top of page

Zajadrajmo v poletno branje! 1.del

Priznam, jaz že odštevam dneve, ko bom lahko med počitnicami brezskrbno prelistala kakšno dobro knjigo. Moj tokratni nabor za vas, dragi moški bo nekoliko drugačen. Ne bom vam težila z ljubezenskimi romani, morda s kakšno kriminalko. Ampak današnja tema bo namenjena prav posebni knjigi.

Že vrsto let me spremlja založba Mladinska knjiga, kjer so vsako leto (v času poletja) imeli različne akcije knjižnih uspešnic. Navadno sem za ceno dveh dobila še eno knjigo in to akcijo imajo tudi letos. Zato sem pri njih naredila en izbor knjig, ki bodo v letošnjem poletju na mojem seznamu. Ampak o tem nekoliko kasneje. Oz. v kakšenem mojem drugem blogu. Tale je namenjen avtorici Naomi Klein in njeni knjigi NE NI DOVOLJ, Kljubovanje Trumpovi politiki šoka in oblikovanje sveta, akkršnega potrebujemo.

V bistvu me knjiga najprej ni pritegnila, ker mi že v osnovi ta tema nekako ni blizu, ampak ko sem se poglobila v njene vrstice me je prevzela. V bistvu je Naomi nagrajena novinarka, angažirana kolumnistka, ustvarjalka dokumentarnih filmov in avtorica mednarodnih uspešnic. Med njimi: No Logo, Doktrina šoka: razmah uničevalnega kapitalizma in To vse spremeni: kapitalizem proti podnebju. Je stalna sodelavka spletnega časopisa The Intercept, njene članke pa redno objavljajo tudi časopisi New York Times, Le Monde, Guardian inNation, kjer je tudi urednica. Naomi Klein je članica upravnega odbora aktivistične podnebne skupine 350.org in ena od organizatorjev kanadskega Manifesta skoka. Novembra 2016 je dobila prestižno avstralsko nagrado sydney peace, saj nas po mnenju žirije »navdihuje, da na lokalni, državni in mednarodni ravni zahtevamo nov program za skupni planet, program, ki spoštuje človekove pravice in enakopravnost«. Njene knjige so prevedene v več kot trideset jezikov. In v slovenščini lahko zajadramo prav v njene vrstice nove knjige NE NI DOVOLJ.

Naomi Klein nam pokaže, da se pošastnost Donalda Trumpa ni pojavila kar tako, temveč je vrhunec desetletij nebrzdane gospodarske neenakosti, rasizma, militarizma in vojn. Ko šok ob Trumpu kot predsedniku nadomestita jeza in odločnost za boj, postane Ne ni dovolj nujno branje za porajajoča se gibanja. Za poraz trumpizma ne bo dovolj samo ‚upor‘. Potrebovali bomo zgodovino, politiko, strategijo, predvsem pa optimizem, da je drugačen svet mogoč.

Več o knjigi lahko najdete tukaj: Naomi Klein NE NI DOVOLJ

In knjiga je tudi v akciji 3 za 2.

Moj izbor za prve tri letošnjega poletja zagotovo:

  • Naomi Klein NE NI DOVOLJ

  • Artor Paasilinna LADJAR Z LEPIMI STOPALI

  • Fredrick Backman MI SMO MEDVEDI

Tako da vam v naslednjem blogu vam opišem še kakšno, ki me bo navdušila v okviru poletnega branja.


Vaša Miša

Ne spreglejte:

bottom of page