top of page

Zakaj je olje Oljne Ogrščice najboljše za malčke!

Nepogrešljivo

Olje oljne ogrščice je bilo v preteklosti v senci svojih bolj znanih sorodnikov - oljčnega in sončničnega olja, vendar znani kuharji in prehranski strokovnjaki poznajo dodano vrednost tega olja tako iz vidika kulinarike kot tudi iz vidika ugodnega vpliva na človeški organizem. Olje oljne ogrščice velja za eno najkvalitetnejših olj, ki jih lahko uporabljamo v kuhi, saj ga lahko segrevate tudi do 180 stopinj Celzija. Tako je obstojnejše od sončničnega olja, tudi po večkratnem pogrevanju. Na splošno je za prehransko uporabo izredno priljubljeno in iskano, saj ima izredno ugodne sestave maščobnih kislin in velike vsebnosti vitamina E.


Njegova velika vrednost so omega 3 maščobne kisline, ki so zelo redke in v zdravi, varovalni prehrani zelo cenjene. Zato sodi olje oljne ogrščice v svetu med najbolj iskana rastlinska olja. Ogrščično olje je zelo koristno za organizem. Nadomesti lahko vsa druga malce manj vredna oziroma vsa ostala nekakovostna olja. Prav zaradi njegove sestave, je odlično pri uvajanju GH pri dojenčkih. Ob prvi zelenjavi je kot nadomestek maščob najboljše, saj kot že omenjeno, vsebuje razmeroma malo nasičenih maščobnih kislin.


Olje oljne ogrščice je odličen krepitelj imunskega sistema, znižuje raven povišanega holesterola, znižuje povečane maščobe v krvi, zmanjšuje nastanek srčnih bolezni in krepi imunski sistem. Olje oljne ogrščice lahko uporabljate za pripravo solat, hladnih in toplih jedi. Na splošno tam, kjer ste do sedaj uporabljali druga olja.



RAZLIKA MED OLJNO OGRŠČICO IN REPICO

Še danes se v vsakodnevni praksi naslavlja olje oljne ogrščice z repičnim (ali ripsovim), čeprav je razlika med eno in drugo rastlino precejšnja! Žal se naša zakonodaja še vedno ni opredelila glede tovrstnega pojmovanja in razlikovanja. Pa kljub vsemu vam tukaj podajam ključne točke v čem se ti dve rastlini razlikujeta:


Čeprav sta si po videzu ogrščica in repica močno podobni, so genske razlike med njima tolikšne, da spadata vsaka v svojo botanično vrsto. V primerjavi z ogrščico sta pridelek in vsebnost olj v semenu repice manjša. Sestava olj v repičnem semenu je veliko slabša in zdravju škodljiva. (Iz ozimne repice stiskajo olje za tehnične namene, jaro repico pa večinoma pokrmijo svežo ali jo silirajo).

Zgodovina : Industrijsko stiskanje olja iz semen ogrščice se je razširilo šele v šestdesetih letih 20.stoletja, ko so uvedli v pridelavo sorte, iz katerih pridobivajo jedilno olje z malo ali brez (za zdravje ljudi škodljivih primesi) tj. Eruka kislin, glukozinolatov in lonolenove kisline. Ogrščica je tako postala v Evropi gospodarsko pomembna poljščina.



Iz česa je pridobljeno olje oljne ogrščice: Olje oljne ogrščice se proizvaja iz črnih semen rastline oljne ogrščice, (Brassica napus L.var. napus.) Iz iste družine (Brassica) izhajajo tudi plodovi kot so kolerab, brokoli, zelje in cvetača, katerih ugodni vplivi so poznani sem ljudem. Rastlina razvije sončno rumene cvetove okoli pomladi.


Način pridobivanja: Olje oljne ogrščice oljarne Kocbek se pridobiva s t.i. hladnim stiskanjem. Olje se stiska iz semen pri temperaturah pod 40 ° C, kar zagotavlja, da se ohrani popolno bistvo in značaj olja. To pomeni, da se ohranijo vse naravne sestavine v semenih. Ko je olje »usede«, se prefiltrira, da se zagotovi čistost, in nato ustekleničeno. Torej brez segrevanja, brez rafiniranja - samo čisto, zdravo olje.


V naslednjem blogu pa vam bom pripravila še en krasen receptek za uvajanje GH za vašega malčka!


Naročila olja v naši trgovini KOCBEK.

Ne spreglejte:

bottom of page