top of page

Poletno branje 2.del - KRIMINALKE

Čas poletja se vedno preihitro odvija in od zadanih ciljev mi vedno zmanjka še par dni, da bi jih lahko izpolnila. Tudi sama namreč ob pisanju s pogledom na morje najraje izkoristim čas za prebiranje novih knjig, ki sem jih skrbno zbirala tekom leta. Letos sem jih že nekaj prebrala in jih uvrstila na moje knjižne police ob ostalih.

Vesela sem, da dobivam pozitivne odzive na moj roman Mesto prevar, ki smo ga junija poslali med vas, dragi bralci – bralke. Vesela sem, ko mi pošiljate vaša mnenja o mojem delu in slikice, s katerimi me razveseljujete. Zato sem vam za poletno banje naredila nov predlog kriminalk, med katere se je uvrstilo tudi moje Mesto.


Emilija, ki jo vsi kličejo Em, je predstavnica službe za stike z javnostmi na policijski postaji Lanzetova, a hrepeni po delu na terenu. Namesto da bi preživela miren konec tedna s prijateljicami, se zaplete s sodelavcem Gregom in vključi v veliko preiskavo ugrabitve županovega sina. Sledi vodijo globoko v mestno podzemlje in razkrijejo spletke ter prevare, v katere so vpleteni najpomembnejši mestni veljaki. V vse skupaj se vmeša še policijska načelnica, ki se ne more sprijazniti, da ji je mlajša sodelavka speljala ljubimca, in Em se mora pošteno potruditi, da bo rešila primer in tudi svojo glavo …



Bill Clinton in James Patterson: KJE JE PREDSEDNIK?

Triler, ki ga lahko napiše le predsednik. Napeto branje od prve do zadnje strani je delo enega najbolj priljubljenih piscev kriminalk in enega najbolj priljubljenih ameriških predsednikov. Vabljeni v Belo hišo!

Ko k hčeri predsednika ZDA, Johnatanu L. Ducanu, pristopi računalniška strokovnjakinja, ker bi rada govorila z njenim očetom, se izkaže, da ve šifro, ki je bila zaupana le šestim najožjim sodelavcem predsednika. Preden se dekle in predsednik Duncan uspeta dobiti, dekle obleži pod streli ostrostrelca. Začne se napeta bitka s časom …


Že na prvih straneh romana stopimo v čevlje predsednika ZDA, človeka, ki – po besedah Billa Clintona –opravlja najtežjo službo na svetu. Spoznamo, kako pomembna je vloga voditelja tudi za nas, kako stresno je njegovo delo in kako težke odločitve mora sprejemati. »Vsak dan prinese nekaj novega in verjemite, ni vse dobro,« je delo v Beli hiši opisal nekdanji predsednik ZDA in soavtor romana Bill Clinton.

Napeto branje od prve do zadnje strani je delo enega najbolj priljubljenih piscev kriminalk in enega najbolj priljubljenih ameriških predsednikov. James Patterson, izkušen in priljubljen pisec kriminalk, je zgodbo začinil s preobrati in zapleti, nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton pa s podrobnostmi, ki jih pozna le predsednik.


Kje je predsednik? je veličasten triler, ki prepleta suspenz s podrobnostmi iz zakulisnega dogajanja v Washingtonu. Prebral sem ga na dušek. Tudi vi ga boste.- Harlan Coben


Četrta knjiga uspešne detektivske serije o Cormoranu Striku.

Ko pride mladi Billy po pomoč k Cormoranu Striku, da bi mu pomagal razvozlati zločin, ki ga je videl v otroštvu, se detektiv vznemiri. Čeprav ima Billy duševne težave in se spomni bolj malo podrobnosti, verjame njegovi pripovedi. Toda še preden mu zastavi dodatna vprašanja, fant zbeži. Strike in Robin, ki je od pomočnice napredovala v družabnico, se odpravita raziskovat. Pot ju vodi po stranskih londonskih ulicah, v parlament in na podeželsko posestvo … Strikovo življenje je ob tem vse prej kot preprosto – kot detektiv se je proslavil do te mere, da lahko deluje le še iz ozadja, zato ima v Robin dragoceno sodelavko, vendar pa je njun osebni odnos zapleten kot še nikoli prej.


Imenitna pripovedovalka zavitih, a berljivih zgodb. - Igor Bratož, Delo

Strike in Robin sta spet neustavljivo privlačna. - New York Times

Četrti in zadnji roman Zafónovega priljubljenega cikla Pokopališče pozabljenih knjig prinaša samostojno zgodbo, v katero pa so obenem stkane pripovedne niti prejšnjih treh romanov. Po razburljivih dogodkih Sence vetra, Igre angela in Ujetnika nebes se z Danielom Semperom še zadnjič sprehodite po Zafónovem vznemirljivem labirintu.


