top of page

Adijo, sladkor!

Slovenijo je obiskala avstralska učiteljica zdravega življenja Sarah Wilson, avtorica knjige Adijo, sladkor! Sarah je svojo knjigo, ki je izšla pri založbi Mladinska knjiga predstavila v Baziliki Križanke.


Sarah Wilson je avstralska medijska osebnost, avtorica knjižnih bestselerjev, blogerka in podjetnica, ustanoviteljica gibanja I Quit Sugar, največjega avstralskega gibanja, namenjenega zdravju in dobremu počutju. Več o njej si lahko preberete TUKAJ.

V domovini je znana kot vsestranska novinarka, nekdanja urednica Cosmopolitana ter voditeljica prve serije avstralskega MasterChefa. Prek svojega dela je spoznala številne najzanimivejše ljudi, meditirala je z Dalajlamo, zaplesala iz letala z Richardom Bransonom in o zmenkih razpravljala z avstralskim ministrskim predsednikom. Na začetku kariere je pisala ocene restavracij, potem je postala politična in družbena komentatorka z rednimi nastopi v več priljubljenih avstralskih TV oddajah. Je zagovornica minimalizma, nasprotnica potrošništva in embalaže ter navdušena pohodnica in gurmanka.


V krajšem pogovoru z Ireno Duša je v Ljubljani predstavila svoje pestro življenje in delo ter se dotaknila njene zasvojenosti s sladkorjem. Vsak dan je namreč zaučila zaužila 25 žličk sladkorja, preden je spoznala, da je to krivec za nihanje razpoloženja in teže, motnje spanca in težave s ščitnico. Vedela je, da mora ukrepati. Kar se je začelo kot poskus, je kmalu postalo način življenja, zatem pa kampanja opozarjanja na nevarnosti, ki jih za zdravje pomeni sladkor.


V knjigi Adijo, sladkor z osebnimi izkušnjami pomaga opustiti sladkor s preverjenim 8-tedenskim programom, premagati hrepenenje po sladkem, z uspešnimi in preprostimi ukanami najti zdrave nadomestke sladkorja in pripraviti 108 preprostih jedi. Knjiga je odličen vodnik pri opuščanju sladkorja, izgubi teže in povrnitvi dobrega počutja.

Med številnimi nasveti in znanjem, ki jih je delila v Ljubljani, je izpostavila predvsem slednje: naj jemo, kar so jedli naši dedki in babice, doma imejmo in jejmo zdravo hrano in nedvomno nam bodo sledili tudi otroci, berimo deklaracije na živilih, jejmo nepredelano hrano, zamrzujmo si sezonsko zelenjavo in sadje, polni zamrzovalniki namreč porabijo mnogo manj elektrike, kot če so napol prazni.


Opozorila je, da večino študij o prehrani in zdravju ter posledično novinarskih člankov in novih trendov plačajo bogata podjetja, pogosto podjetja, ki proizvajajo hrano s sladkorjem. Najboljši trik je, da se naučimo kuhati. Kuhanje doma, ko točno vemo, kaj damo v lonec, je nedvomno najbolj zdravo.


V domovini je Sarah pravkar izdala čisto novo knjigo o tesnobi in bipolarni motnji, v pripravi pa ima še dve: eno o trajnosti v prehrani, kjer svetuje, kako da vnaprej pripravimo za več dni hrane, druga knjiga pa bo o pohodništvu, kako prek hoje najti srečo in si poenostaviti življenje.
Ne spreglejte:

bottom of page