top of page

Sužnji zaslona!

Če ne morete nehati ves čas preverjati, klikati, deskati in všečkati, odložite elektronsko napravo in berite Adama Alterja; Sužnji zaslona je spodbudna in vsebinsko revolucionarna knjiga. Je zapisala Arianna Huffington, HuffPost

SUŽNJI ZASLONA

razkriva vzroke zasvojenosti s tehnologijo in pasti, ki jih v ozadju dobičkonosne industrije premišljeno nastavljajo korporacije, nakazuje pa tudi poti, ki vodijo iz suženjstva zaslona.

Zasvojeni smo s stalno navzočnostjo pametnega telefona ali tablice ali računalnika, družbenimi omrežji, televizijo, preverjanjem elektronske pošte, všečki na Facebooku in Twitterju, spletnim nakupovanjem, množičnimi videoigrami in drugimi sodobnimi mediji. Odvisnost od omamnih substanc je pri večini ljudi v 21. stoletju nadomestila zasvojenost z zaslonom take ali drugačne naprave – učinek pa je podobno uničevalen in utrujajoč.

Kaj mislite, kako dolgo v povprečju ostane službena elektronska pošta neprebrana? Mislil sem, da kakšnih deset minut, v resnici pa vsega šest sekund. Sedemdeset odstotkov elektronske pošte prejemnik prebere v šestih sekundah po prispetju. Šest sekund je manj časa, kot ga potrebujete, da preberete ta odstavek do sem – je pa dovolj, da povprečni delavec prekine, kar počne, zato da odpre program in klikne na prispelo pošto. To je skrajno moteče: po neki oceni je potrebnih kar petindvajset minut, da se delavec spet zatopi v prekinjeno nalogo. Če odpremo le petindvajset enakomerno razporejenih elektronskih sporočil na dan, ne bomo v stanju največje produktivnosti prebili dobesedno nič časa.(odlomek iz knjige Sužnji zaslona, str. 139)

Zasvojenost z zasloni je podobno uničevalna kot odvisnost od omamnih substanc. Zato dvignite glave izza zaslonov, zgrabite knjigo Sužnji zaslona in odkrijte vire in vzroke zasvojenosti s tehnologijo, da se boste znali izogniti pastem, ki nam jih nastavlja dobičkonosna industrija.

Adam Alter je strokovnjak za marketing in predavatelj na Sternovi poslovni šoli Univerze v New Yorku. V svoji prijazni, razumljivi knjigi, ki je postala mednarodna uspešnica, opisuje vire in vzroke zasvojenosti sodobnega človeka s tehnologijo ter opozarja na pasti, ki jih v ozadju dobičkonosne industrije premišljeno nastavljajo korporacije. Predvsem pa svetuje, kako se izviti iz suženjstva zaslona ali izkoristiti pozitivne plati njegove hipnotične privlačnosti: le oči moramo od namišljenega sveta digitalnih krajin dvigniti nazaj k človeku – in k samemu sebi.

Če ne morete nehati ves čas preverjati, klikati, deskati in všečkati, odložite elektronsko napravo in berite Adama Alterja; Sužnji zaslona je spodbudna in vsebinsko revolucionarna knjiga. Arianna Huffington, HuffPost

Ne spreglejte:

bottom of page