top of page

Starševski izzivi

Biti starš je nekaj najlepšega a najtežjega. Sama sem bila s prihodom otroka postavljena pred nove izzive. Pred uganke, ki jih iz dnevav dan rešujem, spoznavam in raziskujem. Ni lahko, še najmanj enostavno, zato poklon vsem našim staršem, ki so pred našimi otroki poskrbeli že za nas.

Foto: Aleš Kocbek

Zato pa sem vesela, da mi na tej vzgojno - izobraževalni poti pomagajo tudi različne knjige. In ena, ki jo ravno prebiram je izšla nedavno pri Mladinski knjihi z naslovom: Skupaj premagujmo travme in stres!


Travma in stres sta življenjsko dejstvo. Vsak otrok ju bo namreč nedvomno doživel, od resnično težkih preizkušenj (selitev, ločitev staršev, smrt v družini, nasilje ipd.) do dogodkov, ki se odraslim ne zdijo niti najmanj travmatični, vendar pustijo globok odtis v otrokovem duševnem in telesnem razvoju. Ob resnično težkih preizkušnjah, kot so selitev, ločitev staršev, smrt v družini ali nasilje, pa otrok potrebuje več pozornosti odraslih in posebno pomoč, zlasti na podlagi igre, ustvarjanja in pogovorov.

V knjigi Skupaj premagujmo travme in stres se teorija priznanih strokovnjakov odlično prepleta s primeri iz prakse in vajami, ki jih lahko izvajamo z otrokom, zlasti prek igre, ustvarjanja in pogovorov. Informacije, ki jih knjiga prinaša, bodo dobrodošle za starše, prav tako tudi za delujoče v različnih pedagoških strokah in poklicih psihosocialne pomoči, za zdravstveno osebje, zaposlene v reševalnih službah …


Trinajst let po prvi izdaji (2006) lahko tudi v slovenskem jeziku prebiramo zdaj že svetovno uveljavljeno klasiko o revolucionarnem pristopu k razumevanju in zdravljenju travm – somatskem doživljanju®, ki ga je zasnoval in ga že od šestdesetih let 20. stoletja razvija Peter Levine, doktor psihologije in medicinske biofizike. Knjigo je napisal v soavtorstvu s sodelavko, šolsko psihologinjo ter družinsko, partnersko in otroško terapevtko Maggie Klein.


Avtorja v knjigi poljudnostrokovno pojasnita, kako se travma lahko zapiše v otroka, ter na zelo uporaben način pokažeta, kako podpreti otroka, da travma ne ostane trajnejši zapis, ki ga ovira vse življenje. Delo se posveča pestri paleti obremenjujočih izkušenj, posebej obravnava padce in druge nesreče, naravne katastrofe, zdravstvene posege. Prinaša pa tudi obsežno gradivo, strukturirano po razvojnih obdobjih, o izgubah in žalovanju, ločitvi staršev, medvrstniškem nasilju in spolni zlorabi. Ponuja tudi pregled razvojnih potreb otrok in osvetli pomen ter način vzpostavljanja osebnih mej. Obenem omogoča odličen osnovni pregled somatskega doživljanja®.


Dr. Peter A. Levine na področju psihološke travme deluje že skoraj štirideset let. Razvil je pristop za zdravljenje travme, poimenovan somatsko doživljanje®, bil svetovalec NASE za stres, sodeloval je pri predsedniški iniciativi ameriškega psihološkega združenja za odzivanje na velike katastrofe in etno-politično vojskovanje, danes pa si med drugim prizadeva, da bi njegovo delo postalo dostopno populacijam, ki nimajo ustrezne psihološke oskrbe. Dr. Levine je avtor knjižne uspešnice Kako prebuditi tigra: zdravljenje travm, ki je na voljo v dvajsetih jezikih, tudi slovenskem.


Maggie Kline, upokojena šolska psihologinja, je bila sprva učiteljica in šolska svetovalka, potem pa skoraj dvajset let zakonska, družinska in otroška terapevtka. Somatsko doživljanje® povezuje s terapijo na osnovi dela s sanjami, umetnosti in igre; ukvarja se zlasti s preprečevanjem in zdravljenjem travm ter s stresom povezanih motenj. Poleg tega poučuje strokovnjake o metodi dr. Levina in izobražuje vzgojitelje za pomoč otrokom.


Ne spreglejte:

bottom of page