top of page

Zima v znamenju kuharskih knjig!

Vedno znova me navdušuje, ko primem v roko kakšno novo kuharico. Tokrat se je na knjižnih policah, med dvema tujima avtorjema, znašla tudi slovenska ustvarjalka kulinaričnega bloga Urška Fartelj. Njeni recepti so odslej zbrani tudi v knjigi z istoimenskim naslovom. Izšli pa sta še kuharici dveh TV chefov, Vse sladko Rachel Allen in pred tedni tudi 5 sestavin Jamieja Oliverja.

Urška Fartelj 220 STOPINJ POŠEVNO

Preprosto, sveže in s kruhom pomazano


»Hrana je kot dobro olje, od katerega je odvisno, kako bo tekel naš motor,« pravi Urška Fartelj, ki piše izjemno priljubljen kulinarični blog, zdaj pa je izdala še svojo prvo kuharsko knjigo, v kateri je zbrala 100 najboljših receptov, ki so preprosti za pripravo, okusni in družinam prijazni. Knjiga vsebuje juhe, jedi na žlico, mesne, ribje in krompirjeve jedi, testenine, solate, priloge, torte in pecivo, brez katerega ne gre. Zadnji poglavji v knjigi pa sta »spomin na mamino sladko kuhinjo » in »moja zgodba o kruhu«.

Poskusite na primer pečeno bučno juho, lososa z mandlji in gratinirano cvetačo, čisto pravi bograč, ajdovo kašo z jurčki in slanino, brodet iz pečice, ponarejene Moto piškote, miške in še kaj …


Zakaj 220 stopinj poševno? Ker se pri 220 stopinjah Celzija pripravijo naše najljubše jedi. Vonj sveže pečenega kruha, ki se širi iz pečice, stanovanje spremeni v dom. Z vonjem hrustljavo in zlato zapečenih perutničk pa dom postane »naš dom«. Oboje pripravimo v pečici pri 220 stopinjah Celzija. Kuhajmo poševno! Če nam v življenju od prvih korakov naprej narekujejo, kaj naj jemo, kako se obnašamo, katerih pravil vse naj se v življenju držimo, hodimo skozi življenje z veliko prilagajanja naravnost, naj bo kuhinja prostor, kjer bomo lahko kuhali, ustvarjali po svoje, torej šli poševno. Če nam ni všeč bela moka, jo zamenjajmo za polnozrnato, če nam je ljubše jabolko, z njim zamenjamo hruško.Rachel Allen VSE SLADKO

100 receptov, ki zadovoljijo tudi največje sladkosnedneže.


Vsakdo si mora tu in tam kaj privoščiti – naj bo to osupljiva sladica, s katero presenetimo prijatelje, preprost sladek grižljaj, ki nam povrne energijo, ali zdrav prigrizek, ki razveseli vso družino – Rachel Allen ima recept za vsako priložnost.

V knjigi najdete množico doma pripravljenih sladic, od bogatih in izbranih kolačev, osvežilnih sadnih posladkov in izvrstnih sladoledov do najrazličnejših piškotov – skratka, posladke za vsako razpoloženje, zamisli, s katerimi boste obogatili druženja in praznovanja, ter celo paleto užitkov za takrat, ko si vzamete čas zase.

Rachelini recepti so preprosti, zabavni in polnega okusa – z njimi bodo vaši dnevi zagotovo slajši.


Rachel Allen je odraščala v Dublinu. Pri osemnajstih letih je odšla na šolanje na svetovno znano kuharsko šolo Ballymaloe. Danes je znana kot TV kuharica, avtorica, novinarka in mati in še vedno poučuje na šoli Ballymaloe.

Je avtorica štirih knjižnih uspešnic, njene TV oddaje lahko gledamo tudi pri nas. Njen stil kuhanja je predvsem praktičen, recepti so enostavni in okusni, idealni za kuhanje za družino in prijatelje. BBC jo označuje kot »irsko kuharsko kraljico«, revija Good Food pa verjame, da je Irsko kuhinjo zadnjih let postavila na kulinarični zemljevid sveta. Je mati treh otrok in stanuje na obali Irske.


Jamie Oliver 5 SESTAVIN

Hitre in preproste jedi


Jamie Oliver je najbolje prodajan avtor kuharskih knjig v zgodovini Združenega kraljestva. Po osmih knjigah, ki jih že imamo v slovenskem jeziku (Kuhinja do nazga, Še več kuhinje do nazga, Srečna kuhinja, Nepreklicno Jamie, Jamie v Italiji, Jamiejevo ministrstvo za prehrano, 30 minut za kosilo, 15 minut za obrok, Prihranimo z Jamiejem, Superhrana za vsak dan) je pred nami njegova najbolj preprosta, pregledna in izčiščena knjiga doslej, 5 sestavin.

Knjigo, ki vsebuje hitre in preproste, a res hranljive jedi, je posvetil, kot pove že na prvi strani, svojim petim najljubšim sestavinam: svojim petim otrokom.


5 sestavin je knjiga, v kateri s samo petimi sestavinami ustvari 130 novih receptov za vsak dan, ki jih zlahka pripravimo doma. Jamie je pokril vse: od solat, testenin, jajc, piščančjih in ribjih jedi do navdušujočih kombinacij zelenjave, riža in rezancev, govedine, svinjine, jagnjetine in obsežnega poglavja sladic. Knjiga nam pokaže, kako z najmanj vloženega truda in sestavin dobimo kar največ okusa, ponuja pa ogromno hranljivih jedi ter neskončen vir navdiha za nove kulinarične stvaritve.P.S.

Tik pred izidom je tudi Velika slovenska kuharica

http://knjiga.mladinska.com/velikaslovenskakuharica/

V knjigarnah in na slovenskem knjižnem sejmu bo na voljo od 20. novembra 2018 naprej.


Ne spreglejte:

bottom of page