top of page

Poletno branje 1. del

Čas poletja se že hitro prebližuje in tudi sama čas ležanja pod borovci najraje izkoristim za prebiranje novih knjig.

Obvezno branje bo seveda letos v znamenju mojega romana Mesto prevar. Ljubezenska kriminalka, ki je še izid ujela pred mojim odhodom na morje. O njej vam bom v kratkem napisala še kaj več. Za enkrat pa vam predstavljam moj nabor knjig, ki jih bom prebrala. In upam, da se bo našlo tudi kaj za vas!

Joanne Ramos: FARMA (prevedla Alenka Moder Saje)

Ameriška pisateljica filipinskih korenin Joanne Ramos v neverjetno pronicljivem prvencu ostro napade lažno utvaro družbene enakosti v sodobnem času, kjer je na prodaj vse, tudi materinstvo.

Farma je priložnost. Farma je odskočna deska v boljši svet. Ljudem zagotavlja novo življenje – ultrabogatašem otroka, revnim nadomestnim materam pa visoko plačilo. Za Jane, mlado filipinsko mamico brez moža in brez službe, je Farma rešitev. Za Reagan, izgubljeno ameriško smrkljo brez smisla in cilja v življenju, je beg pred resničnostjo. Toda v Farmi vladajo enaka pravila kot v resničnem svetu, med ljudmi iz različnih okolij zeva enak prepad. In ta prepad je nepremostljiv.

Leïla Slimani: USPAVANKA (prevedla Saša Jerele)

Francoska pisateljica maroških korenin, je za Uspavanko prejela prestižno Goncourtovo nagrado. Napeta zgodba, ki se sprašuje o materinstvu in starševstvu v sodobni družbi, o povezavi med denarjem in srečo ter o razrednih in kulturnih razlikah, je že pred tem v Franciji postala uspešnica s skoraj pol milijona prodanih izvodov.

Rada bi bila popoln par. Želita si kariere in družine, življenja brez odrekanja. Rešitev najdeta v idealni varuški in njune sanje so naenkrat dosegljive. Vedno bolj in vedno več ji zaupata, otroka postajata nanjo vse bolj navezana, družina od nje vse bolj odvisna. A ne zavedajo se njene ranljivosti, brezen pod gladino, samote, ki grozi, da jo bo požrla. Dokler njihovega doma ne pretrese tragedija. Strašna, in obenem neizbežna.

Tudi pri nas zelo priljubljena britanska pisateljica ljubezenskih romanov nam v novi knjigi pripoveduje vznemirljivo zgodbo o ljubezni v preizkušnjah vojne in izginulih umetninah med vojno.

Nemškega komandanta v okupirani Franciji leta 1916 nadvse očara portret Sophie Lefevre, ki vodi majhen hotel. Naslikal ga je njen mož, ki se bori na fronti. Ko Sophie izve, da so ga zaprli v zloglasno taborišče, sprejme drzno odločitev ... Leta 2006 v Londonu mlada vdova Liv spozna Paula in po dolgem času spet nekoga vzljubi. Ko Paul v njenem domu naleti na sliko, ki jo že dolgo išče in je bila nekoč Sophiejina last, pa se z Liv nenadoma znajdeta na nasprotnih bregovih ...

Katalonski pisatelj je leta 2001 izdal svoj roman Senca vetra in z njim začel znamenito serijo Pokopališče pozabljenih knjig. Sledila sta Igra angela in Ujetnik nebes, Labirint duhov je sklepni, četrti roman kultne serije, ki se bere kot kriminalka.

Skrivnostna Alicia je ena najboljših agentk španske tajne policije. Med opravljanjem posebne naloge naleti na redko knjigo, ki jo pripelje do knjigarnarja Daniela Sempera in Fermína. Skupaj se odpravijo po sledi dolgo zamolčanih grozodejstev iz časa Francove diktature, bralcu pa osvetlijo tudi začetek zgodbe o Pokopališču pozabljenih knjig.

Živi pesek je avtorici prinesel nagrado za najboljši skandinavski kriminalni roman in mednarodno slavo, po njem je nastala tudi zelo uspešna televizijska nadaljevanka. Sodeč po navdušenih izjavah kritikov v mnogih pomembnih medijih gre resnično za eno najboljših kriminalk zadnjih let.

Gimnazijo v najprestižnejši stockholmski četrti pretrese množično streljanje. Devet mesecev zatem se začne sodni proces proti osemnajstletni Maji, obtoženi pokola, v katerem sta umrla tudi njen fant Sebastian in najboljša prijateljica Amanda. A kaj se je zgodilo v resnici? Je Maja hladnokrvna morilka ali pa se je po naključju znašla v središču tragedije? Kaj se je v resnici zgodilo?Presenetljivo zamišljen odgovor se pokaže šele čisto na koncu knjige.

Ne spreglejte:

bottom of page