top of page

Uvajanje GH pri malčku

Olje oljne Ogrščice

Uvajanje prve hrane pri dojenčkih je lahko zelo stresno, po drugi strani pa prav zabavno. Sama sem želela (in si še danes želim), da se Kiana prehranjuje zdravo in raznoliko. Zato, če se le da, vso hrano pripravljam sama doma. In tako je bilo tudi pri uvajanju GH. Nekakšnim instant kašicam sem se izogibala z velikim ovinkom.

Ko je Kiana dopolnila osem mesecev sva začeli z uvajanjem hrane in takrat se je tudi odločila, da ji dojenje več ne prinese takšnega zadovoljstva, kot okušanje novih kašic. Začeli sva z zelenjavo v katero sem ji dodajala hladno stiskano olje oljne ogrščice. O tem sem pisala že TUKAJ.

Urška Pavčnik mi je takrat pripravila nekaj odličnih receptov in po tem sem se tudi sama držala. Moja Kiana pa je bila več kot navdušena:

Za pripravo potrebujete:

  • 3 jedilne žlice amaranta

  • manjši kos maslene buče

  • manjši kos navadne bučke

  • 1 čajno žličko olja oljne ogrščico

Amarant kuhajte v vodi približno 20 minut, na zmerni temeraturi, v razmerju 1:2,5. Gre za hranljivo žito, ki ne vsebuje glutena in ima prav prijeten okus (po lešnikih in oreščkih). Je bogat vir beljakovin, vlaknin, vsebuje pa tudi velike koncentracije kalcija in železa. Mislim, da se bo večkrat znašel tudi na mojem krožniku.

Sama buč ne lupim. Preden jih dam v soparnik jih dobro operem, narežem na manjše koščke in soparim nekje 15-20 minut. Pretlačim jih z vilicami, zraven pa vmešam še kuhan amarant.

V jed vedno dodam še čajno žličko olja oljne ogrščice, ki je zelo zdravo in spada med najbolj iskana olja na svetu. Vsebuje ogromno nenasičenih maščob in ima izjemno dobro razmerje omega 3 in omega 6 maščob, le te pa odlično vplivajo na kognitivni razvoj pri otrocih. Je bogat vir vitamina E in krepi imunski sistem. Ker je zelo obstojno pri visokih temperaturah, ga uporabljam tudi pri pečenju.

Pa dober tek!

Tags:

Ne spreglejte:

bottom of page