top of page

Moški, ki je vreden vsakega pogleda!

Vinko Capar, hrvaški maneken in igralec, za katerim se obračajo tako ženske kot moški je zagotovo ened prepoznavnejših moških obrazov na Hvraški modni sceni. Nazadnje so ga tabloidi občudovali v družbi postavne Jelene Rozga, kjer je odlično odigral vlogo Kena, spremljevalca legendarne lutke Barbi, katere ambasadorica je za podjetje Mattel postala prav Jelena. Z Vinkom sva poklepetala, saj imava nekaj skupnega. Oba sva si uresničila dolgoletne sanje po lepšem nasmehu. Ampak o tem nekoliko kasneje. Dovolite mi, da vam ga predstavim!


Vinko vaše delo bi lahko rekli je sanjsko. Pozirate v lepih oblačilih, se smejite in ste obkroženi s številnimi lepoticami. Kaj je tisto zaradi česar v vašem delu najbolj uživate in kaj je tisto, kar bi vam lahko zavidal vsak moški?

Posel s katerim se ukvarjam je poln čudovitih trentkov, ki jih doživiš. Od spoznavanja novih ljudi, do družbe v novih krogih, nenehnih potvanjih in odrkivanja novih mest. Pa seveda vse do možnosti nošenja, kot ste dejali lepih in trendovskih oblačil. Seveda je v »moškem okolju« vedno prisotno tudi raznovrstno komentiranje na račun dela z ženskami s katerimi sem nenehno prisoten in v stiku (smeh).

Kakšno je delo modela v vašem primeru tudi igralca? Kako izgleda vaš delovnik?

Delo modela-igralca ni lahko. Čeprav si večina tako predstavlja. Pred vsakim prejetim delom je veliko vlaganja vase. Moški moramo še posebej delati na svojem telesu in trenigih (ki so včasih lahko precej rigorozni). Sledi branje skript/scenarijev, kar traja po večini traja več dni. Na razpolago moraš biti za nenehno komunikacijo s produkcijskimi hišami in agencijami, ki ti iščejo delo. Tako rekoč si jim dosegljiv v vsakem trenutku.


Kakšne atribute mora imeti moški, da se lahko poda v svet maneknestva?

Kar se tiče atributov, za delo v svetu modne indrustrije je tako, da moraš imeti tisto »nekaj«, kar vas loči od večine v veliki konkurenci. Velikost na primer, tako pri moških kot ženskah v svetu manekenstva, igra pomembno vlogo. Seveda tudi fizinčna pripravljenost in videz mora biti na nivoju. Kljub vsemu je to posel, kjer predstavljaš neko blagovno znamko za katero delaš.


Na Hrvaškem ste prepoznaven obraz v svetu mode in estrade. Nam zaupate, kakšne reklamne kampanje ste delali in kako se je začel vaš preboj v svet mode in lepote?

Vse se je začelo pri mojih 16-ih letih, kjer me je popolnoma nepripravljenega in brez izkušenj nagovoril agent (scout) v centru mesta. Sprva nisem verjel tej zgodbi in sem mu rekel, da se mu bom oglasil, ko se bom odločil za svet modellinga. Ko je minilo nekaj tednov sem se odločil, da se mu bom javil. Nato je vse skupaj steklo samo od sebe. Po nekaj izobraževanjih in pripravah na kastinge sem se udeležil prvega, ki je bil za modno revijo Hugo Boss-a. Dobil sem delo in se skozi ta posel uveljavil kot nov obraz na modni sceni. Mogoče bi lahko rekel, da sem bil ob pravem času na pravem mestu (smeh). Seveda te pot manekenstva in modelinga slej kot prej odpelje tudi na televizjo in tako se je začela tudi moja igralska kariera. Od velikih svetovnih reklam sem nato delal za Sony, Becks, L'Oreal in še več kot osemdeset reklam, ki sem jih na Hrvaškem posnel in so zaokrožile druge države. Potem so sledilie televizijske vloge v različnih serijah, filmih med katerimi bi izpostavil zadnje snemanje za komedijo „Three heists and a hamster“. Izkušnja, kjer sem bil v vlogi italijanskega natakraja je bila zanimiva, saj sem se tekst moral naučiti v italijanskem jeziku.


Kako gledate na moškega v svetu manekenstva in ali se da z delom dobro zaslužiti?

V moškem modnem svetu (če lahko tako rečem), se je v zadnjih 10-ih letih veliko spremenilo. Prevladal je ti. »androgeni« videz, ki se išče pri moških. V glavnem je tako, da se danes iščejo nenavadni obrazi. In če imate kar koli nenavadnega, kar dela vaš videz unikaten, boste imeli večje možnosti za uspeh. Seveda je še vedno prisoten in iskan markantni izgled moškega, ki je brezčasen. Glede zaslužka pa je tako, da kot vsako drugo delo, tudi manekenstvo ne zagotavlja enostavno zasluženega denarja. Od tega se da preživljati, ampak če je to edina izbira, ki jo imaš v življenju, potem boš moral biti v nenehnem pogonu in iskanju dela, posla ter vlaganju vase. In seveda je spet ključno, da boš ob pravem času na pravem mestu.


Mnogi imajo še zadržke glede moških manekenov in ne jemljejo manekenstva kot del nekega resnega dela ampak kot zabavo. Pod pretvezo, da opravljaš to delo dokler si mlad. Kako vi gledate na to in koliko je to vaša “služba” ali zgolj zabava?

