top of page

Losos z bučnimi semeni

Nekako nisem prevelik ljubitelj morskih jedi. Me pa vedno znova očarajo okusi, ki jih kombiniram z bučnim oljem.

Tokrat smo na sejmu Gulfood v Dubaju preizkušali Lososa.

Ne vem če veste ampak Losos vsebuje veliko ribjega olja in tako ugodno vpliva na našo kožo, kosti, imunski sitem, na zobe in na hormonsko zdravje. Losos vsebuje veliko vitaminov. V njem najdemo vitamin A, B6, B12, C in D, tiamin, riboflavin, niacin, retinol, pantotensko in folno kislino. Od mineralov je poln kalcija, železa, magnezija, fosforja, kalija, natrija, cinka, bakra, mangana in selena.

Za lososa, kot za ribe na splošno velja, da bi se naj znašle na seznamu zdrave prehrane. Morda ravno zaradi omega 3 maščobe. Neke raziskave so pokazale, da ravno te (omega 3 mašobe) pomagajo pri upočasnjevanju nekaterih bolezni.

In kako se losos pripravlja?

En recept, neodvisen od tega, kako smo ga pripravljali v Dubaju.

Lahko ga skuhate ali spečete na več načinov. Najprej odstranite kožo in druge ostanke in ga splahnite pod vodo. Osušite ga s papirnato brisačo. Jaz ribe pokapljam z limono ali limeto in ta sok vtrem v meso kar s prsti. Na obe strani nato nanesem začimbe (sol, poper, česen, olje oljne ogrščice in še kakšno začimo glede na letni čas). Če ga pečem na žaru potem je peka v petih minutah na obeh straneh, če pa ga dam v ponev pa nekaj minut manj. Nikoli ne želim, da postane suh ali krhek.

V Dubaju smo preizkušali dimljenega in naredili smo drzno kombinacijo z bučnimi semeni. Seveda ne morem mimo tega, da ne dodam še kapljice bučnega olja. Vrhunsko in zdravo na kvadrat! To morate poskusiti!

Pa dober tek!

Ne spreglejte:

bottom of page