top of page

Skutina tortica z bučnim oljem

Jesen je pred vrati in v tem času obožujem ustvarjanje v kuhinji. Po dolgem času me je prevzelo, da sem znova ustvarjala in po starem domačem receptu skombinirala dve sestavini, ki slavita z dolgoletno tradicijo. Pudingi Dr.Oetker in bučna olja Kocbek. Prvi segajo v leto 1894, drugi pa v leto 1929.


Moji spomini na otroštvo so veliko krat povezani z vanilijevimi pudingi, ki mi jih je babica prinesla navadno iz Avstrije. Bučno olje pa je del naše kuhe, glede na to, da sem po eni polovici prekmurka in sem vrsto let preživljala svoje otroštvo tudi v Murski Soboti.

Skratka, tradicija pudinga Dr.Oetker ke zelo dolga in zgodba se je začela leta 1894, ko je dr. August Oetker ustvaril prvi puding v prahu, ki se preprosto pripravi, zagotovo uspe in nima grudic. Zlasti gospodinje so imele rade ta priročni puding z vanilijevim ali čokoladnim okusom, ki je bil pakiran v kartonskih škatlicah. Kmalu se je vsako nedeljsko kosilo končalo z Dr. Oetker pudingom. Danes, 125 let kasneje, Dr. Oetker Original puding ohranja status nostalgične sladice. Dr. Oetker Original pudingi letos praznujejo 125 let in ob tem jubileju so pri Dr. Oetkerju za vse ljubitelja pudinga in »vintage« izdelkov pripravili prav posebno presenečenje. Najbolj priljubljena okusa čokolade in vanilije bosta na voljo v promocijskem »multipack-retro« pakiranju. Privlačni dizajni prikazujejo, kako se je skozi zgodovino spreminjala embalaža pudinga, vse od 20. do 70. let prejšnjega stoletja.


Zgodba bučnega olja Kocbek pa se je tudi začela leta 1929, ko je dedek Alojz kupil mlin in zemljišče, kjer še danes stoji oljarna. Znanje in tradicijo je uspešno predal na svojega sina Antona, ta pa na sina Gorazda. Tri generacije in na poti je že četrta. Tudi najina Kiana obožuje bučno olje in veliko krat pomaga pri kakšnem oravilu v oljarni. Nič ji ni težko.

In prav ti dve zgodbi sta me popeljali v popoldansko ustvarjanje prav posebne skutine tortice. Na nekoliko drugačen. sodoben način.

Sestavine:

TESTO:

  • 2 jajca

  • 4 žlice sladkorja (rjavega ali še bolje sukrin)

  • 4 žlice bučnega olja Kocbek

  • 4-5 žlic gladke moke

  • ½ pecilnega praška dr.Oetker

NADEV:

  • 3 jajca

  • 4 žlic sladkorja(rjavega ali še bolje sukrin)

  • ½ skute

  • 1 kisla smetana

  • 1 vanili puding dr.Oetker

  • 1 vanili sladkor dr.Oetker

PRIPRAVA

Testo: penasto umešaj 2 jajca in sladkor, nato dodaj olje in nazadnje še moko s pecilnim

Nadev: zmešaj vse sestavine (puding primešaj tako, da ostane v prahu)

V pekač, ki ga namažeš z maslom in posuješ z drobtinami vliješ najprej na sredino testo. Potem pa v sredino tega testa počasi dodajaš skutin nadev. Skutin nadev počasi potiska testo do roba pekača.

Nato peči pri 170 stopinjah cca.45 minut. (jaz pustim še kakšnih 5-10 več) Vmes pa z vilico preverim sredico. Če se masa prime na vilico še ni pečen dovolj.

Ko je skutica pečena jo servirajte na krožnik in pokapljajte z bučnim oljem.

Pa dober tek.

Ne spreglejte:

bottom of page