top of page

AJDOVA KAŠA Z JURČKI

Gobe so bile cenjene že v starem Egiptu in so bile rezervirane le za faraone. Tudi Rimljani so jih častili, tako da so jih jedli le ob svečanih praznikih. Njihova kulinarična uporabnost je vsestranska, lahko jih narežemo v solato, jih cvremo, posušimo, itd. Zaradi njihove »teže« je priporočljivo, da jih jemo v malih količinah ( kot prilogo ), kar je pa pogosto težko izvedljivo v praksi, ker mamljivo vabijo gurmane s svojim vonjem, videzom in okusom.

SESTAVINE ( ZADOŠČA ZA 4 LJUDI )

  • 2-3 dcl ajdove kaše

  • ¾ l vode

  • 1 jušna (zelenjavna) kocka

  • 1 strok česna

  • 1 čebula

  • 2 veliki žlici bučnega olja

  • 500 g jurčkov (svežih ali posušenih )

  • sol

  • poper

  • mediteranska mešanica začimb ( ali peteršilj )

PRIPRAVA

Jurčki

  • v posodi segrejemo olje oljne ogrščice

  • dodamo sesekljan česen in čebulo

  • pražimo dokler ne porumeni

  • dodamo predhodno oprane in poljubno narezane jurčke

  • solimo in popramo

  • kuhamo 15 minut na zmerni temperaturi

Ajdova kaša

  • v zavreto vodo dodamo jušno kocko

  • dodamo oprano ajdovo kašo

  • kuhamo od 30-40 minut

  • kuhano kašo zamešamo s pripravljenimi jurčki

Ne spreglejte:

bottom of page