top of page

Koluma revije L&Z - april 2020


Namesto na Hrvaško odkrivajmo lepote, ki jih premore naša dežela!

Tedni izolacije so mimo in vsi smo si nekoliko oddahnili, da se je naše življenje vrnilo na dokaj poznane in ustaljene tirnice. Čeprav pa nam je pustilo v podzavesti tisto nekaj. Kaj pa če bo znova? Kaj če bo jesen še hujša. Si lahko privoščimo še drugi val tovrstne epidemije? Sama sem se ne malokrat vprašala, kaj bi bilo, če bi bil virus hujši (kljub vsemu nisem spoznala enega človeka, ki bi bil okužen ali nekoga, ki bi poznal nekoga, ki bi bil okužen). Pa ne me narobe razumeti. Situacijo je potrebno vzeti resno in smo jo. Tako ali drugače. A moje skromno mnenje je, da se je pretiravalo. Na vsej črti. Več se je povzročilo škode, kot storilo dobrega. Kljub vsemu, so prišle zdaj še druge težave. Sosednje države so odprle meje in če smo se še pred mesecem dni spraševali, kako bodo izgledali naši dopusti, mnogi že kujejo načrte. Ste tudi sami eni tistih, ki že vrsto let prisegate na Hrvaško obalo?


V navadi večine Slovencev je, da v času poletja odjadramo k sosedom. In v tem času si težko predstavljamo, da bi nas odlok zadržal na domačem vrtu. Pri nas doma smo že od nekdaj počitnikovali na Hrvaškem. To je bil nek tradicionalni dopust in tako je še danes. Od moža starši recimo hodijo na isto mesto v Dalmaciji že 30 let. Res ni lepšega, kot Jadranska obala z vsemi svojimi čari. In da nam bo letos to odvzeto? In potem prebiramo vse novice, kako ostale države, kot recimo Avstrija in Italija pozivajo svoje državljane, naj počitnice preživijo doma. A to pomeni, da se naj vsi odpravimo na našo majhno obalo? Čeprav, ko tako pomislim Slovenija ima veliko lepih turističnih in počitniških destinacij. Zakaj nebi obiskali recimo Pomurja?


Verjetno me boste vprašali, kaj bi tam počeli. Lahko vam povem, da veliko. Res je, da pogleda na morsko obalo ne boste našli, vas bodo pa očarale druge lepote in prijaznost domačinov. Pomurje je pokrajina vrelcev zdravilnih voda. Blizu term Moravske Toplice, Radenci, Banovci in Lendava boste na reki Muri odkrili plavajoči mlin in otok ljubezni. Tu je tudi največji baročni grad v Sloveniji. Narečno, kulturno in jezikovno najbolj pestra pokrajina v Sloveniji vam bo še posebej »lezla pod kožo« s svojo odprto in panonsko dušo. In da ne govorim o kulinariki. Prekmurska gibanica, solata z bučnim oljem, prekmurska šunka in bograč. Da ne pozabim na dödöle, priljubljeno jed, ki je narejena na osnovi krompirja in moke. In pa slastne pogače… ob mislih nav se te specialitete se mi kar sedijo sline. V pomurju boste našli gostoljubne domačije, na katerih vam bodo pripravili pristine jedi iz lastnih pridelkov, zraven pa vam bodo ponudili domače vino ali sokove iz lastnih kleti.

Mnogi vas bodo popeljali po svojih kmetijah, kjer boste v stiku z naravo in živalmi. Posebno doživetje je tudi Gourmet over Mura, kjer vam bo kar sedem gostiteljev polepšalo vaše kulinarično popotovanje.

Oljarna Kocbek

Seveda smo tudi sami zraven z oljarno Kocbek, ki v teh mesecih dobiva nove prostore. Po 90-ih letih bo naša oljarna zasijala v prenovljeni podobi a ohranila bo staro domačnost, tradicijo in vse kar sodi zraven. Morda bodo letošnje počitnice res za vse nas drugačne. In morda je prav, da tudi sami odkrijemo vse lepote, ki jih imamo dobesedno pred nosom. Cenimo lepote, ki privabljajo v naše kraje tuje turiste in naredimo nekaj za naše dobro. Po drugi strani pa sem vesela, da je vladna delovna skupina potrdila predlog, po katerem bodo podelili vavčerje polnoletnim državljanom v všini 200 Eur za dopust v Sloveniji.

Na ta način bomo resnično lahko pomagali slovenskemu turističnemu gospodarstvu in se odpravili raziskovati Slovenske lepote!

Ne spreglejte:

bottom of page