top of page

Skrb pred toplotnim udarom

Tudi kužki so temu izpostavljeni!

Pred leti smo na morje vozili tudi našo Ajšo, ki je polnopravni član naše družine. Zdaj, ko pa šteje že nekaj pasjih let pa ji tako dolga in naporna vožnja nebi dobro dela. Prav tako vročina, ki je na morju ni ravno enstavna. Zato jo puščamo doma v oljarni, kjer ima čudovito senco in potoček, v katerem si namoči svoje tačke. Nekako je tam njen drugi dom in zato jo tudi veliko lažje pustimo doma oz. tam, kjer je navajena.

Se pa spomnim, kako je bilo, ko nas je sprmeljala in zato vedno znova poudarjam, da tudi kužkom v času poletja ni enostavno. V poletnih mesecih zunanje temperature naraščajo, zato je zelo pomembno, da pse zavarujemo pred vročino. Ljudje se potimo po celem telesu in s tem znižamo telesno temperaturo, psi pa nimajo tako učinkovitih sistemov ohlajanja, zato se pregrejejo hitreje. Hladijo se namreč samo preko blazinic na tačkah, kjer imajo žleze znojnice in preko ustne sluznice in jezika. Slednje je značilno predvsem za pse, ki v vročini sopejo z odprtim gobcem, pri tem pa izgubljajo veliko tekočine, ki izhlapeva in katero morajo nadomestiti. V kolikor psi nimajo na razpolago dovolj sveže pitne vode, lahko to privede do dehidracije. Poskrbite, da bodo vaši ljubljenčki imeli dovolj sveže pitne vode.

Druga stvar, ki me v času poletja precej razjezi so psi, ki jih nemarni lastniku puščajo v avtomobilih. A ste vedeli, da se temperatura v njem hitro dvigne nad 50 °C, kar že v nekaj minutah lahko privede do toplotnega udara (vročinske kapi), ki je ob nepravočasnem ukrepanju mnogokrat usodna? Psi, ki so doživeli zmeren toplotni udar, ko je njihova telesna temperatura narasla na 40 do 41 °C, lahko ob pravilnem ohlajanju in ustrezni veterinarski pomoči dokaj hitro okrevajo, in to že v eni uri (normalna telesna temperatura je 37,5 do 39 °C). Hujši toplotni udar, ko telesna temperatura preseže 41 °C, pa se lahko konča tudi s smrtjo.


Te informacije mi je predal dr.vet. Primož Šušterič, ki v svoji ambulanti Prima Vet skrbi za številne koštrunčke. Toplotnemu udaru niso podvržene samo živali, ki so zaprte v vozilu. Prizadene tudi tiste, ki so predolgo na žgočem soncu brez ustrezne sence, posebno v dnevih brez najmanjše sapice in še zlasti, če nimajo dovolj sveže pitne vode. Še posebej pa so podvržene pasme s krajšim gobčkom oziroma brahiocefalične pasme psov (mops, francoski buldog, pekinčan, shih tzu, lhasa apso, angleški buldog in drugi). Če takemu psu pogledamo v gobček in opazimo motne sivkaste, temno rdeče ali blede sluznice in živo rdeč jezik ter gosto in lepljivo slino, gre skoraj zagotovo za toplotni udar. Pes s toplotnim udarom lahko izgubi orientacijo in se ne zaveda kje je, ne upošteva navodil skrbnika in je videti prestrašen. Kasneje obleži na tleh, ustna sluznica postane bela ali modrikasta, dihanje je močno oteženo, pojavi se nekontrolirano uriniranje, blatenje in bruhanje, vsebini izbljuvka in iztrebka je lahko primešana kri. V hujših primerih žival pade v šok in komo. Če pri psu opazimo opisane znake in so izpolnjeni pogoji za toplotni udar (visoka temperatura) je treba ukrepati zelo hitro.

Takoj moramo poklicati veterinarja in mu sporočiti, da prihajamo s psom, ki ima toplotni udar, medtem pa že začnemo ohlajati psa. Takoj ga umaknemo v senco in zagotovimo kroženje zraka okoli njega. Hladimo ga postopoma, na trebuh, kjer je manj dlake, in na blazinice tačk pritiskamo mokre krpe ali brisače. Polivanje vsega telesa ali celo potapljanje v mrzlo vodo sta se izkazali kot neprimerni metodi, saj lahko prehitro ohlajanje povzroči šok in celo smrt. Čeprav si pes opomore in se postavi na noge, ga je potrebno vseeno čim prej peljati k veterinarju.


Kako preprečiti toplotni udar?

Kot vedno je najboljše zdravilo preventiva. Psu zagotovimo ustrezen senčen prostor, hladno pasjo uto (zračnost lahko izboljšamo tako, da na eni strani za nekaj centimetrov privzdignemo streho) in velike količine hladne pitne vode, ki mora biti stalno na voljo. Pri tem moramo biti pazljivi, da posodo z vodo namestimo tako, da je pes ne more prevrniti. Vodo zamenjamo nekajkrat dnevno. Hrano ponudimo v hladnejših urah dneva, dodamo pa ji čim več vode, da tako žival dobi še nekaj dodatne tekočine. Redno moramo skrbeti za kožuh in ga večkrat temeljito skrtačiti. Le negovana dlaka lahko ščiti živali pred soncem. Živali s kratko dlako, še zlasti tiste z belim kožuhom, kaj hitro dobijo sončne opekline. Posebno konice uhljev in zgornjo površino gobca pri takih živalih moramo zaščititi s kremo za sončenje. V vročih obdobjih dneva se izogibajmo sprehodom, še zlasti pa teku. To raje opravimo zgodaj dopoldne ali zvečer. Na daljše sprehode pa vzemimo s seboj vodo. Pa ne le za psa, ampak tudi zase.


Trgovinica Premium Pet ima v svojem naboru tudi shranjevalnike za vodo, ki imajo posebno skledčko. Primerne so za na pot in tako boste brez skrbi poskrbeli še za vašega kužka. Lahko jo najdete TUKAJ.

Ne spreglejte:

bottom of page