Danes skoraj za vsak posel ali delo, ki ga nekdo opravlja obstajajo kakšni negativni komentarji ali opazke ljudi. In tako tudi za manekenstvo je tako. Pri našem delu je tako, da ne uspe vsak in tako kot lahko dobite odpoved delovnega razmerja v nekem podjetju, ste lahko znova in znova zavrnjeni v svetu modelinga. Veliko je faktorjev za uspeh. V mojem primeru sem bil vesel, da sem laično rečeno, dobil »stalno zaposlitev«. Postati del modnega sveta zajema širok spekter del, ki jih lahko opravljaš od modelinga, hostinga, pa vse do igralstva. Tako da niti malo ni lahko kot je videti na prvi pogled. Neka dela se dobivajo, ko si recimo mlajši, potem pa danes obstajajo že firme in znamke, ki izdelujejo za vse generacije in iščejo širok spekter modelov. In če ste dobri v svojem poslu boste vedno našli novo delo. Sam na to gledam z veliko odgovornostjo, saj se tudi od mene to pričakuje. Po drugi strani pa ima to delo tudi svojo zabavno plat, kot sem omenil že prej. Najlepše je združiti prijetno s koristnim in zabavnim. Še lepše je opravljati delo, ki te veseli in izpolnjuje.


Nedavno ste pozirali ob boku znane pevke Jelene Rozga, ki je bila na Hrvaškem izbrana, kot promotorka nove lutke Barbie. Za kaj se je šlo in kako ste se počutili v vlogi “Ken”-a?

To je bila nepozabna vloga (smeh). Zelo zabavno je bilo delati na takšnem projektu, ki je bil popolnoma nov mejnik v moji karieri (ko je govora o industriji otroških igračk). Mattel je veliko svetovno podjetje in reklamna kampanja je pri nas slonela na promociji nove punčke Barbie. Ko sem dobil z njihove strani ponudbo, da bi nekako predstavljal »utelešenje« njihovega Kena, sem bil precej razburjen. Pozitivno seveda (smeh). Nisem pa do zadnjega trenutka vedel, kdo bo »moja Barbie«, tako da je bil končni rezultat več kot odličen (smeh). Ob boku z Jeleno Rozga in vlogi, ki si je nebi predstavljal za nič na svetu, je bila čudovita izkušnja. Obema, tako meni kot Jeleni je dala priložnost, da pobegnemo iz sveta odraslih in se za trenutek postavimo v otroški svet.


Ken je predstavnik nekakšne idealne moške postave. Kako vi vzdržujete vašo kondicijo, postavo?

Tukaj sem vas čakal (smeh). Kot sem že prej omenil, delo v tem svetu nikoli ni lahko. Nenehno moraš bit v pripravljenosti, saj nikoli ne veš, kdaj te bodo iz agencije poklicali za delo. To od tebe terja dobro fizično formo. V našem delu ni ločevanja na zimsko - poletna dela, kjer bi se v času poletja postavljal z izklesano »beach body« postavo in se pozimi predajal strasnim jedem (smeh). Priprave in vadba so vse leto, pet krat na teden. In vsak prosti trenutek je namenjen neki športni aktivnosti. Osebno mi to ne dela težav, saj mi je takšen način življenja blizu. Tako tudi športne aktivnosti, s katerimi se ukvarjam. Od profesionalnega igranja tenisa in do drugih aktivnosti kot so snowbordanje, rolanje ipd.


Danes moda hoditi z roko v roki tudi z lepotno industrijo. Tudi sami ste podlegli trendom lepotnih popravkov. Po tistem ste se po dveh letih pavze vrnili na modne piste še z večjim elanom. Nam zaupate kaj ste storili?

Po tistem, ko sem se odločil, da si vzamem nekaj časa zase in za drugo delo, ki me je čakalo, sem se po dveh letih vrnil nazaj v modno industrijo. V tem času mi je postala velika želja tudi to, da si uredim in napravim estetski poseg na svojih zobeh.


Obiskali ste priznano zagbreško zobozdravnico dr. Tatjano Knego, ki v svojem Dental Estetic Studiu skrbi za nasmehe številnih znanih obrazov, tako Hrvaških kot Slovenskih. Kaj ste ji zaupali in koliko se je vaše življenje po tem srečanju spremenilo?

To zaradi česar sem se odločil, mi je v življenju prineslo veliko spremembo in še večji napredek moje kariere. Odločitev je padala za estetski poseg zobnih luskic, ki v današnjem svetu dobivajo ime »hollywoodskega nasmeha«. V svetu mode in šovbiznisa je zelo pomembno, da ste konkurenčni na večih področjih in ta korak je bil zame edina možnost, s katero bi gradil svojo kariero. Seveda so zobje tisto prvo, kar opazite na človeku. Po iskanju in nasvetih sem se odločil za priznano zobozdravnico dr. Tatjano Knego in obiskal njen Dental Estetic Studio v Zagrebu. Od takrat je minilo sedem let in danes lahko mirno rečem, da je bila to najboljša poteza, ki sem jo naredil zase. Vsi strmimo k nekemu višjemu cilju, k izboljšanju našega življenja. Ali je to skozi posel, ljubezen, šport... Najpomembnejše pa je to, da smo v prvi vrsti zadovoljni sami s sabo. In moja odločitev je prispevala k temu. Vse kar lahko rečem je le Hvala dr. Tatjana.

Ne spreglejte:

bottom of page