top of page

Čeveljc za popoln večer!

Ingrid Logar je ena redkih, ki se na slovenskih tleh še ukvarjajo z domačo obrtjo. Kljub temu, da je na tem področju novinka, so njeni čevlji unikatno izdelani iz najboljših materialov in dodatkov. Unikatni čeveljci, sešiti po meri, so ročno izdelani.

Ingrid Logar je nedavno naredila tudi velik korak in se povezala s strokovnjaki iz Laboratorija z mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Skupek idej je prispeval k inovativnemu pristopu in tako je nastal prav poseben čeveljc, ki bo zagotovo ideja stoletja. Predstavili so prvi prototip čevlja pri katerem bo mogoče bravo dela pete poljubno spreminjati in jih kombinirati z barvo torbice, ali drugim kosom oblačila. Čevelj se bo tako prilagodil vašemu stajlingu, tako da ne bo potrebe za vsako priložnost kupovati novih čevljev. Ingrid ustvarja v svojem salonu v Slovenski bistrici več informacij pa lahko najdete tudi na nejni spletni strani www.ingridsheels.com, in na spletni strani ceveljc.si kjer poteka prodaja izdelanih čevljev preko spleta. Izdeluje tudi otroške in moške čevlje. Prav tako tudi za neveste in ženine.

Nekaj več pa si lahko preberete v najinem intervjuju:

INGRID LOGAR:

Zelo malo je pri nas dobrih izdelovalcev čevljev. Kako zahtevno je to delo?

Delo je izjemno zahtevno. Po izmeri noge je potrebno napraviti kroj, kjer je natančnost na prvem mestu, da se kasneje čeveljci prilegajo nogi. Potrebuješ kar precej pripomočkov, orodij in seveda veliko iznajdljivosti.

Majhni poklici in domače obrti izrinjajo ceneni izdelki iz azijskih držav. Kako kvalitetni so ti izdelki v primerjavi z našimi, proizvedenimi doma?

Po moje je primerjava težka. Pri oblikovanju čevljev uporabljam naravne materiale v vseh fazah izdelave. Vsak kos materiala je ročno izrezan za kar porabim kar precej časa. Vsak detajl na čeveljcu zahteva svoj čas in temeljit razmislek. Tako, da čevljci ne morejo biti primerljivi z industrijsko obutvijo.

Dolgoročno gledano obstaja nevarnost, da bo domača obrt popolnoma izrinjena?

Na dolgi rok se morda to lahko zgodi. Znanje izjemno težko dobiš. Moraš biti res vztrajen in odločen, da te vse prepreke, ki ti pridejo na pot ne odvrnejo od cilja. Mojstrov, ki bi te bili pripravljeni učiti ni veliko. Še to sta morda eden ali dva. Prav tako ni več šol, ki bi nudile izobraževanja na tem področju. Pa tudi cena ročno izdelanih čevljev je relativno visoka za današnji standard. Le kopica ljudi se odloči za tak nakup. Predvsem v Sloveniji. Slika v tujini je bistveno drugačna. Škoda je, da čevljarski poklic počasi pri nas izginja.

Kako ste vi začeli z izdelovanjem čevljev?

Za izdelovanje čevljev sem se preprosto odločila iz enega razloga, in odkar pomnim, so moja strast. Porodile so se ideje in tako sem želela ustvariti svoj par čevljev. Podprli so me tudi moji bližnji, predvsem mož in tako sem začela z učenjem oblikovanja čevljev. Svoje znanje sem si pridobila pri znani oblikovalki čevljev, ki mi je pokazala nekaj pomembnih stvari, ki so potrebne, da znaš oblikovati čevelj. Pokazala mi je ves proces od nastajanja do dokončanja. Čevlje oblikujem v svoji delavnici v Slovenski Bistrici. Imam tudi svojo spletno stran www.ceveljc.si, kjer si lahko stranke ogledajo nekaj modelov mojih čevljev in kasneje stopijo z mano v stik.

Koliko časa oblikujete čevlje?

Čevlje oblikujem kar nekaj dni tako, da čeveljci nastajajo najmanj teden dni morda dan več. Idej imam za enkrat še veliko. Sicer pa brskam po različnih revijah in knjigah.

Kaj odlikuje dobro obuvalo?

Obuvalo se odlično prilega nogi. Napravljeno je po meri in kar je najpomembneje je to, da so čevlji mehki. Material nabavljam v Sloveniji v večini pa v Italiji in Avstriji. V Italiji je izbira res velika.

Si upajo Slovenke poseči po bolj izvirih, nenavadnih modelih ali še vedno prevladuje v iskanju eleganten, preprost čevelj?

Slovenkam so všeč klasični elegantni čeveljci z različnimi barvnimi kombinacijami in dodatki. Po želji dodam čevlju različne pisane kamenčke tudi Svarowski. Kombiniranje barv je moja strast in velik užitek. V prvi vrsti pa mora biti čevelj udoben.

Imeli ste tudi nekaj svojih predstavitev. Kakšen je bil odziv na vaše delo?

Imela sem že kar nekaj predstavitev. Odziv je pozitiven. Vsakdo z zanimanjem pogleda ročno izdelan čevelj, nekateri ga preizkusijo. Načrti za naprej so veliki, predvsem pa, da moja blagovna znamka Čeveljc postane prepoznavna najbolj po udobju. Zanimiva bi bila tudi prodaja tujim strankam.

V kakšnih čevljih se vi najbolje počutite?

Sama najraje nosim petke take malo višje. Poudarek mora biti na udobju, da se ves dan v njih dobro počutim. Noge čez dan malce otečejo, zato je fajn, če so čevlji udobni in mehki. Če so čevlji že zjutraj pretesni in napravljeni iz umetnih materialov zagotovo ne delamo usluge našim nogam, ki nas ves dan nosijo.

Več o njenih lepič čeveljcih pa si lahko ogledate v spodnji galeriji slik iz naše modne revije!

Ne spreglejte:

bottom of page