top of page

Priklenjeni slon

Izšla je slikanica Priklenjeni slon avtorja Jorgeja Bucaya. Slikanica, ki jo moja Kiana že obožuje!


Argentinski pisatelj Jorge Bucay v svoji prvi slikanici s pretanjenim občutkom išče odgovor na vprašanje, zakaj se velikanski slon ne osvobodi količka, na katerega je priklenjen. S pravljico vlije pogum otrokom – pa tudi odraslim – da nikoli ne nehajo poskušati in da se nikoli ne vdajo.


Jorge Bucay je z obiskom in pogovori po Sloveniji leta 2012 očaral tudi naše bralce. Ti so se lahko na lastne oči in ušesa prepričali, da je zelo prisrčen in poseben mož. Septembra 2019 se vrača in dve predavanji, ki sta bili te dni v Cankarjevem domu.

Jorge Bucay se je rodil leta 1949 v Buenos Airesu, kjer je diplomiral iz medicine in se specializiral za področje psihičnih bolezni. Delal je kot psihoterapevt, sedaj pa poučuje na univerzi v mehiški zvezni državi Durango.


Izdal je 26 knjig v 30 jezikih in 40 državah (ZDA, VB, Nizozemska, Italija, Norveška, Švedska, Danska, Kitajska, Finska, Koreja, Madžarska in številne druge dežele). Na lestvicah branosti se najvišje uvrščajo v Nemčiji, Franciji, Grčiji, Bolgariji, Mehiki, Španiji, na Hrvaškem in v Sloveniji.


V slovenščini je izšlo dvanajst njegovih knjig: Ti povem zgodbo?, Ljubiti z odprtimi očmi, Zgodbe za razmislek, Ti povem še eno zgodbo?, To ni žalostna zgodba, štiri knjige v zbirki Kažipoti (Pot samoodvisnosti, Pot srečanja, Pot solza, Pot sreče), Želim si in Najlepše pravljice, da se bolje spoznamo.


Pravkar je izšla slikanica Priklenjeni slon po njegovi najbrž najbolj znani zgodbi (izšla je v knjigi Ti povem zgodbo?), ki bo ganila tako mlade kot odrasle bralce. Do obiska avtorja izide še trinajsta knjiga Jorgeja Bucaya v slovenščini, Še več najlepših pravljic, da se bolje spoznamo.


Argentinski pisatelj in psihoterapevt skuša živeti tako, kakor svetuje v knjigah in na predavanjih. Na vprašanje, če se ukvarja z meditacijo, odgovori: Lahko bi tako rekli. Nekaj ur vsak teden posvetim popolnemu brezdelju. Ne mislim, ne berem, ne poslušam glasbe in ne opazujem pokrajine. Ne počnem čisto nič. Nič od nič.

Bralci v njegovih zgodbah najdejo motivacijo, navdih, tolažbo in spodbude za spremembe v razmišljanju in dojemanju sveta. Vse njegove knjige pa imajo v resnici enako temeljno sporočilo: Nihče ne more narediti zate, kar lahko sam narediš zase.


Jorge Bucay: PRIKLENJENI SLON

Vsemu boš kos, le pogum moraš zbrati.

Zakaj se velikanski slon ne osvobodi količka, na katerega je priklenjen? Jorge Bucay v svoji prvi slikanici s pretanjenim občutkom išče odgovor na to vprašanje. S pravljico vlije pogum otrokom – pa tudi odraslim – da nikoli ne nehajo poskušati in da se nikoli ne vdajo. Pravljico zaokrožajo imenitne, poetične ilustracije nagrajenega argentinskega ilustratorja Gustija.

Zgodbo po starih ljudskih motivih povedal Jorge Bucay, ilustriral Gusti. Prevedla Nataša Müller, priredila Slavica Remškar. Izdala Mladinska knjiga v zbirki Velike slikanice, urednica Irena Matko Lukan.


Ne spreglejte:

bottom of page