top of page

Itn. - MLADINSKI FESTIVAL ANGAŽIRANEGA PISANJA

V Šiški bo aprila potekal drugi festival angažiranega pisanja. V štirih intenzivnih dneh druženja s knjigami bodo predstavili avtorje in novozidane knjige, na sporedu bodo pogovori, pripovedovalski dogodek, pesniški večer gimnazijcev, razstava, koncert s hip hop avtorji, dve delavnici, v hiši bosta delovali festivalska knjigarna in kavarna. Vse to, ker verjamejo, da knjige in branje prispevajo k aktivnemu premišljanju in soustvarjanju sveta!


V svetu hiperprodukcije in poplave izdelkov je pot do knjige lahko dolga in vijugava. Festival Itn. motivira za branje in razmišljanje, izbira avtorje, vsebine in knjige, ki se nam zdijo pomembni, in vse skupaj ponudi v dveh dneh druženja.

Mladinski festival.

Festival je v prvi vrsti namenjen mladim. V letih iskanja lastne smeri je knjiga pomembna in lahko zasuka življenje v nepredvidljive razsežnosti.

Knjiga ponuja raziskovanje, iskanje oprijemljivih točk in pravih besed. Podobno kot muzika je mesto identifikacije in velika verjetnost je, da v nekom, ki ga nagovori ista knjiga kot tebe, najdeš sorodno dušo.

Po definiciji so mladi stari med 15 in 29 let. Zanje so založniki razvili koncept specializirane literature in kategorijo “mladi odrasli”, ki pa predvsem pomeni novo tržno nišo. Ta konstrukt preizprašujemo na festivalu.


Angažirano pisanje.

Zanimajo nas avtorji, ki jim ni vseeno, kam gre svet in mi z njim, in se ne zadovoljijo s površnimi vsebinami, imajo kaj sporočiti in to sporočajo tako, da nas navdihujejo. Festival se v prihodnosti ne bo razvijal le v smer že napisanega, temveč tudi v iskanje načinov za smiselno podporo in spodbudo mladim pri pisanju in pisnem izražanju.

Knjiga je še vedno osnova programa drugega festivala. Na njo se opiramo, jo analiziramo in postavljamo v različne kontekste.

Letos ima festival 4 festivalske dni, vsak festivalski dan pa obravnava določeno temo. Te teme so: Ivan Cankar, ženske pisave, spreminjanje sveta in poezija.


Prostor druženja in razprav.

Festival vzpostavlja prostor razprav in izražanja mnenj, kjer imajo ob povabljenih avtorjih in izhodiščnih temah glavno besedo mladi.


Festivalska knjigarna.

Festival Itn. nastaja s skromnimi sredstvi in velikim navdušenjem festivalske ekipe, vseh sodelujočih avtorjev in založb. Sestavili smo ga tudi skupaj z založniki, ki bodo na festivalu svoje knjige ponudili po čim bolj dostopnih cenah.

In tako naprej.


Nakazali smo smer: vsak dan znova branje, razmišljanje, sodelovanje, razpravljanje, delovanje. Prihodnost bo takšna, kot si jo bomo naredili. V to je treba verjeti.


Sreda, 11. april / PREDDOGODEK

10.00 Pogovor To ni za mladino! Gostje: Suzana Tratnik, Dino Bauk, Marjetka Krapež Vodi: Nika Kovač

Četrtek, 12. april / TEMA DNEVA: IVAN CANKAR

10.00 Predavanje Cankar osebno Predava: Mihael Glavan

17.00 Pogovor Zakaj Cankar v stripu? Gostje: Boštjan Gorenc – Pižama, Andrej Rozman – Roza, Boštjan X Gombač Vodijo: člani društva Novi dijak

18.30 Odprtje razstave Cankar v stripu in besedi Gostje: Tanja Komadina, Igor Šinkovec, Damijan Stepančič

19.30 Pogovor Strip — ogledalo družbe Gosta: Ciril Horjak, Bojan Albahari Vodi: Pia Nikolič

Petek, 13. april / TEMA DNEVA: ŽENSKE PISAVE

11.00 Projekcija dokumentarnega filma in pogovor Spregledana polovica: izpust ženskih avtoric na primeru Lili Novy Gostja: Milica Antić Gaber Vodi: Nika Kovač

17.00 Predavanje Brati Virginio Woolf Predava: Breda Biščak

18.30 Performans Deklina zgodba Pripravljajo: Novi dijak

20.00 Interpretacija pisem Pišem ti … Interpretacija: Nataša Keser Glasbena spremljava: Kikimore

Sobota, 14. april / TEMA DNEVA: SPREMINJANJE SVETA

10.00–12.00 Delavnica S čim manj povedati čim več Vodi: Arjan Pregl

10.00–12.00 Likovna delavnica in predavanje Grafiti Vodi: Fedja Sicarov

10.00 Predavanje o afriški literaturi Brati in pisati Drugega Predava: Petra Meterc

12.00 Pogovor Knjiga — osnova za reševanje okoljske krize Gostje: Lučka Kajfež Bogataj, Sašo Dolenc, Tadej Troha Vodi: Izidor Ostan Ožbolt

16.00 Pripovedovanje ob fotografijah Enkrat begunec, vedno begunec Ob fotografijah Jošta Franka pripoveduje Meta Krese.

18.00 Predavanje Glasba in upor Predava: Ičo Vidmar

20.00 KINO ŠIŠKA, koncert Različni pogledi, skupni upor Nastopajo: Mirko Grozny (Slo), Naji (Iran), DJ N’toko (Slo) Vizualije: Novi dijak

Nedelja, 15. april / TEMA DNEVA: POEZIJA

15.00 Pesniško branje Mrtev pes, ljubi bog! Bereta: Ana Pepelnik, Mitja Drab

17.00 Branje in predavanje Warsan Shire: Pesniški glas razseljenih Portret avtorice: Aleksandra Gačič Poezijo bere: Katja Preša

19.00 Literarno-plesna predstava L’etažer Pripravljajo: L’etažer

Tags:

Ne spreglejte:

bottom of page