top of page

Koža napak pri sončenju ne odpušča

Raziskave potrjujejo, da bi z redno zaščito pred sončnimi žarki otrok, mlajših od 18 let, v odrasli dobi lahko zmanjšali pojavljanje kožnega raka za štiri petine. Ker več kot polovico vsega sončnega sevanja prejmemo že pred obdobjem polnoletnosti in prav v otroštvu in v obdobju mladostništva, vpliv sončnih žarkov na koži tedaj povzroči večino škode. Vendar koža teh napak neodpušča, temveč jih vestno skladišči in sešteva. Prve okvare kožnih celic se začnejo že ob prvem nezaščitenem sončenju dojenčka in se tako skozi leta kopičijo. Do neke mere organizem še lahko popravi nastalo škodo, če pa je okvar preveč, kloni.

Kiana je lansko leto testirala tudi Niveino punčko, ki se je nezaščitena pred UV žarki na soncu obarvala rdeče.

Zakaj je pred soncem še posebej treba zaščititi otroško kožo?

Otroška koža ni enaka koži odraslih, saj njeni obrambni mehanizmi še niso popolnoma razviti. Dokazano je tudi, da opekline v otroštvu predstavljajo pomemben dejavnik pri razvoju melanoma pozneje v življenju. Otroci se veliko več gibljejo na prostem kot odrasli in so tako bolj izpostavljeni sončnim žarkom. Otroška koža ima posebne zahteve glede zaščite pred UV-žarki zaradi dveh bistvenih vzrokov: šibkejšega lastnega zaščitnega mehanizma in intenzivnejšega izpostavljanja soncu, saj so zaradi prostočasnih dejavnosti (med igro na dvorišču, med plavanjem), izpostavljeni do trikrat višjemu UV-sevanju kot odrasli.

Otroška koža ima tanjšo poroženelo plast povrhnjice, kar sicer predstavlja določeno zaščito pred zunanjimi dejavniki, posebej UV-žarki. Tudi obrambni mehanizem pigmentacije še ni popolnoma razvit. Omejeno je delovanje lojnic, otroška koža sehitreje izsuši kot koža odraslega. Vse to še posebej velja za nežno dojenčkovo kožo, ki naj bi jo do prvega leta ščitili predvsem z izogibanjem sončnim žarkom.

“Do šestega meseca starosti pa nikakor ne smemo uporabljati zaščitnih sredstev, ki vsebujejo kemične snovi, ki absorbirajo UV-žarke. Takšna sredstva namreč med drugim lahko kožo dražijo in lahko povzročajo kontaktni dermatitis. Primerna so le sredstva, ki ob nanosu ne prodirajo skozi poroženele plasti do občutljivih živih kožnih celic, vsebujejo drobne fizikalne delce (cinkov in titanijev oksid) ter odbijajo sončne žarke s kožne površine, tako da v koži ne prihaja do nobenih kemičnih reakcij,”

dermatologinja prim. mag. Metka Adamič, dr. med.


Za varno zaščito otrok pred sončnimi žarki

1. Z izpostavljanjem sončnim žarkom začnite postopno, izogibajte se soncu med 10. in 16. uro, ko je UV-žarčenje najbolj intenzivno.


2. Najboljša zaščita pred žarki je primerna gosto tkana obleka, ne pozabite tudi na sončna očala z UV-filtrom in klobuk s širokimi krajci za zaščito obraza, uhljev in vratu.


3. Malčka redno in dosledno (po celem telesu in obrazu – ne pozabite uhljev, ustnic in vek) zaščitite s sredstvi za zaščito pred soncem z visokimi zaščitnimi faktorji, najmanj ZF30. Uporabljajte sredstva, ki otroka ščitijo pred UVA- in UVB-žarki.


Sredstva nanašajte 15 do 30 minut pred odhodom na sonce ter nato na vsaki dve uri oziroma po vsakem kopanju ali obilnem znojenju. Ob pravilni uporabi nudi sredstvo z ZF 15 95-odstotno zaščito, sredstvo z ZF 30 pa 97-odstotno zaščito. Da bo zaščitni faktor na koži otroka enak zaščitnemu faktorju na embalaži, morate zaščitno sredstvo nanesti v zadostni količini, približno 2 mg na kvadratni centimeter kože.Pri zaščitnih sredstvih, primernih za nežno otroško kožo, je pomembno tudi to, da kožo obenem negujejo in ohranjajo gladko ter tako krepijo lastno zaščitno funkcijo kože. Zaželeno je tudi, da dodatno vsebujejo snovi, ki ščitijo pred škodljivimi prostimi radikali (na primer antioksidante: vitamin E, karotenoidi). Tudi po sončenju malčka namažite z izdelkom za nego po sončenju, ki vsebuje aktivne učinkovine, ki delujejo kot lovilci prostih radikalov. Izdelek bo kožo pomiril, nahranil in navlažil.


4. Otroci, ki bolehajo za kožnimi obolenji, kot so na primer atopijski dermatitis, luskvica in akne, ter otroci z izrazito občutljivo kožo in nagnjenostjo k preobčutljivosti oziroma alergijam na sonce, potrebujejo posebne izdelke, ki so do kože posebej prijazni in ne povzročajo dodatnega draženja. Nabavite jih lahko v lekarni.


5. Ne pozabite: UV-žarki se odbijajo tudi od različnih površin (vode, peska, talnih površin, trave, snega) in prodirajo tudi skozi oblake; lahki oblački na nebu nas popolnoma nič ne ščitijo pred sevanjem. Zaščito pred UV-sevanjem prilagodite lokalnim dnevnim vrednostim UV-sevanja (podatke o tem je mogoče dobiti v različnih dnevnih medijih, kjer so navedeni kot UVI – ultravijolični indeks. Vedno, kadar je UVI višji od 3, priporočamo upoštevanje zgoraj navedenih ukrepov.

Ne spreglejte:

bottom of page