v skladu s predpisom, ki ureja postopke za priznavanje označb posebnih kmetijskih pridelkov oziroma živil. In pravilnika sprejetega na podlagi tretjega odstavka 46. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00, 52/02 – ZDU-1 in 58/02 – ZMR-1) o geografski označbi Štajersko prekmursko bučno olje, ki ga je izdal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
· <a href="https://www.freepik.com/photos/house">House photo created by prostooleh - www.freepik.com</a>
· <a href='https://www.freepik.com/photos/people'>People photo created by senivpetro - www.freepik.com</a>

Ne spreglejte:

bottom of page