top of page

JAZ TUDI sem doživela spolno nadlegovanje!

Pred dobrim desetletjem je ameriška aktivistka Tarana Burke z izrazom Me Too izpostavila spolno nasilje, s katerim so se soočala mlada temnopolta dekleta v Ameriki. Konc lanskega leta pa so se s tem izrazom izpostavile tudi številne Hollywoodske zvezde, ki so razkrile moč spolnega nasilja.


Jaz tudi poznam kako je, ko se moški naslajajo nad tabo in ti med opravljanjem dela lezejo pod krilo…. Še huje, ko ti grozijo, kako se bodo stvari razpletle, če ne boš “plesala tako, kot si želim!!"

V Sloveniji je Inštitut 8.marec na nedavni tiskovni konferenci izpostavil perečo problematiko o spolnem nasilju. Tematiko o kateri se ve, a se o njej težko spregovori. Spolno nadlegovanje ni tako nedolžno, kot se sprva zdi, zato je cilj projekta in kampanje ugotovitev, katere oblike tovrstnega nadlegovanja so definirane kot protizakonite. Katere potekajo na ravno neformalnih praks, katere po domače povedano za štirimi zidovi in v kolikšni meri družbeni razred posameznice vpliva na to, ali bo žrtev nadlegovanja ali ne.

Tudi jaz se bom opogumila in mojo izkušnjo zapisala, saj sem v svojem dolgoletnem delu spoznala in doživela ne malo katero preizkušnjo. Na srečo me nikoli niso tako zaznamovale, da bi zaradi tega zapadla v stisko. Morda sem imela le presneto veliko sreče, ali pa sem bila presneto trmoglava in sem pokazala zobe, kjer sem lahko. Vam pa priznam, da ni bilo vedno lahko… Ampak pustimo zdaj mojo zgodbo za drugič.


Inštitut 8.marec je opozoril in začel gibanje Jaz tudi, ki je zaživela s spletno stranjo na kateri bo prostora za pričevanja o spolnem nasilju in pogojevanju pravic ter varnosti ženskam. Možnost izpovedo bo anonimno ali podpisano in cilj je, tovrstne izjave postaviti v širši družbeni kontekst.


»Na spletni strani bomo zbirali zgodbe o nasilju in jih kasneje analizirali. Zanima nas več dajevnikov: ali so žrtve nasilja revne posameznice, kaj so po poklicu, koliko so stare. Prav tako pozivamo vse bralke in bralce, da svoje izkušnje z nami delijo na naslov: zgodbe.jaztudi@gmail.com. Pomembno je, da zgodbe delimo, samo tako lahko takšno delovanje preprečimo,« je povedala Nika Kovač, ustanoviteljica in direktorica Inštituta 8.marec.

»Kampanja #JAZTUDI je nadaljevanje ameriške kampanje #metoo v kateri so posameznice iz različnih področji dvignile svoj glas in opozorile na spolno nadlegovanje. Čeprav je Slovenija formalno gledano ena izmed enakopravnejših držav, se ženske na neformalni ravni soočajo s številnimi pritiski in nadlegovanji. Darja Zaviršek, Renata Šribar in Irena Šumi so nas pozvale, da akcijo zaženemo tudi v Sloveniji. Želimo pa iti še korak dlje: zgodbe analizirati in pokazati, da so del širše neenakosti,« je še povedala Nika Kovač.

FOTO: Jošt Franko

Tags:

Ne spreglejte:

bottom of page