top of page

Spomini na otroštvo

Žitna kava obudi spomine na otroštvo. Takšno kavo nam je kuhala babica in zraven postregla domače piškote ali velik kos kruha z medom. Vonj in okus žitne kave iz cikorije prebudi spomine na najlepše čase. Kar je bilo dobro takrat, je dobro tudi danes. Pa ne samo dobro. Dokazani so pozitivni učinki uživanja žitne kave. Prav žitna kava iz cikorije je tista, s katero se je začela tradicija pitja kave v Sloveniji.

193 let žitne kave s cikorijo

Johannu Heinrichu Francku je davnega leta 1827 prvemu na svetu uspelo predelati cikorijo v topli napitek, ki je takrat služil kot odličen nadomestek za kavo, glede na to, da je bila kava draga in večini ljudi nedostopna.

Pred desetletji je bila bela kava iz cikorije zelo priljubljena in zdrava navada, kajti cikorija, poleg tega, da je bogata z vlakninami, ne vsebuje kofeina.

Cikorija je po predelavi, ki vključuje sušenje, odličen vir prehranskih vlaknin, ki ugodno vplivajo na prebavo. Če vemo, da je glavnina našega imunskega sistema prav v črevesju, je torej zelo pomembno izbrati, kaj se bo znašlo na našem krožniku. Ali v skodelici.

Pozitivni učinki cikorije

Navadni potrošnik ali cikorija (botanično ime Cichorium intybus L.) je zdravilna rastlina iz podreda radičevk (Cichoriaceae). Tako je bližnja sorodnica endivije in radiča.

Cikorija je odličen vir prehranskih vlaknin, predvsem inulina. Ta deluje prebiotično, kar pomeni, da stimulira rast skupine bifidobakterij, mikroorganizmov, ki so blagodejni za človeško mikrofloro, ker spodbujajo delovanje imunskega sistema.

Bianka 100 % Cikorija je v celoti izdelana iz te gomoljaste rastline in predstavlja odlično izbiro za vse z aktivnim življenjskim slogom ter tiste, ki iščejo okusno alternativo kavi.

Cikorija je bogat vir prehranskih vlaknin, ki je posebej priporočen vsem, ki:

  • skrbijo za uravnoteženo prehrano,

  • skrbijo za športen način življenja,

  • želijo nadomestilo za kavo.

Vsi žitni napitki Franck nastanejo s postopkom ekstrakcije in praženja ječmena, rži, slada ali cikorije, pripravimo pa jih v samo minuti z vročo vodo ali mlekom. Rezultat je okusen, kremast napitek, bogat z vlakninami.

Ne spreglejte:

bottom of page