top of page

Naša ljubezen – naše živali!

O zimi, silvestrovem in naših živalicah sem že odprla eno temo na enem izmed mojih blogov. Danes pa vam bom predstavila še veterinarja Primoža Šušteriča, ki ga najdete v veterinarski ambulanti Primavet. Zaupal mi je, kako pomembna je skrb tudi za dlako.


Čeprav nam zima še ni zagodla nikoli ne moremo biti dovolj pripravljeni na tisto, kar nas še lahko doleti. Zato imam tudi sama za mojo Ajšo nekaj plaščkov, s katerimi ji olajšam mrzle sprehode po gozdu.

Na mraz so najbolj občutljive notranje živali, ki največ časa preživijo z nami v stanovanju, mladički in starejše živali. Razlika je tudi med velikimi in dolgodlakimi psi, ki bolje prenašajo mraz, ter manjšimi, kratkodlakimi psi in mačkami, ki se lahko hitreje podhladijo. Živali se že same deloma pripravijo na hladnejše zimske dni z menjavo dlake. Pri tem jim lahko pomagamo z dodatkom omega 3 in omega 6 maščobnih kislin ter vitamini k prehrani, s katerimi pospešimo rast dlake. Omega 3 in omega 6 maščobne kisline, ki jih lahko dobimo v ribjem olju, pomagajo tudi pri bolj suhi koži in dlaki, ki sta posledici centralnega ogrevanja, predvsem pri notranjih živalih, in suhega zimskega zraka. Bolj kvalitetna hrana že vsebuje vse potrebne vitamine in maščobne kisline. Za dolgodlake pse in mačke je še posebno neprijeten sneg, saj se jim na dlaki na trebuhu in med prsti naredijo snežne kepice, ki so nadležne in lahko povzročajo bolečino. Priporočljivo je, da jih že med sprehodom sproti odstranjujemo.

Med zimo so zelo izpostavljene tudi tačke. Na mrzlih tleh nista le vlaga in sneg ampak tudi sol, pred katero je potrebno tačke zaščititi. Po sprehodu moramo lastniki psov tačke dobro splakniti z vodo, dodatno jih lahko zaščitimo z zaščitnimi kremami. Za tačke je zelo nevaren tudi led, ki lahko rani občutljive blazinice in kremplje. Če opazimo, da si je pes na ledu porezal blazinice na tačkah, ga je potrebno peljati k veterinarju, ki mu rane oskrbi in po potrebi zašije.

Tako kot nas tudi živali zebe, ko pridejo iz toplega stanovanja ali ute na svež zimski zrak. Pri tem jim najbolj pomagamo s kakšno igro, npr. metanje žogice ali palice, da se pes med tekom hitreje ogreje. Majhnim in kratkodlakim pasmam pomagamo s plaščkom, ki preprečuje izgubljanje telesne temperature.

Notranje živali so pri tem bolj občutljive, hitreje lahko pride do slabšega počutja in padca odpornosti, ki lahko privede tudi do bolezni. Lastniki moramo biti pozorni, če pri psu ali mački opazimo nelagodje zaradi mraza. Če se žival ne počuti dobro, bo postala nestrpna, cvilila bo in drgetala. Zunanje živali so bolj prilagojene na mraz, saj temperaturne razlike zanje niso tako velike in tudi njihova dlaka je gostejša.


Primož Šušterič dr. vet. med.

Kot veterinar v vaši ambulanti Primavet sprejemate različne vrste živali. Vemo, da so v ospredju nekako muce, kužki… kdo vas še obišče in koga še oskrbujete? Se morda spomnite kakšnega “nevskadanjega obiska”?

Obiščejo nas različni glodavci, sodelujemo pa tudi z vzrediteljico kuščarjev, zato nas občasno obiščejo tudi bradate agame, panterjevi in jemenski kameleoni.


Obisk veterinarja je za žival lahko precej stresen dogodek. Kako poskrbite, da se živali pri vas dobro počutijo?

Izkušena ekipa s prijaznostjo, strokovnostjo in veliko mero ljubezni poskrbi za dobro počutje pacientov in tudi lastnikov.


Pogosto se zgodi, da domače živali (hišni ljubljenčki) potrebujejo nujno veterinarsko oskrbo, vendar lastniki ne vedo, kako reagirati. Kakšen je postopek in kaj vi kot veterinar svetujete?

Prva pomoč hišnim ljubljenčkom naj se vedno začne s klicem veterinarja. Le ta vam bo svetoval ali vaš ljubljenček potrebuje nujno in takojšnjo veterinarsko oskrbo ali ne. Zlasti pozorni bodite takrat, ko pride oziroma posumite na možnost zastrupitve (npr. s podganjim strupom), v kolikor je vaš ljubljenček zaužil tujek (npr. igračo, kamen), če je prišlo do opeklin, je vašega ljubljenčka pičila kača ali pa opazite klinične simptome, kot so blede sluznice, obsežnejše krvavitve, huda vročina, nenadni živčni znaki oz. napadi, hude bolečine, krči, izguba zavesti, oteženo dihanje, otežen porod, itd. V teh situacijah nujno najprej pokličite veterinarja ter mu čim bolj natančno opišite trenutno stanje vašega ljubljenčka. Nato sledite njegovim navodilom. Vedno se morate zavedati, da poškodovane živali lahko odreagirajo agresivno, zato je v teh primerih nujno potrebno poskrbeti tudi za lastno varnost! Kljub vsemu pa vam nudimo nekaj kratkih nasvetov pogostih primerov, v katerih lahko že sami nudite vašemu ljubljenčku prvo pomoč. Več si lahko preberete na naše spletni strani TUKAJ.

FOTO: Aleš Kocbek

Tags:

Ne spreglejte:

bottom of page