top of page

Atopijski dermatitis je postal del najinega življenja!

Čas zime je navadno tisti, ki ob vseh radostih s seboj pripelje tudi nekoliko manj prijetne tegobe. Mislim predvsem na eno, s katero se kot mama soočam pri otroku. To je atopijski dermatitis, znan tudi kot atopijski ekcem.

Kiana je bila stara štiri leta, ko so se začele prve težave na njeni koži. Bila je zima in posledično sem bila mnenja, da so krivi suh zrak, morda nepravilna oblačila... Kot mama sem se prvič soočala s temi težavami. Sprva je grozno, ko vidiš, da se na otrokovi koži nekaj dogaja in mu ne znaš pomagati. Po drugi strani pa ne želiš biti ena tistih mam, ki za vsako najmanjšo stvar kliče pediatra. A šele z raziskovanjem sem ugotovila, da je atopijski dermatitis pogosta kožna bolezen v otroštvu, ki prizadene tudi številne odrasle. Suha, rdeča in srbeča koža je lahko del vsadanjika, ki nas precej obremenjuje. Še posebej pri najmljaših. Ta težava pa s seboj prinaša tudi skritega sovražnika: takšnega, ki najeda naše fizično in psihično počutje. Čeprav zdravila zanj ni, lahko sami veliko pripomoremo k temu, da ublažimo simtopme in pomirimo kožo s pravilno nego. Kar pa je ključnega pomena!PODUČENOST NAS STARŠEV JE ŠE KAKO POMEMBNA


Ko sem se lotila raziskovanja atopijskega dermatitisa, me je predvsem zanimalo, zakaj ga je dobila moja Kiana, glede na to, da ga sama v otroštvu nisem imela.

Znano je, da je Atopijski dermatitis najpogostejši pri dojenčkih in otrocih, česar sama do tedaj nisem vedela. Prizadene priblično do 20% otrok in prvi simptomi se pojavijo ravno v prvih petih letih življenja. To je sovpadalo s starostjo moje Kiane. Lahko ga dobijo tudi starejši, ki v otroštvu nikoli niso imeli te bolezni. Simptomi se pokažejo kot suha, srbeča in razdražena koža. Lahko se pojavijo kjerkoli na telesu.

Pri moji Kiani sem takrat opazila rdečico na notranji strani kolen - ob pregibu. Nato se je rdečica pojavila še na pregibih komolcev. A najbolj intenzivna je bila na nogah od kolen navzgor in na predelu med zadnjico ter nogami. Tista mesta so jo tudi najbolj srbela. Najhuje je, da se otrok ne počuti dobro, ko ga koža srbi. Moja Kiana je vsak večer tarnala in vedela sem, da moram nujno ukrepati. Takrat se še nisem zavedala (saj sem bila preslabo poučena), da je pri Kiani že nastopila aktuna faza atopijskega dermatitisa.Atopijski dermatitis ima namreč dve izraziti fazi: v akutni fazi pride do izbruha in je otrokova koža najbolj razdražljiva, v neakutni fazi med izbruhi pa je koža na pogled in otip pomirjena. Ob izbruhih je Kiana čutila veliko neudobje, srbečica je postala intenzivna. Sprva sva jo mazali z vsestransko uporabno kremico; v kolikor sva en sam dan na to pozabili, je bila srbečica spet močnejša. Po nekaj tednih skrbi sva za nasvet povprašali pediara, ki nama je povedal, da je to posledica atopijskega dermatitsa. Takrat sva po priporočilu prijateljičinega očeta, upokojenega dermatologa, pričeli mazati s kremicami Eucerin AtopiControl, ki so posebej namenjene negi atopijskega dermatitisa. Rada bi kar takoj poudarila, da sem se kot mama želela ogniti kremam, ki jih prejmeš na recept in vsebujejo kortikosteroide. Veliko negativnega sem slišala, zato sem bila še bolj nezaupljiva. Nega z Eucerinovo atopijsko linijo je prinesla vidne učinke v kratkem času. Veliko je različnih oblik, terapij za zdravljenje atopijskega dermatitisa, ampak najpomembnejši del sta dobra poučenost nas – staršev in otrok - ter pravilna nega kože. Le na tak način se lahko izognemo morebitnim povzročiteljem, ki bi srbečico poslabšali.MRZLO OKOLJE IN SUH ZRAK ŠE DODATNO POSPEŠIJO IZBRUHE


Pred tremi leti sva se tako prvič soočili s to za nas povsem neznano težavo. A moram povedati, da sva atopijski dermatitis uspeli obdržati v zmerni fazi, kar pomeni, da sva s preventivno nego Kianine kože v času zime učinkovito preprečevali večje in težje izbruhe. V času poletja ni bilo težav, saj je atopijski dermatitis izginil. Je pa res, da njeno kožo negujem tudi poleti (pravilna in dosledna zaščita pred soncem, nega z negovalnimi kremami po kopanju in tuširanju so pri nas na dnevnem programu). Takoj po poletju pa vsakič znova začneva s preventivno nego proti ekcemu - tudi če se ta še ne pojavi. Zimski čas je najhujši za tovrstne kožne težave, saj mrzlo okolje, suh zrak in vsa oblačila pospešijo izbruhe. Zaradi tega je pomembno, da otrokovo kožo negujemo skozi vse leto, ne zgolj takrat, ko je že prepozno.

