top of page

V znamenju knjige

V Ljubljani se je v v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma slavnostno predstavil in otvoril 33.Slovenski knjižni sejem, ki je letos poskrbel za številne novosti v okviru domače in tuje literature.

Na prireditvi, ki jo je povezoval Boštjan Gorenc Pižama, so podelili tudi najvišjo nagrado s področja založništva – Schwentnerjevo nagrado, ki jo v letu 2017 prejme Stanka Golob. Prejemnica posebne nagrade Slovenskega knjižnega sejma za svoj prispevek k širjenju bralne kulture v Sloveniji je Manca Košir.

Sama sem obiskala knjižni sejem in si ogledala nekaj spremljevalnih prireditev. Nisem izpustila srečanja s Polonco Kovač, ki je nedavno napisala čudovito knjigo za otroke z naslovom: Kaj se komu sanja. Več o njej lahko preberete TUKAJ.

Po sprehodu skozi sejem sem uživala ob pogledu na vso bogato literaturo, ki jo premoremo. Hkrati pa sem se ustavila ob žalostnem dejstvu, da 42% Slovencev na leto ne prebere niti ene knjige.

Zato poskušam svojo hčer že od malih nog popeljati v svet čudovite besede, ki jo premoremo. Seveda je še premajhna, da bi jo spoznavala, ji je pa všeč pripovedovanje. Še bolj všeč so ji slikanice. In prav v soju žarometov 33.Slovenskega knjižnega sejma je stoletnica prve slovenske slikanice, Levstikovega Martina Krpana s Smrekarjevimi ilustracijami. Pripoved je je sicer izšla že leta 1858 in bila objavljena v Slovenskem glasniku, leta 1917 pa je prvič izšla v obliki slikanice, opremljena z dvanajstimi ilustracijami Hinka Smrekarja.

In če ostanem pri slikanicah… v gosteh letošnejga sejma bo tudi legendarni Axel Scheffler. Več o njegovem delu si lahko preberete in najdete TUKAJ. V nekaj besedah: Mednarodno priznani in večkrat nagrajeni nemški ilustrator Axel Scheffler je ilustriral vrsto priljubljenih otroških knjig, ki jih berejo otroci po vsem svetu. V slovenščini imamo več kot 20 knjig z njegovimi ilustracijami. Med njimi so večinoma slikanice, ki jih je napisala Julia Donaldson: Zverjasec, Zverjašček, Polž na potepu na kitovem repu, Mamica, kje si?, Zgodbe iz želodjega gozda, Hiška, majhna kot miška, Bi se gnetli na tej metli?, Najprisrčnejši velikan ter mladinski roman Dirkalni pujs Rudi Rilec nemškega pisatelja Uweja Timma in pesniška zbirka Mačke T. S. Elliota, ki je služila kot predloga znamenitega muzikala. Tudi med slovenskimi otroki sta najbolj znani njegovi upodobitvi Zverjasca in malega Zverjaščka.

Tudi moja Kiana je navdušena nad malim Zverjaščkom.

Torej ne zamudite. Do nedelje imate še čas, da začutite utrip sejemskega dogajanja, ki se odvija v Cankarjevem domu.

Pa do prihodnjič.

Vaša Miša

Ne spreglejte:

bottom of page