top of page

33.Slovenski knjižni sejem

Pred vrati je 33.Slovenski knjižni sejem, ki bo svoja vrata odprl od 22.do 26.novembra v Cankarjevem domu.


Letos bo SKS še bolj pisano obarvan, saj bo zaznamovan s prav posebno obletnico. Leta 1917 je namreč izšla ilustirirana povest o Martinu Krpanu pri Novi založbi, s podobami Hinka Smrekarja. Na naslovnici je Krpan upodobljen s kijem in mesraco. Tokrat pa ima pri sebi še eno orožje – knjigo. S tem je uradno postal tudi simbol letošnjega sejma.


Naj izpostavim, da branje in knjige še nikoli niso bile tako pomembne kot so danes. Zakaj? Odgovor je na dlani: z branjem se oblikuje ustbarjalne, podjetne in razmišljujoče državljanje in razvijanje bralne kulture postaja vse bolj ena od osnovnih nalog sejma.


Lansko leto so v okviru sejma začeli tudi z nacionalno kampanjo Slovenija bere, letos pa bodo te aktivnosti nadaljevali. Kot zanimivost naj omenim, da bo veliko pozornosti posvečene tudi otrokom s posebnimi potrebami, ki bodo soustvarjali sejemsko dogajanje. Pripravljali pa bodo tudi nove vsebine za mlade. Tukaj se bo našlo nekaj iz področja grafitarstva, skata in rapa. V hoste prihaja Radovljica, Železna Kapla in Celovec, ki gostita del sejemskega utripa. Prav tako pa bodo v gosteh države kot so Nemčija, Avstrija in Švica s svojimi literarnimi gosti. Ampak kot sem že na začetku omenila, založniška akademija bo posvečena slikanicam, saj je letos 100-letnica prve slikanice.


IZPOSTAVLJENO:


Teresa Cremisi

V času knjižnega sejma prihaja v Slovenijo slovita francoska založnica Teresa Cremisi, ena najvplivnejših žensk francoskega kulturnega prostora: iskriva sogovornica, vsestranska intelektualka in strokovnjakinja za vodenje velikih založniških sistemov. Teresa Cremisi je Slovenijo prvič obiskala leta 2014, ko je spremljala francoskega pisatelja Houellebecqa, tokrat pa prihaja kot gostja strokovnega programa Založniške akademije na knjižnem sejmu, hkrati pa bo pozdravila slovenski prevod svoje uspešnice, romana Zmagovalka, ki izide v teh dneh.



ZANIMIVOSTI:

Na Slovenskem knjižnem sejmu bo odprta Bralna ambasada! Manca Košir, sama ambasadorka kampanje Slovenija bere, se bo v četrtek, 23. 11., ob 16h, o knjigah in branju pogovarjala z Janezom Škrabcem, managerjem leta, in v soboto, 25. 11. ob 17h, z letošnjo prejemnico Borštnikovega prstana, Sašo Pavček. V dvorani Lili Novy, kjer boste lahko dobili tudi potrdilo o državljanstvu Države branja. Morda postane čez čas rariteta, kot npr. NSKjev potni list!


Več o programu, tudi z opisi dogajanja, pa seveda TUKAJ: in več info na www.knjiznisejem.si

Ne spreglejte:

bottom of page