Gobe so bile cenjene že v starem Egiptu in so bile rezervirane le za faraone. Tudi Rimljani so jih častili, tako da so jih jedli le ob svečanih praznikih. Njihova kulinarična uporabnost je vsestranska, lahko jih narežemo v solato, jih cvremo, posušimo, itd. Zaradi njihove »teže« je priporočljivo, da jih jemo v malih količinah ( kot prilogo ), kar je pa pogosto težko izvedljivo v praksi, ker mamljivo vabijo gurmane s svojim vonjem, videzom in okusom.
SESTAVINE ( ZADOŠČA ZA 4 LJUDI )
2-3 dcl ajdove kaše
¾ l vode
1 jušna (zelenjavna) kocka
1 strok česna
1 čebula
2 veliki žlici bučnega olja
500 g jurčkov (svežih ali posušenih )
sol
poper
mediteranska mešanica začimb ( ali peteršilj )
PRIPRAVA
Jurčki
v posodi segrejemo olje oljne ogrščice
dodamo sesekljan česen in čebulo
pražimo dokler ne porumeni
dodamo predhodno oprane in poljubno narezane jurčke
solimo in popramo
kuhamo 15 minut na zmerni temperaturi
Ajdova kaša
v zavreto vodo dodamo jušno kocko
dodamo oprano ajdovo kašo
kuhamo od 30-40 minut
kuhano kašo zamešamo s pripravljenimi jurčki