Vsakič, ko pride zima, Kianine nogice in izpostavljene predele negujeva z Eucerin AtopiControl Acute negovalno kremo, ki jo naneseva na prizadeta mesta. Krema srbečico pomiri in ublaži. Ostali predel kože pa namaževa z Eucerin AtopiControl balzamom za nego telesa. Zamenjali sva tudi šampone in mila za prhanje, kajti tudi pri tem ne smemo pozabiti, da so nekateri geli za tuširanje lahko za otrokovo kožo zelo agresivni. Za vsakodnevno prhanje in kopel danes uporaljava prav tako linijo oljnega sindeta Eucerin AtopiControl, ki ne vsebuje dišav, barvil in konzervansov. Danes moja Kiana ve, da je to njeno olje in skrbno mi sporoča, da morava v lekarno po novo, kadar ji ga zmanjka. :)


POJAV ATOPIJSKEGA DERMATITISA NA DRUGIH MESTIH

S časom sva se atopijski dermatitis pri Kiani naučili obvladati, v zadnjih dveh letih ga uspešno omejujeva s pravilno in dosledno nego. Letos sem opazila, da so se ji začele izredno sušiti rokice. Njeni členki na rokicah so grobi in suhi, koža je tudi razpokana in rahlo rdečkasta. Ugotovila sem, da je suhost in razdraženost njenih rok povezana z atopijskim dermatitisom na drugih predelih telesa - če ga otrok ima, je verjetnost, da se bolezen pojavi še drugod, toliko večja. Hitro sem ukrepala in ji rokice nekaj dni zapored mazala z Eucerin AtopiControl kremo za roke. Stanje se je bistveno izboljšalo, vendar nisva prenehali z nego. Vsak večer mi pred spanjem, ko leži v posteljici, nastavi rokice, da jih skrbno namažem.


NEGA KOŽE VAM NAJ NE BO ODVEČ, AMPAK NAJ POSTANE DEL VAŠEGA RITUALA

Meni je kot mamici zanimivo in lepo videti, kako pozitivno ter brez nejevolje je moja Kiana sprejela vso to nego kot nekaj povsem normalnega. Nekaj, kar ji pomaga in nekaj, kar preprečuje, da bi jo srbelo. Danes je že tako velika, da si po večernem ritualu v kopalnici sama namaže prizadeta mesta. In pri tem prav uživa. Vesela sem, da sem s pravilno nego otroku pokazala, da atopijski dermatitis ni postal naše vsakodnevno breme, ampak je nega kože nekaj, kar nam olajša dneve, da ne nastanejo večje težave. In tega se zaveda tudi moja sedemletnica.

Pred prihodom zime vem, da se bo lahko stanje znova poslabšalo, a pomirjena sem, ker že danes s Kiano skrbiva za preventivo. Dnevno negujeva njeno kožo z izdelki, ki jim zaupava.


Dejstvo, s katerim sva se sprijaznili, je, da zdravila za atopijski dermatitis ni. Lahko pa sami naredimo ogromno, da zmanjšamo možnosti izbruhov.


Starši moramo biti ozaveščeni. Z navideznimi malenkostmi lahko naredimo veliko, da preprečimo večjo škodo otroku.

Te zanimajo moji nasveti? Tule sem zbrala tiste najpomembnejše, ki so nama vsak dan v pomoč:

  • paziva, da pri tuširanju ne uporabljava prevroče vode (ta lahko poškuduje zaščitno bariero kože in jo izsuši), raje se umivajva z mlačno vodo in omejiva čas kopanja.

  • Ne uporabljava grobih gobic ali masažnih ščetk, mokro kožo popivnava (ne zdrgneva) z brisačo.

  • Ne uporabljava agresivnih šamponov in mil (midve uporabljava izključno Eucerin AtopiControl oljni sindet za prhanje in kopel)

  • Poskrbiva za mehka in zračna oblačila. Sama se izogibam sintetičnim materialom in kupujem otroška oblačila, ki so iz organskega bombaža.

  • Detergenti za pranje: že dolgo ne zaupam vsem, zato mehčalce izbiram iz domačega okolja, saj mi je prioriteta, da so prijazni do občutljive kože.

  • Dnevno skrbimo za nego kože z ustreznimi negovalnimi kremami (midve uporabljave dnevno Eucerin AtopiControl balzam za nego telesa), ki kožo navlažijo, pomirijo in zmanjšajo hrapavost atopijskih reakcij.

Če doseldno upoštevamo nekaj preprostih nasvetov, je lahko življenje vašega otroka z atopijskim dermatitisom bistveno lažje. Dobra nega kože ublaži večino neudobja med izbruhi atopijskega dermatitisa in pomaga podaljšati obdobja med izbruhi. Zavedati se moramo, da je otroška koža tanjša, koristi ji nežna nega. Pravi vlažilni izdelki ter redna in skrbna nega imajo ključno vlogo pri zaščiti in pomiritvi otrokove atopijske kože. S tem boste pomagali vašemu malčku in tudi sebi, saj boste veliko bolj pomirjeni, ko ga boste videli veselega in brez nenehnih težav.


 

Atopijski dermatitis, znan tudi kot atopijski ekcem, je nenalezljiva, kronična (tj. vztrajna ali dolgotrajna), vnetna kožna bolezen, za katero je značilna suha, luskava, srbeča (znana tudi kot pruritična) in razdražljiva koža, ki se lahko pojavi tako na obrazu kot na telesu.


»Od kar uporavljava linijo Eucrin AtopiControl, je zdravljenje hčerinega dematitisa enostavnejše v vseh fazah.«

Miša Margan Kocbek


Foto: Aleš Kocbek

Comments


Ne spreglejte:

bottom of page