top of page

Branje za jesenski čas!

Covid ukrepi so nas znova postavili v neko novo realnost. Realnost, ko smo ujeti v nekakšnem krogu negotovosti. Prav zato sem se raje, kot da o tem razmišljam, zakadila v knjižne novosti, ki jih bomo lahko v tem času prebirali.Jesenske knjižne novosti Mladinske knjige prinašajo pet  prevodnih romanov. To so Otroci z vlaka Viole Ardone, Tesnoba do roba Fredrika Backmana,Vrni se pome Heidi Perks, Četrtkov klub za umore Richarda Osmana  in Prodajalnica sanj Jojo Moyes.


Med knjigami za osebno rast sodi izvirno delo dr. Kristijana Muska Lešnika Nekaj ti želim povedati ter prevodno Zapisi o živčnem planetu Matta Haiga. V praznični čas pa nas bo z novimi dnevniški zapisi v knjigi Sveta noč, zgaran na moč povedel Adam Kay, avtor uspešniceTole bo bolelo. Ste jo morda že prebrali?Viola Ardone je v zgodbo sedemletnega Ameriga združila glasove 70 tisoč italijanskih otrok, ki so jih njihove revne družine s socialno ogroženega juga Italije med letoma 1945 in 1952 začasno poslale v rejo na bogatejši sever države. Tam se je otrokom odprl neznan in nerazumljiv svet. Ob milosti ali nemilosti krušne družine so se na svoj način soočali z novim okoljem, navadami in drugačnim jezikom. Nekateri so pobegnili, drugi so ob podpori nove družine postopno zaživeli v ljubečem domu, dokler jih niso spet poslali nazaj na jug …Fredrik Backman je z duhovitimi in hkrati ganljivimi romani o vsakodnevnem pogumu navadnih ljudi dosegel mednarodni uspeh. Slovenskim bralcem se je prikupil že z romanom Mož po imenu Ove, sledili so še Tu je bila Britt-Marie, Babica vas pozdravlja in se opravičuje, Mi smo medvedi ter Mi proti vam. Tokrat navdušuje s komedijo o ugrabitvi, ki se odvija med nič hudega slutečimi potencialnimi kupci stanovanja dan pred silvestrovim. V stanovanje plane bančni ropar na begu pred policijo. Začne se drama s talci, a dva zagrenjena ljubitelja Ikeinega pohištva, razdražena nosečnica, depresivna milijarderka in nadležna nepremičninarka (da o zajcu sploh ne govorimo) so za roparja prehud zalogaj. Ko ima vsega dovolj, jih izpusti. A ko policija vdre v stanovanje, ni notri nikogar …Žrtev je namreč umrla pred petindvajsetimi leti, prav tedaj, ko se je Stellina družina zelo na hitro in na videz brez razloga preselila z otoka. Mala otoška skupnost, ki jo novica o najdenem truplo vznemiri, Stelle ne sprejme odprtih rok. Zdi se, da nekoč prijazni ljudje varujejo temačne skrivnosti ...Štirje osemdesetletni prijatelji se vsak četrtek sestajajo v idiličnem upokojenskem naselju Sončni gaj. Središče njihovih druženj niso aktivnosti ali pogovori, ki zaposlujejo običajne starostnike. Požvižgajo se na balinanje in pletenje, zanje je veliko bolj zanimivo in zabavno razvozlavanje starih, nepojasnjenih umorov. Nekega dne pa skoraj pred njihovim pragom najdejo umorjenega krajevnega gradbinca in četverica začne navdušeno po svoje preiskovati umor.


Moyesova je tudi slovensko bralstvo ganila z romanom Ob tebi in nadaljevanjema prigod Louise Clark (Brez tebe in Samo jaz), nato pa še z romani Skupaj, Zadnje ljubezensko pismo in Dekle, ki si ga zapustil.

Podobno kot v romanu Dekle, ki si ga zapustil tudi v Prodajalnici sanj sledimo zgodbama iz dveh časovnih obdobij. Anglija, leto 1963: razvajena lepotica  Athene Forster na polno uživa življenje. Umiri se ob postavnem Douglasu Fairleyju-Hulmu, njuna poroka pa močno razočara Vivi, ki je že od najstniških let zaljubljena vanj. Toda Athene se po komaj dveh letih zakona naveliča moža in sledi neizogibno.

Anglija, leto 2001: Suzanna Peacock se v letu 2001 z možem vrne v domači kraj, ki ga je zapustila zaradi bremena razvpite matere. Mož jo nagovarja, da bi si ustvarila družino, a Suzanna materinstvo prelaga. Za začetek odpre trgovinico, ki ji prinese nova prijateljstva, in prvič v življenju odkrije, kaj jo zares veseli.SVETA NOČ - ZGARAN NA MOČ - Na začetku leta nas je Adam Kay s svojim zdravniškim dnevnikom Tole bo bolelo spravljal v smeh in solze, pred božično-novoletnimi prazniki je tu nov odmerek njegovih duhovitih prigod.

»Božični prazniki so nekakšen z girlandami ozaljšan in z vonjem po smrečju prežet premor; čas, ko se hočeš nočeš vse preprosto … ustavi.«  Toda (ne)sreča nikoli ne počiva, niti za praznike ne, in tako kot vsem zdravnikom se je tudi Adamu Kayu v času vseh prazničnih dežurstev nabralo veliko zgod in nezgod. Humorno je popisal tudi tiste, ki niso bile najbolj prijetne. Tale knjiga je njegova duhovita in srčna zahvala vsem, ki ob petkih in svetkih skrbijo za zdravje ljudi.

Comments


Ne spreglejte:

bottom of page