Skrivnostna Alicia je ena najboljših agentk španske tajne policije. Za svojo zadnjo nalogo mora poiskati izginulega ministra za kulturo Mauricia Vallsa. Med raziskovanjem naleti na redko knjigo. Ta jo pripelje do knjigarnarja Daniela Sempera in njegovega prijatelja Fermína, in skupaj se podajo na sled dolgo zamolčanih grozodejstev iz časa Francove diktature.


Katalonec Carlos Ruiz Zafón (1964) je začel pisateljsko pot kot avtor knjig za mladino. Že za svoj prvenec Princ megle (1991) je prejel najvišje špansko literarno priznanje. Leta 1999 je izdal danes kultno Marino(Cankarjeva založba, 2015). Leta 2001 je izšel njegov prvi roman za odrasle Senca vetra in postal velika mednarodna uspešnica, prevedena v več kot 40 jezikov. Z njim je Zafón začel pisati obsežno tetralogijo, imenovano Pokopališče pozabljenih knjig, v kateri spremljamo protagonista Daniela Sempera in skrivnosti njegove družine, prek njih pa tudi skrivnosti Barcelone v prelomnih obdobjih 20. stoletja. Prvi knjigi v ciklu sta sledila romana Igra angela (2008) in Ujetnik nebes (2011), naposled pa je pred nami zadnji roman serije Labirint duhov. Zafón, ki živi in ustvarja v Barceloni in Los Angelesu, o svojem delu pravi: Pišem predvsem za ljudi, ki se radi potopijo v dobro zgodbo. Ne pišem zase, ampak za druge ljudi. Resnične ljudi. Mislim, da je Umberto Eco nekoč rekel, da so pisci, ki po lastnih besedah pišejo samo zase in jim je vseeno za občinstvo, navadni nakladači, saj je edina stvar, ki jo človek napiše samo zase, nakupovalni seznam. Ne bi se mogel bolj strinjati z njim.


Hercula Poirota pred domačimi vrati pričaka jezna ženska, ki se predstavi kot Sylvia Rule. Od njega zahteva pojasnilo, zakaj jo je v pismu obtožil umora Barnabasa Pandyja, moškega, ki ga sploh ne pozna. Enako pretresen je Poirot, saj tudi on za možaka še ni slišal, niti ni napisal obremenilnega pisma. Toda obtožb s tem še ni konec. Poirota obišče John McCrodden, ki prav tako trdi, da mu je detektiv poslal pismo, v katerem ga obtožuje umora Barnabasa Pandyja. Hercule Poirot se vpraša, koliko podobnih pisem je še, kdo jih je poslal in zakaj. Še pomembnejše pa je vprašanje: kdo je Barnabas Pandy, je mrtev, in če je, kdo ga je umoril?

Sophie Hannah je britanska pisateljica, ki je doslej napisala že vrsto kriminalnih romanov, kratkih zgodb, pesniških zbirk in otroških knjig. Z romanom Skrivnost treh četrtinuspešno nadaljuje pisateljsko delo prve dame kriminalk Agathe Christie, ki ga je leta 2014 začela s prvencem Umori z monogrami ter s tem postala prva avtorica, ki so ji skrbniki intelektualne zapuščine Agathe Christie skupaj z njenimi še živečimi sorodniki dovolili, da v svojih romanih upodobi lik nenadkriljivega detektiva Hercula Poirota. Leta 2016 je sledila kriminalka Zaprta krsta, ki so jo bralci prav tako lepo sprejeli in ki jo imamo tudi v slovenskem prevodu.





Steward Ross: SHERLOCK NA DELU

Preverite svoje sposobnosti logičnega sklepanja v primerjavi z najslavnejšim detektivom na svetu!

Odpravite se v London v čas Sherlocka Holmesa in dr. Watsona, kjer se slavni detektiv ubada s petindvajsetimi skrivnostnimi, še nikoli napisanimi in razkritimi zločinskimi primeri. Zapisi krutih umorov, zahrbtnih prevar, drznih tatvin in drugih nečednosti, kakor jih beleži zvesti pomočnik dr. Watson, skrivajo nekatere drobne namige in sledi, ki lahko bralcu pomagajo razvozlati logične niti ter razkriti storilca. Vsi dokazi so na voljo, predmeti in dogodki so opisani, okoliščine so znane in osumljenci zaslišani – ampak kriminalne primere je treba natančno razumeti in z dedukcijo poiskati razplet.

Vam jih uspe rešiti uspe pred Holmesom, boste kos detektivskim ugankam – ali pa se bo treba zateči k rešitvam primerov na koncu knjige?

Ne spreglejte:

bottom of page