top of page

Kuhajmo z zelenjavo

Knjižna novost: ZELENJAVARICA Periše Dugalića

Izšla je kuharska knjiga z ustvarjalnimi recepti za ljubitelje zelenjave


Zelenjava je darilo narave za naše zdravje, kar potrjujejo tudi izsledki mnogih znanstvenih raziskav. V skrbi za zdravje si prizadevamo, da ima zelenjava ustrezen delež v naši prehrani. Toda kako jo pravilno izbrati, shraniti in pripraviti, da bo naš jedilnik uravnotežen in raznovrsten?


Odgovor ponuja knjiga Zelenjavarica Periše Dugalića. »Zelenjavarico sem za vas napisal z ljubeznijo. Z njo vam želim približati pisani svet okusov in barv zelenjave, da bodo vaše vsakdanje jedi bolj raznovrstne, ustvarjalne, zdrave in kakovostne. Ob branju te knjige se boste seznanili z zanimivimi podatki o izvoru različnih vrst zelenjave, izvedeli, kako koristna je za naše telo, in dobili navdih za pripravo okusnih in privlačnih jedi. Ob pisanju te knjige sem se trudil, da bi zajel vse, kar potrebujemo v različnih življenjskih situacijah, naj bo v šolski klopi, pisarni, kuhinji, tovarni ali pri delu na kmetiji,« je zapisal avtor knjige.


Knjiga Zelenjavarica ob koristnih napotkih prinaša tudi mnoge zanimivosti o zelenjavi, navdih za kreativnost pri vsakodnevni pripravi jedi in številne izvirne recepte za namaze, juhe, enolončnice, glavne jedi, priloge, prikuhe in solate, sokove in kremne zmešančke … z več kot štiridesetimi vrstami zelenjave od A do Z.


Periša Dugalić živi in ustvarja v Kraljevu v Srbiji, kjer ima tudi svojo restavracijo. Rad se vrača tudi v Slovenijo, saj je svoje prve kuharske izkušnje nabiral v Portorožu, in Slovenijo je izbral tudi pri odločitvi, kje bo izdal svojo prvo kuharsko knjigo.

Kuharski mojster je svoje zanimanje za kulinariko izkazoval od malih nog in tudi danes išče nenehne priložnosti za izobraževanje, nove izkušnje, spoznanja in predvsem ustvarjalnost. Svoj talent je izkazal že v srednji gostinski šoli v Novem Sadu, potrjevale so ga tudi mnoge nagrade in priznanja. Leta 2007 je prejel naziv najboljšega kuharja Srbije. V žeji po novih znanjih je nadaljeval izobraževanje na visoki šoli, dodatno strokovno znanje pridobival še v Firencah. Iz Portoroža, kjer si je nabiral prve delovne izkušnje, ga je pot vodila v priznane hotele in restavracije v Evropi, vse do lastne restavracije v Kraljevu. Svoje dragocene izkušnje in znanje deli tudi pri pisanju in svetovanju v gostinstvu. V ospredju njegovega delovanja je ozaveščanje o zdravi hrani.


Periša Dugalić bo na obisku v Sloveniji v času knjižnega sejma, 29. in 30. decembra. V petek 29. novembra, ob 18. uri bo na Kulinartfestu v 2. Preddverju Cankarjevega doma, pripravljal okusne jedi iz zelenjave.


Ne spreglejte:

bottom of page